Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Παρέμβαση της Α. Γκερέκου στην Aτυπη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού στη Μαδρίτη

Ο τουρισμός μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση

Βίκυ Καραντζαβέλου - 16 Απρίλιος 2010, 00:00

Τη στήριξη της Ελλάδας στον τουρισμό ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα<...> Aντζελα Γκερέκου κατά τη διάρκεια της Aτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού που διεξάγεται στη Μαδρίτη...

Τη στήριξη  της Ελλάδας στον τουρισμό ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα<...>

Aντζελα Γκερέκου κατά τη διάρκεια της Aτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Η διοργάνωση της Συνόδου έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσο στόχο να πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του τομέα του τουρισμού στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Στην παρέμβασή της στην Aτυπη Σύνοδο Υπουργών, η κα Γκερέκου αναφέρθηκε στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και τις συνθήκες που την επηρεάζουν, ειδικά σε αυτή τη  περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

“Η Ελλάδα βιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, αλλά ο τουρισμός μπορεί να δώσει τη διέξοδο. Πιστεύω πως σε αυτόν τον τομέα ο ρόλος των χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικός. Εμείς, ως χώρα, προσφέρουμε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό περιβάλλον, που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις διαφορετικές ανάγκες του σύγχρονου Ευρωπαίου ταξιδιώτη. ΓιΆαυτό καλώ τους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού να συμβάλουν στη μεγάλη μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση, προωθώντας προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα -που υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης- για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες των χωρών τους. Αφορμές, λόγοι και ευκαιρίες για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, εκτός από τη φυσική της ομορφιά, το εκπληκτικό της κλίμα και τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, υπάρχουν πάρα πολλοί. Θεωρώ εξαιρετική ευκαιρία τον φετινό εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, έναν εορτασμό ουσιαστικά της ίδια της Ευρώπης, αφού η μάχη αυτή καθόρισε τη σημερινή της δυτική φυσιογνωμία. Πρέπει όλες οι χώρες της Ευρώπης να συνεργαστούμε και να προβάλουμε αυτό το ιστορικό γεγονός ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο εορτασμός των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα είναι μια πολιτιστική, αθλητική και τουριστική δράση που αφορά όλη την Ευρώπη. Εμείς περιμένουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα”.

Επίσης  η κα Γκερέκου έκανε ειδική μνεία στη προσπάθεια χάραξης ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής από 1984 έως και σήμερα, αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός για την Ε.Ε., καθώς η τουριστική δραστηριότητα παράγει πάνω από το 11% του συνολικού ΑΕΠ της Ένωσης και απασχολεί περισσότερους από 25.000.000 εργαζόμενους. Παρουσίασε τις επερχόμενες αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα. Η υφυπουργός ανέπτυξε ακόμη τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την περίοδο 2010-2011, που γίνονται με γνώμονα την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αλλά και το μοντέλο του βιώσιμου και πράσινου τουρισμού. Τέλος, ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις για μεγαλύτερη συνέργια στο χώρο του τουρισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε και ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες προτάσεις της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού είναι:

  • Η διευκόλυνση της ευρωπαϊκής βίζας των καταναλωτών-τουριστών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. (Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ).
  • Η παγκόσμια προώθηση συνολικά της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού με κοινή τουριστική ταυτότητα στις ανερχόμενες αγορές της Ασίας και της Αμερικής.
  • Η προώθηση του προγράμματος “Destination Europe” και η υλοποίηση του με συνέργιες γεωγραφικά γειτνιαζόντων χωρών και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

  • Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων, φιλικών για άτομα με αναπηρία.
  • Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών για τις κυριότερες υπηρεσίες τουρισμού, όπως διαμονή και εστίαση.

  • Η θέσπιση σταθερών δομών διοίκησης για τον τουρισμό σε όλη την Ε.Ε.
  • Η κωδικοποίηση και μετάφραση της βασικής τουριστικής νομοθεσίας και των αποφάσεων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Στο περιθώριο της Aτυπης Συνόδου Υπουργών, η υφυπουργός συναντήθηκε

με τον Ιταλό Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antoniο Tajani, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς για θέματα τουρισμού που αφορούν την Ελλάδα και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης του Μαραθωνίου. Ακόμη, συναντήθηκε με το δήμαρχο της Μαδρίτης, κ. Alberto Ruiz Callardon, και συζήτησε για τον τρόπο συνεργασίας για κοινή προώθηση, ως τουριστικών προορισμών, της Αθήνας και της Μαδρίτης και με τον Ισπανό ομόλογό της και επικεφαλής της TURESPANA (τον Ισπανικό Οργανισμό Τουρισμού), κ. Joan Mesquida, όπου συζητήθηκε η συνεργασία για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Η κα Γκερέκου απηύθυνε πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα προς την Πολωνή Υπουργό Επικρατείας με χαρτοφυλάκιο Τουρισμού, κα Katarzyna Sobierajska, με σκοπό την υπογραφή τουριστικής συμφωνίας. Ακόμη, συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο του Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας και συμφώνησε για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού.

Στο κλείσιμο των εργασιών της Aτυπης Συνόδου από τον υπουργό Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου της Ισπανίας, κ Μιγκέλ Σεμπαστιάν, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Τουρισμού των χωρών της Ε.Ε., με μορφή  άτυπης Κοινής Διακήρυξης. Αυτή η Διακήρυξη θα αποτελέσει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο πολιτικής, που θα ενισχύσει την προβολή του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι να υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές της Ένωσης, καθώς και ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top