Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒραβεία Καθαρότερων Οργανωμένων Παραδοσιακών Οικισμών από τη ΝΕΤΠ Ρεθύμνου
Οι βραβευθέντες οικισμοί θα ανακοινωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου

Βραβεία Καθαρότερων Οργανωμένων Παραδοσιακών Οικισμών από τη ΝΕΤΠ Ρεθύμνου

Τα τελευταία 6 χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου η διαδικασία βράβευσης των “Καθαρότερων Οργανωμένων Παραδοσιακών Οικισμών” του νομού. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία […]

Τα τελευταία 6 χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου η διαδικασία βράβευσης<…> των “Καθαρότερων Οργανωμένων Παραδοσιακών Οικισμών” του νομού.

Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία επιτυγχάνεται όχι μόνο η ανάδειξη της ενδοχώρας του νομού, αλλά και η δημιουργία τουριστικής συνείδησης στους πολίτες, καθώς επίσης και συνείδησης καθαριότητας, στοιχεία πολιτισμού και συγχρόνως πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Πέραν τούτου όμως, ο σκοπός και η σημασία της διαδικασίας αυτής δε σταματά μόνο στην ανάδειξη και στο σεβασμό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος αλλά προχωρά ακόμα βαθύτερα, δηλαδή στην ανάδειξη και το σεβασμό πολιτιστικών στοιχείων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και εορτών (τα λεγόμενα πανηγύρια) χάρη στα οποία τα χωριά αυτά συνεχίζουν να παραμένουν ζωντανά, κρατώντας κοντά τους όχι μόνο μεγάλους και παλιούς αλλά και το ενδιαφέρον της νεολαίας γενικότερα, η οποία θα διατηρήσει και θα συνεχίσει ό,τι κληρονομήσει.

Η επιτροπή αξιολόγησης των καθαρότερων οργανωμένων παραδοσιακών οικισμών προβαίνει με τη σειρά της στη βράβευση των Δημοτικών Διαμερισμάτων εκείνων, τα οποία πληρούν σε ικανοποιητικό βαθμό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχουν ορισθεί και τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Η διαδικασία επιλογής έχει ως εξής: Η επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε από το νομάρχη έχει μέλη επιστήμονες και ειδικού από θεσμικούς φορείς του νομού, καθώς και εκπροσώπους από βραβευμένους οικισμούς. Η αναφερόμενη επιτροπή προκήρυξε την έναρξη της διαδικασίας βράβευσης στη συνεδρίαση της στις 10/06/2010. Με πρόσκληση που στάλθηκε στους δημάρχους και τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Νομού Ρεθύμνης ζητείτε έως 31/07/2010 όπως κατατεθεί αιτιολογημένη πρόταση για συμμετοχή στην διαδικασία από οποιονδήποτε το επιθυμεί (φορέα ή πρόσωπα).

Φέτος οι οικισμοί που θα προταθούν, θα διεκδικήσουν βραβείο από τις κάτωθι κατηγορίες:
α. Βραβείο “Σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας”
β. Βραβείο “Οργανωμένου Οικισμού”
γ. Βραβείο “Τουριστικής συνείδησης”

Τα κριτήρια που θα αξιολογηθούν για κάθε οικισμό, θα είναι τα εξής:

