Την υλοποίηση σχεδίου δράσης, που αφορά τη διάσωση και προβολή της Ναξιώτικης Γαστρονομίας ξεκινά ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης “Νάξος - Φιλοξενία”. Η<...>
αξιοποίηση της γαστρονομίας, ως μορφής εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να αποδώσει πολύπλευρα και ποικιλόμορφα στην τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται ένα πρότυπο διετές πρόγραμμα με στόχο την καθολική γαστρονομική ανάπτυξη του νησιού και με κύριο μέσο τους επαγγελματίες εστίασης. Παράλληλα, ξεκινά η καταγραφή όλων των παραδοσιακών συνταγών της Νάξου, καθώς και τα γαστρονομικά, λαογραφικά στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα των κατοίκων σχετικά με την μαγειρική του τόπου τους. Η δράση ονομάζεται “Γεύση και Πολιτισμός, Νάξος” και συνοδεύεται με το μότο:
“Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά, όταν επιλέγουμε Τοπικά”
Ομάδα εξειδικευμένων δημοσιογράφων και συνεργατών του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου, σε συνεργασία με ανθρώπους του Συλλόγου, επισκέπτεται τα χωριά του νησιού για να μιλήσει και να καταγράψει την Κουζίνα της Νάξου, όπως εκείνοι τη γνωρίζουν καλύτερα. Όραμα του συλλόγου είναι η χρησιμοποίηση των τοπικών εξαιρετικών πρώτων υλών και η απορρόφηση της τοπικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές συνταγές, η οποία μπορεί να βοηθήσει:
1) Tους παραγωγούς. Έχοντας εξασφαλίσει στους παραγωγούς, την απορρόφηση των προϊόντων τους, αυτών που παράγουν σήμερα ή αυτών που μπορούν να παράγουν, και πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές, μέσα από καινοτόμες ενέργειες (προώθησης - τυποποίησης - διάθεσης), είτε ατομικά είτε μέσα από συνεργίες, βοηθάμε ουσιαστικά την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ανθρώπων, που βάλλεται ποικιλοτρόπως.
2) Τους επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες θα βοηθηθούν, αφού χρησιμοποιώντας τις ντόπιες ποιοτικές πρώτες ύλες και αξιοποιώντας τις εεπαραδοσιακές συνταγές, εξελίσσουν ουσιαστικά τον εαυτό τους συνδράμοντας στην κοινωνία με εστίαση αυθεντική που στηρίζεται καθαρά στον τόπο της. Οι ίδιοι θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι, καλύτεροι και θα έχουν αυξανόμενες πωλήσεις και έσοδα.
3) Την κοινωνία. Μέσα από τέτοιες δράσεις, προχωράμε σε μία αειφόρο ανάπτυξη που την έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και ο τόπος. Ολόκληρη η αλυσίδα της παραγωγής, ευνοείται με τρόπο, που δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά αντίθετα δίνει πολλές λύσεις σε σημερινά αδιέξοδα των κατοίκων και των επαγγελματιών.
Χρονοδιάγραμμα προγράμματος