Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Γυρίσματα σε Κέρκυρα, Παξούς και Ιθάκη

Ντοκιμαντέρ του BBC για την Οδύσσεια προβάλλει το Ιόνιο

Τατιάνα Ρόκου - 31 May 2010, 00:00

Με ένα τετράστιχο από την Θ΄ Ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου με το καλωσόρισμα και τη φιλοξενία του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου στο ναυαγό Οδυσσέα, υποδέχθηκε<...>

στην Κέρκυρα ο νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος τον Βρετανό ποιητή Simon Armitage, ο οποίος είναι παρουσιαστής ντοκιμαντέρ του BBC που γυρίζεται στο νησί με θέμα την Οδύσσεια.

Η ομάδα παραγωγής του BBC ταξίδεψε στη χώρα μας, στα χνάρια του αρχαίου ήρωα, από την Τροία με προορισμό την Ιθάκη, και με στάσεις εκτός της Κέρκυρας και σε άλλα νησιά του Ιονίου, με σκοπό όχι να αποδείξει τα μέρη από τα οποία πέρασε ο Οδυσσέας, ούτε να πάρει θέση ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί περί της πραγματικής θέσης του παλατιού και τάφου του, όσο κυρίως να προσεγγίσει την ψυχογραφία του, καθώς επίσης να επικεντρωθεί στην ηρωική του διάσταση, σε μια διαλεκτική της έννοιας του ήρωα στα χρόνια του Ομήρου και στα σημερινά χρόνια.

Στα πλαίσια αυτά έγινε και η συζήτηση του παρουσιαστή με το νομάρχη  Κέρκυρας, ο οποίος τους καλωσόρισε στο νησί μας παραδίδοντας στον Simon Armitage πάπυρο με το απόσπασμα της Οδύσσειας γραμμένο τόσο στην αρχαιοελληνική (Ομηρική) γλώσσα όσο και μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα.

Η τριμελής κινηματογραφική ομάδα του BBC, αποτελούμενη από την υπεύθυνη παραγωγής Πέγκυ Βασιλείου, τον παραγωγό John Holdsworth και τον ποιητή Simon Armitage, έφθασε στο νησί μας την περασμένη Πέμπτη 20 Μαΐου όπου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε από τη Νομαρχία μια ιδιαίτερη γιορτή για τις ανάγκες των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ ως αναπαράσταση του συμποσίου που έκανε ο βασιλιάς των Φαιάκων προς τιμήν του ναυαγού Οδυσσέα.

Στη γιορτινή αυτή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και καλλιτεχνική ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, αναλύθηκε εκτενώς από τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Θόδωρο Παππά, το ζήτημα της κερκυραϊκής φιλοξενίας, όπως αυτό αποτυπώνεται από τον Όμηρο στα έπη του χαρακτηρίζοντας το έργο του ποιητή ανεκτίμητης αξίας.

Η ομάδα παραγωγής του BBC κατά την παραμονή της στην Κέρκυρα πραγματοποίησε γυρίσματα στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του νησιού μας, όπως στο σπήλαιο του Αγίου Ματθαίου. Η ομάδα του BBC μετέβη με ιστιοπλοϊκό σκάφος και στους Παξούς για τις εκεί ανάγκες των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ. Το ταξίδι τους συνεχίστηκε στην Ιθάκη, ενώ η αποστολή μετέβη τελικά στην Αθήνα για τα τελευταία γυρίσματα πριν την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στο BBC το ερχόμενο φθινόπωρο.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top