Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνοιχτή επιστολή των ξενοδόχων Μαγνησίας στον πρόεδρο του ΕΟΤ
Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας

Ανοιχτή επιστολή των ξενοδόχων Μαγνησίας στον πρόεδρο του ΕΟΤ

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, με αντικείμενο τη δομή, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του ΕΟΤ. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:…

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, με αντικείμενο τη<...> δομή, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του ΕΟΤ. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

“Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Είναι υπεράνθρωπες οι προσπάθειες που γίνονται από όλη την τουριστική οικογένεια της Μαγνησίας για να κρατήσουμε όλοι μας ζωντανή την ελπίδα ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να κρατηθεί όρθιος και μπορεί να είναι η λύση στο άμεσο μέλλον για να βγει από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης που έχει περιέλθει η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μια οικονομική ύφεση που οδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες ήταν πάντοτε ευκαιριακές, με έντονο χαρακτήρα λαϊκισμού και μικροκομματικών συμφερόντων, ενώ στην πορεία αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν και πολιτικές προκειμένου μια σειρά πολιτικών να δημιουργήσουν `χρηματικά αποθέματα` με πρώτα και καλύτερα τα μεγάλα κόμματα.
Ο τουρισμός στην χώρα μας ήταν άτυχος ως δραστηριότητα, διότι αφ’ενός είχε την ιδιωτική πρωτοβουλία που τον ανέστησε και τον καθιέρωσε αναπτυξιακή δύναμη, με συμμετοχή 18% στο ΑΕΠ και πάνω από 900.000 εργαζομένων άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, και αφ εταίρου είχε την ατυχία να μην έχει πολιτικούς με όραμα για μια τουριστική προοπτική της Ελλάδας.

Κύριε Πρόεδρε,
Ηγείσθε ενός από τους πιο γραφειοκρατικούς ελληνικούς οργανισμούς που η δομή του και η οργάνωση έχει σταματήσει στη δεκαετία του ‘70. Αποτελεί ένα σημερινό χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίληψης υπαλλήλων και γραφειοκρατίας. Ο ΕΟΤ αμφισβητεί τον εαυτό του… Προκειμένου να εντάξει ξενοδοχείο σε πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (Κεντρική Υπηρεσία) με ειδικό σήμα λειτουργίας εκδοθέν από την υπηρεσία στις 30-6-2009, ζητά σήμερα το 2010 από τον ξενοδόχο, να του στείλει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, το οποίο ήταν απαραίτητο δικαιολογητικό για να εκδοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας του και το οποίο έχει ισχύει για 5 χρόνια μέχρι το 2015.
Αν θέλετε λοιπόν να γίνετε χρήσιμος και να κάνετε κάτι για τον τουρισμό κλείστε το `μαγαζί` αυτό που λέγετε ΕΟΤ, των εκατοντάδων εργαζομένων και ανοίξτε μια υπηρεσία σύγχρονη με ηλεκτρονική διαχείριση που θα απασχολεί όχι παραπάνω από 100 άτομα (65 άτομα έχει ο αντίστοιχος οργανισμός της Γαλλίας).

Δημιουργήστε περιφερειακές υπηρεσίες με απλούς χρήστες της δομής που θα έχετε δημιουργήσει για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και δώστε μέσω διαδικτύου υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. Σταματήστε να κάνετε διαφήμιση σαν ΕΟΤ διότι αφ’ενός κοστίζει πολύ έτσι όπως το κάνετε, αφ’εταίρου δεν γνωρίζετε πώς να την κάνετε και οι σύμβουλοι που ακριβοπληρώνουμε για να την κάνουν την υπερτιμολογούν. Δώστε το 50% των χρημάτων, ή διαφορετικά συμμετέχετε χωρίς πλειοψηφίες κ.λπ. που δαπανάτε για διαφήμιση της Ελλάδας, σε έναν οργανωμένο φορέα ιδιωτών προκειμένου να έχετε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Κλείστε τις υπηρεσίες του ΕΟΤ εξωτερικού και αντικαταστήστε τες με γραφεία προώθησης που θα απασχολούν managers, που θα πληρώνονται με bonus για τις αυξήσεις διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιεί η εκάστοτε χώρα που θα προωθεί στην Ελλάδα μας.

