Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Νομαρχία Ηρακλείου

Ξεκινά η πιστοποίηση εστιατορίων με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας

Τατιάνα Ρόκου - 28 Απρίλιος 2010, 00:00

Ξεκινά η διαδικασία των αιτήσεων για την πιστοποίηση εστιατορίων της Κρήτης με το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας` από τη διανομαρχιακή, αστική<...>

μη κερδοσκοπική εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, πρόεδρος της οποίας είναι η νομάρχης Ηρακλείου κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη.

Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχαν η κα Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τους τέσσερις νομάρχες της Κρήτης.

Η κα Σχοιναράκη αναφέρθηκε εκτενώς στην έναρξη των διαδικασιών πιστοποίησης καταστημάτων μαζικής εστίασης με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας, καθώς και στη μέχρι τώρα δράση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι:

  • Η εταιρεία κατάρτισε Μητρώο Επιθεωρητών οι οποίοι θα επιθεωρούν τις επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας. Στο Μητρώο έχουν ήδη ενταχθεί 14 άτομα απ’ όλη την Κρήτη, εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι πέρασαν από ειδική διαδικασία αξιολόγησης και κατάρτισης. Το συγκεκριμένο Μητρώο θα συνεχίσει να διευρύνεται μελλοντικά αναλογικά με τις ανάγκες της εταιρείας.
  • Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας οργάνωσε το Τμήμα Πιστοποίησής του βάσει του διεθνούς προτύπου ΕΝ 45011, το οποίο εφαρμόζουν διεθνώς οι Φορείς Πιστοποίησης, για να εξασφαλίσει την αμεροληψία και τεκμηριωμένη επάρκεια κατά την απόδοση του Σήματος στα εστιατόρια κρητικής κουζίνας.
  • Αρκετές επιχειρήσεις από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πιστοποίηση.
  • Σε κάθε νομό της Κρήτης θα γίνει ενημέρωση των εστιατόρων για το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” και τη Διαδικασία Πιστοποίησης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ συνεργάτης του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν και επιθυμούν να ενημερωθούν πιο λεπτομερώς.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας”, τις Προδιαγραφές του και τη Διαδικασία Πιστοποίησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας cretan-nutrition.gr , ή να απευθυνθούν απευθείας στα στελέχη του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας στο τηλέφωνο 28310 51401, στην έδρα της εταιρείας στο Ρέθυμνο. Η εταιρεία θα ξεκινήσει από σήμερα να δέχεται αιτήσεις για πιστοποίηση από τα ενδιαφερόμενα εστιατόρια.
  • Η χορήγηση της πιστοποίησης της κρητικής κουζίνας θα συμπεριλαμβάνει την προβολή του Σήματος και των πιστοποιημένων εστιατορίων, καθώς και άλλες δράσεις δικτύωσης, όπως πρόσβαση σε τοπικές πρώτες ύλες με πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους, κατάρτιση για την αύξηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και απευθείας συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες.
  • Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας θα έχει συνεργασία με τις Κρητικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για την προμήθεια των πιστοποιημένων εστιατορίων με τοπικά προϊόντα, ελαιόλαδο και κρασί με πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους, διευκολύνοντας τη διαδικασία πιστοποίησης και στηρίζοντας άμεσα τους τοπικούς παραγωγούς.
  • Το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου της εταιρείας για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη.

Σε δηλώσεις της η κα Σχοιναράκη επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κρήτης διαμορφώσαμε, σε συνεργασία και με το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, τη διανομαρχιακή εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, προκειμένου τα τοπικά προϊόντα και η Κρητική διατροφή να αναδειχθούν ως τα ισχυρά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στα δυο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχουμε βαδίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και καταφέραμε σήμερα να παρουσιάζουμε το ξεκίνημα της πιστοποίησης των εστιατόριων με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ήδη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας έχουν εκφράσει την επιθυμία να πιστοποιηθούν εστιατόρια από όλη την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, χωρίς καν να έχουμε δημοσιοποιήσει όλη αυτή τη λειτουργία, γεγονός που σημαίνει ότι εμπιστεύονται τη δράση μας.

Μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαμορφώσει ένα κατάλογο επιθεωρητών, οι οποίοι θα πιστοποιούν τα εστιατόρια, με μια διαδικασία η οποία θα είναι συνεχής. Βεβαίως, τα εστιατόρια θα είναι τεκμηριωμένα πιστοποιημένα και θα διασφαλίζεται το απόρρητο και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι εστιάτορες όσο και οι παραγωγοί μας.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή στο να διαμορφωθεί πλέον για την Κρήτη η λογική του τουριστικού προορισμού και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πολύ δε περισσότερο στην εποχή που ζούμε με την κρίση να διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να μεταμορφώσουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή μας την προσπάθεια ενισχύει η σοβαρότητα όλων όσων συνεργάζονται μαζί μας, γεγονός που δείχνει καθαρά ότι η επόμενη μέρα θα είναι σημαντική για τη λειτουργία αυτής της εταιρείας, σε ό,τι αφόρα τη διαμόρφωση εστιατορίων που θα πραγματικά αναδεικνύουν διεθνώς την Κρητική κουζίνα.

Για την απόκτηση της πιστοποίησης για το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Οι εστιάτορες θα έρχονται σε συνεργασία με τους επιθεωρητές που καταρτίσαμε μέσα από μια επιμορφωτική διαδικασία ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα επιθεωρητών - αξιολογητών για όσα χρόνια το εστιατόριο επιθυμεί να φέρει το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας.

Το Σήμα αφορά όλα τα κρητικά προϊόντα που διαμορφώνουν και αποτελούν τη βάση της κρητικής διατροφής και βεβαίως το κρασί. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε, εκτός από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, και με τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης που κάνουν μια σοβαρή δουλειά και έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στην πορεία τους”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top