Ξεκινά η διαδικασία των αιτήσεων για την πιστοποίηση εστιατορίων της Κρήτης με το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας` από τη διανομαρχιακή, αστική<...>
μη κερδοσκοπική εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, πρόεδρος της οποίας είναι η νομάρχης Ηρακλείου κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη.
Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχαν η κα Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τους τέσσερις νομάρχες της Κρήτης.
Η κα Σχοιναράκη αναφέρθηκε εκτενώς στην έναρξη των διαδικασιών πιστοποίησης καταστημάτων μαζικής εστίασης με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας, καθώς και στη μέχρι τώρα δράση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι:
Σε δηλώσεις της η κα Σχοιναράκη επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κρήτης διαμορφώσαμε, σε συνεργασία και με το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, τη διανομαρχιακή εταιρεία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, προκειμένου τα τοπικά προϊόντα και η Κρητική διατροφή να αναδειχθούν ως τα ισχυρά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στα δυο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχουμε βαδίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και καταφέραμε σήμερα να παρουσιάζουμε το ξεκίνημα της πιστοποίησης των εστιατόριων με το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ήδη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας έχουν εκφράσει την επιθυμία να πιστοποιηθούν εστιατόρια από όλη την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, χωρίς καν να έχουμε δημοσιοποιήσει όλη αυτή τη λειτουργία, γεγονός που σημαίνει ότι εμπιστεύονται τη δράση μας.
Μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαμορφώσει ένα κατάλογο επιθεωρητών, οι οποίοι θα πιστοποιούν τα εστιατόρια, με μια διαδικασία η οποία θα είναι συνεχής. Βεβαίως, τα εστιατόρια θα είναι τεκμηριωμένα πιστοποιημένα και θα διασφαλίζεται το απόρρητο και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι εστιάτορες όσο και οι παραγωγοί μας.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή στο να διαμορφωθεί πλέον για την Κρήτη η λογική του τουριστικού προορισμού και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πολύ δε περισσότερο στην εποχή που ζούμε με την κρίση να διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να μεταμορφώσουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή μας την προσπάθεια ενισχύει η σοβαρότητα όλων όσων συνεργάζονται μαζί μας, γεγονός που δείχνει καθαρά ότι η επόμενη μέρα θα είναι σημαντική για τη λειτουργία αυτής της εταιρείας, σε ό,τι αφόρα τη διαμόρφωση εστιατορίων που θα πραγματικά αναδεικνύουν διεθνώς την Κρητική κουζίνα.
Για την απόκτηση της πιστοποίησης για το Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Οι εστιάτορες θα έρχονται σε συνεργασία με τους επιθεωρητές που καταρτίσαμε μέσα από μια επιμορφωτική διαδικασία ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα επιθεωρητών - αξιολογητών για όσα χρόνια το εστιατόριο επιθυμεί να φέρει το Σήμα Ποιότητας Κρητικής κουζίνας.
Το Σήμα αφορά όλα τα κρητικά προϊόντα που διαμορφώνουν και αποτελούν τη βάση της κρητικής διατροφής και βεβαίως το κρασί. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε, εκτός από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, και με τα Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης που κάνουν μια σοβαρή δουλειά και έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στην πορεία τους”.