Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προχωρά η απογραφή των τουριστικών λεωφορείων

ΓΕΠΟΕΤ: Ταφόπλακα στον τουρισμό ο ΦΠΑ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 13 Ιούλιος 2010, 00:00

"Έμφραγμα" έχει προκληθεί στον κλάδο των τουριστικών γραφείων από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα τουριστικά γραφεία έχοντας κλειδώσει τις τιμές των πακέτων στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του...

“Έμφραγμα” έχει προκληθεί στον κλάδο των τουριστικών γραφείων από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα τουριστικά γραφεία έχοντας κλειδώσει τις τιμές των πακέτων στο<...>

εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του μειωμένου συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 01/07/2010 από 10% σε 11%, που αυτό αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 21% και από 21% σε 23% προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους Tour Operators. Επισημαίνεται ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρονται στους T.Os και στα ξένα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το προεδρείο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού πραγματοποίησε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με το γενικό διευθυντή Φορολογίας κ. Δημήτρη Σταματόπουλο, ζητώντας τη μείωση του ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο στα προ της 1ης Ιουλίου επίπεδα. Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΓΕΠΟΕΤ, σε σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου και υπέβαλε το σχετικό αίτημα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στον τουρισμό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, όσον αφορά το μειωμένο συντελεστή: Βέλγιο 6%, Ολλανδία 6%, Γαλλία 7%, Ισπανία 8%, Ιταλία 10%.  Η ΓΕΠΟΕΤ τονίζει ότι και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος θα την επιβαρυνθούν οι ήδη επιβαρυμένοι και υπό απειλή “λουκέτου” τουριστικοί επιχειρηματίες, αφού δεν μπορούν βάσει συμβολαίων και σεβόμενοι την υπογραφή τους να μετακυλίσουν την αύξηση στον καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του κλάδου των τουριστικών πούλμαν και των τουριστικών γραφείων το προεδρείο της ΓΕΠΟΕΤ επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα, όπου συμφωνήθηκε η από κοινού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού απογραφή των τουριστικών λεωφορείων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο.
Συνάντηση ΓΕΠΟΕΤ - Νικητιάδη
Επίσης, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. της ΓΕΠΟΕΤ με τον υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη. Στη συζήτηση που επακολούθησε τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού όπως τα ωράρια, οι τιμές εισόδου και η γενικότερη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου ως γνωστό τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν στις 15.00 από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου σε μία χώρα κατ’εξοχήν τουριστική όπου τα τουριστικά προγράμματα “τρέχουν” και τους χειμερινούς μήνες ή ακόμη και όταν τα μουσεία παραμένουν κλειστά, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, που έχει περιοριστεί σε ένα πολύ μικρό χώρο που δεν προσφέρεται για επίσκεψη.

Επίσης, αναλύθηκαν τα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων τόσο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων όσο και λόγω τοπικών αγκυλώσεων, όπως για παράδειγμα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί της Σαντορίνης όπου οι τουρίστες ταλαιπωρούνται στον καυτό ήλιο περιμένοντας στην ουρά για να κατέβουν με το μικρό τελεφερίκ (30 ατόμων). Παράλληλα ετέθη το ζήτημα των αποζημιώσεων των τουριστών που έχουν αποκλειστεί με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα για διάφορους λόγους, όπου και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του υπουργείου να εξαγγείλει άμεσα τις σχετικές διατάξεις που θα ρυθμίζουν το ζήτημα.

Τέλος η ΓΕΠΟΕΤ ζήτησε να ισχύσει το ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών που έχει ανακοινωθεί για τα ξενοδοχεία και για τα τουριστικά γραφεία που έχουν εποχιακά ανέργους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, συνοδούς τουριστικών γραφείων, εποχιακά απασχολούμενους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top