Ασχοληθείτε με πολιτικές συγχρηματοδότησης με ιδιώτες που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν αγορές ή περιφερειακά αεροδρόμια και συμβουλευτείτε την Αντινομάρχη Τουρισμού Μαγνησίας…δεν είναι κακό…
Ασχοληθείτε με πολιτικές οικονομικής στήριξης κοινωνικών ομάδων που μπορούν να ταξιδέψουν στη χαμηλή περίοδο εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ειδικά προγράμματα με νέα και σύγχρονα δεδομένα συνταξιούχων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μαθητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς κ.λπ.)
Ασχοληθείτε με κάτι που δεν κοστίζει. Δουλέψτε και νομοθετείστε για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας μας.

Όλοι εμείς οι επιχειρούντες στον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε κουραστεί να ακούμε τα ιδία τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τουρισμό-ατμομηχανή, για μοναδικές διεξόδους στην ανάπτυξη μέσα από αναπτυξιακές προσπάθειες στον τουρισμό, για εναλλακτικότητα, για αγροτουριστικές κατευθύνσεις (τι χρήματα Θεέ μου που σπαταλήθηκαν για την αγροτουριστική κατεύθυνση χωρίς να γίνει τίποτε…ένα απόλυτο μηδέν…).

Όλοι εμείς οι επιχειρούντες στον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει και παρακολουθήσει όλες τις πολιτικές δομές για τον τουρισμό (Γραμματείς, Οργανισμούς, Υπουργεία, Υφυπουργεία). Όλες καταλήγουν στο τίποτα…για τον τουρισμό. Όλες καταλήγουν στο αντίθετο απ`ότι διακηρύσσουν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί.

Κύριε Πρόεδρε,
Η φετινή κρίση φανέρωσε ακόμη μια φορά τη σχετική αδυναμία της Πολιτείας να βοηθήσει, έστω και εν μέρει, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει και τα οποία έχουν καταγραφεί από τους εκπροσώπους μας (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχω, ΣΕΤΕ κ.λπ.). Η έλλειψη ουσιαστικών μηχανισμών διαχείρισης κρίσης και αποτελεσματικής διαφήμισης και προβολής, λόγω της έλλειψης πόρων, απέδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να στηριχθεί ουσιαστικά στις δικές του δυνάμεις. Προς την κατεύθυνση αυτή και παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία υπάρχει σε όλη την χώρα ένας δημιουργικός προβληματισμός, που αισιοδοξούμε να καταλήξει σε μια νέα δημιουργική πορεία, μακριά από τις «κρατικίστικες» απόψεις του παρελθόντος. Ας ελπίσουμε ότι το Κράτος θα κάνει τα αυτονόητα, όπως να επανενεργοποιήσει τον επενδυτικό νόμο και τις γνωμοδοτικές επιτροπές (εδώ και 12 μήνες όλα είναι παγωμένα), να προχωρήσει στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό με αναπτυξιακό πνεύμα (τίποτα ακόμη), να προφυλάσσει τις επιχειρήσεις από αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, να προχωρήσει στην επιστροφή του ΦΠΑ και να διαφυλάξει την τάξη και ευνομία στην χώρα (παρατηρούνται κάποιες φιλότιμες αλλά «ελεγχόμενης» αποτελεσματικότητας προσπάθειες). Όλα τα άλλα, το έχουμε συνειδητοποιήσει, πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας…

Τέλος να σας καλωσορίσω στη Μαγνησία, να σας ευχηθώ καλή διαμονή, και αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μέσω των ΜΜΕ γιατί οι προτεραιότητες σας είναι διαφορετικές από το να αφουγκραστείτε τους φορείς του τουρισμού.

Δεν πειράζει… είμαστε συνηθισμένοι από προτεραιότητες πολιτικών.

Κωνσταντίνος Δημ. Λεβέντης
Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024