  • Βραβείου “Σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας”
    α. Χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός» οικισμός από ΥΠΕΧΩΔΕ ή Υπουργείο Πολιτισμού.
    β. Ύπαρξη και φροντίδα άλλων παραδοσιακών στοιχείων στον οικισμό (διατηρητέα κτίρια, βιομηχανικά-βιοτεχνικά κτίσματα, κρήνες, γεφύρια, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.)
    γ. Αισθητική – καλαισθησία (χρωματισμοί, κεραμιδοσκεπές, κυρίαρχες οπτικές θέες, ανυπαρξία πλαστικού και αλουμινίου, μη εμφανείς ηλιακοί θερμοσίφωνες ή κεραιών τηλεοράσεων κτλ..)
    δ. Δραστηριότητες αναπαλαίωσης, ανακαίνισης αλλά και νέων οικοδομικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στα παραδοσιακά πρότυπα (πετρόκτιστα, αυλόθυρες, βοτσαλωτά δάπεδα, παραδοσιακά υλικά κτλ..)
    ε. Διατήρηση οδών και πλατειών (με πετρόκτιστα τοιχία, καλντερίμια, κοινοτικές βρύσες).
  • Βραβείου “Οργανωμένου Οικισμού”
    α. Καθαριότητα (ανυπαρξία σκουπιδιών στους δρόμους, τακτική αποκομιδή, καθαροί κάδοι)
    β. Σήμανση και συντήρηση πινακίδων
    γ. Μεταφορές (τακτική συγκοινωνία, καλή συντήρηση οδικού δικτύου, στάσεις λεωφορείων)
    δ. Αισθητικές αναπλάσεις (εκκλησίες, παλιά κτίρια, βρύσες, πλατείες, δρόμοι, ανυπαρξία νάιλον-λαμαρινών και πρόχειρων – αντιαισθητικών κατασκευών)
    ε. Μέριμνα για ύπαρξη και συντήρηση πράσινου
    στ. Καθαρισμός δρόμων (αποψιλώσεις, συντήρηση τοιχοποιείας κ.λπ.) – ακτών
    ζ. Ανυπαρξία αυθαιρέτων – στάβλων ή σταβλισμού ζώων εντός οικισμού
    η. Δίκτυο αποχετεύσεως
    θ. Διαμονή, διατροφή, ψυχαγωγία επισκεπτών (ταβέρνες, καφενεία, μουσεία)
    ι. Ύπαρξη αθλητικών χώρων (γήπεδα)
    ια. Ύπαρξη παιδικών χαρών
    ιβ. Επαρκής φωτισμός – συντήρηση λαμπτήρων
    ιγ. Ανυπαρξία χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών – μπαζών (χωματερές) αλλά και προσπάθεια αποκατάστασης προϋπάρχοντων τέτοιων χώρων
  • Βραβείου “Τουριστικής συνείδησης”
    α. Ύπαρξη – δραστηριοποίηση εκπολιτιστικών συλλόγων, εξωραϊστικών και αθλητικών σωματείων και αξιολόγηση του έργου τους
    β. Οργάνωση γιορτών, πανηγυριών, εκδηλώσεων και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες
    γ. Συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι (καθαριότητα, τράπεζα αίματος, βραβεύσεις, αθλητισμός, εκδρομές, αδελφοποιήσεις, δανειστική βιβλιοθήκη κ.λπ.)
    δ. Προβολή του έργου του Συλλόγου (φυλλάδια, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, ημερολόγια, λευκώματα κτλ)
    ε. Μέριμνα και φροντίδα στην άμιλλα για ένα καθαρό οργανωμένο οικισμό (παρουσίαση έργου).

Οι οικισμοί που έχουν βραβευτεί πάνω από δύο φορές, καθώς και οι περισυνοί βραβευμένοι με πρώτο βραβείο δεν θα αξιολογηθούν φέτος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε καινούργιες υποψηφιότητες να τύχουν της ανάδειξης από αυτή την διαδικασία.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την αρμόδια προς τούτο επιτροπή με αυτοψίες, επισκέψεις και υποδείξεις και θα συνταχθεί πρακτικό πρότασης βράβευσης καθώς και ανάδειξης των επιλεγμένων οικισμών.

Οι βραβευθέντες οικισμοί θα ανακοινωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) και θα ακολουθήσει η διαδικασία βράβευσης.

Οι βραβευμένοι οικισμοί καταχωρούνται σε ειδικά έντυπα προβολής που διανέμονται σε κοινό, σηματοδοτούνται με ειδικές πινακίδες αναφοράς, ενημερώνεται η βράβευση αυτή στο site: www.rethymnon.gr σε ειδικό χώρο, αναδεικνύεται ο προορισμός και είμαστε στην διαδικασία επιβράβευσης της προσπάθειας με μια συμβολική χρηματική αμοιβή στον φορέα υποψηφιότητας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024