Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΑυξανόμενο το κοινό τουριστών που ενδιαφέρεται για τον αγροτουρισμό
Μελέτη της Mintel

Αυξανόμενο το κοινό τουριστών που ενδιαφέρεται για τον αγροτουρισμό

Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρκετά στοιχεία για τον Αγροτουρισμό, αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν που προωθείται σε πολλούς προορισμούς προς ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κοινό τουριστών […]

Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρκετά στοιχεία για τον Αγροτουρισμό, αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν που προωθείται σε πολλούς προορισμούς προς ενίσχυση του εισοδήματος<...> των αγροτών. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κοινό τουριστών που ενδιαφέρεται για αγροτουρισμό λόγω της τάσης για επιστροφή στη φύση και στην παράδοση τόσο μέσα από τοπικά προϊόντα όσο και μέσα από εμπειρίες της ζωής στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Mintel για τον Αγροτουρισμό και τα αντίστοιχα Espresso Points, τα οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ, επειδή ο Αγροτουρισμός ως προϊόν προσφέρεται από μεμονωμένους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων είναι σημαντική η ανάπτυξη τοπικών συνεργιών στην ανάπτυξη, στην προώθηση και στη διανομή του.

  • Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι:
    – Η άνοδος του εγχώριου τουρισμού (τάση για πιο συχνές και μικρότερης διάρκειας διακοπές)
    – Η αγροτική ανάπτυξη η οποία προσφέρει νέες δυνατότητες για τουρισμό
    – Το πράσινο κίνημα και το συναφές ενδιαφέρον για τα τρόφιμα και την παραγωγή τους (π.χ. τοπικά και βιολογικά προϊόντα)
    – Η τάση για εξειδικευμένες μορφές τουρισμού (π.χ. περιβαλλοντικός τουρισμός ή τουρισμός λαϊκής κληρονομιάς)
    – Η αναζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης φθηνότερων επιλογών για διακοπές σε πιο κοντινούς προορισμούς
    – Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για περιβαλλοντικά φιλικούς προορισμούς και επιχειρήσεις.
  • Ο αγροτουρισμός δεν τυγχάνει μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από άλλους επαγγελματίες του τουρισμού για 3 κυρίως λόγους:
    – Θεωρείται συχνά ως συμπληρωματική δραστηριότητα ή ως επιχείρηση-χόμπυ, γιατί αποτελεί πολλές φορές εργασία μερικής απασχόλησης ή προσφέρει μικρότερο ποσοστό των εσόδων μιας φάρμας. Αυτοί που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό συνήθως αναπτύσσουν και προωθούν μόνοι τους στην αγορά τα προϊόντα/ υπηρεσίες τους.
    – Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν αγροτουρισμό, έρχονται τις περισσότερες φορές σε απευθείας επαφή με τον επιχειρηματία, συχνά ειδοποιώντας σε μικρό διάστημα πριν την επίσκεψή τους.
    – Πολλές δραστηριότητες που εμπεριέχονται στον αγροτουρισμό, όπως η ιππασία, το ψάρεμα, το κάμπινγκ κ.α. αποτελούν συχνά ξεχωριστά είδη τουρισμού. Η διανυκτέρευση στο αγρόκτημα ή στο χωριό αποτελεί το επιπλέον στοιχείο που προσφέρει ο αγροτουρισμός.
  • Συνήθως οι επαγγελματίες του αγροτουρισμού είναι ιδιοκτήτες αγροκτήματος/ φάρμας που συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με τις επισκέψεις τουριστών για διακοπές, αναψυχή, μαθήματα και αγορά των αγροτικών προϊόντων τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα.
  • Οι προορισμοί που έχουν αναπτύξει τον αγροτουρισμό δημιουργώντας και ένα πλαίσιο στήριξής του είναι η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Παραγουάη, ο Καναδάς, οι Φιλιππίνες κ.ά.
  • Οι εμπορικές ασχολίες που μπορεί να αναπτύξει ένας επαγγελματίας του αγροτουρισμού είναι:
    – Προσφορά δραστηριοτήτων αναψυχής ή διασκέδασης όπως περιηγήσεις και εκδρομές, ειδικές εκδηλώσεις, ιππασία, ψάρεμα, κούρεμα αρνιών, γευσιγνωσία κρασιού, συλλογή καρπών, άρμεγμα αγελάδων κ.ά.
  • – Προσφορά καταλύματος εντός ή κοντά στη φάρμα όπως B&Bs, ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχείο, πάρκο κ.ά.
    – Προσφορά προϊόντων της φάρμας αλλά και άλλων αγροτικών επιχειρήσεων, ή σουβενίρ, ειδών λαϊκής τέχνης κ.ά.

  • Οι περισσότεροι που επιλέγουν αγροτουρισμό είναι εγχώριοι τουρίστες και συνήθως μένουν για 4 περίπου διανυκτερεύσεις.
  • Ο αγροτουρισμός απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες χαμηλού προϋπολογισμού, αν και υπάρχει τάση για ανάπτυξη πιο ακριβών και ποιοτικών επιλογών.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024