Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος

ΞΕΕ: Φόβοι για πιθανή μετάταξη των ξενοδοχειακών υπηρεσιών σε ΦΠΑ 23%

Θοδωρής Κουμέλης - 14 July 2010, 00:00

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας για θέματα τουρισμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά<...>

τις “διαρροές” που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πιθανή μετάταξη των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ  11% που ισχύει σήμερα, στον ανώτατο συντελεστή 23%. Μια τέτοια απόφαση έχει προφανή αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και γι`αυτόν το λόγο επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη του υπουργού Οικονομικών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τις παραμέτρους και πραγματικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από μια αντίστοιχη κυβερνητική επιλογή στον τουρισμό της χώρας.

1. Οι  ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στα πλαίσια της ψηφιακής οικονομίας και της παγκοσμιοποίησης της τουριστικής αγοράς, έχουν προσλάβει χαρακτηριστικά  χρηματιστηριακού προϊόντος (commodity), με συνέπεια οι τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών να προσδιορίζονται, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, από τον ανταγωνισμό και τη διεθνή  ζήτηση τους. Μια αύξηση της τάξης του 12%  στην τελική τιμή, σε συνέχεια μιας αύξησης 2% που επιβλήθηκε φέτος, θα θέσει αυτόματα το ελληνικό τουριστικό προϊόν εκτός αγοράς με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας της χώρας. Εξυπακούεται ότι θα είναι τεράστιος ο αριθμός των τουριστικών επιχειρήσεων που  θα οδηγηθούν, αναγκαστικά, σε διακοπή της λειτουργίας τους.

2. Οι ανταγωνίστριες χώρες, τόσο  στη ζώνη του ευρώ όσο και στους δολαριακούς προορισμούς, επιβαρύνουν το προϊόν τους με συντελεστές ΦΠΑ, σημαντικά χαμηλότερους του ισχύοντος 11% στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι στη Γαλλία 5,5% στην Πορτογαλία 5% στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8%, στην Γερμανία 7% κ.λπ. Aραγε όλες αυτές οι χώρες, καίτοι έχουν προχωρήσει σε σοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί δεν επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα φορολογικά τους έσοδα  αυξάνοντας τον συντελεστή του ΦΠΑ τους; Δεν προβληματίζει την κυβέρνησή μας το γεγονός ότι εμμένουν να επιλέγουν χαμηλό συντελεστή για τις υπηρεσίες διαμονής; Μόνο εμείς έχουμε ανακαλύψει αυτή την πηγή πρόσθετων εσόδων ή κάνουμε κάτι λάθος;

3. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχασαν το 2009 ένα ποσοστό 16% των εσόδων τους. Φέτος, εν μέσω κρίσης, γενικής αρνητικής συγκυρίας, συνεχούς δυσφήμισης του τουριστικού μας προϊόντος, καθολικής έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού και μηδενικής υποστηρικτικής προβολής του τουρισμού μας, το μοναδικό μέσο μάρκετινγκ που είχαν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις για να στηρίξουν το ελληνικό προϊόν στη  διεθνή τουριστική αγορά ήταν οι τιμές των ξενοδοχείων, οι οποίες, όπως όλοι διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν, θα κυμανθούν κατά 10-15% χαμηλότερα σε σχέση με το 2009. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αγωνιωδών προσπαθειών είναι, ότι πλέον όχι μόνο εξαντλήσαμε το όποιο “απόθεμα λίπους” είχαμε, αλλά τρώμε από τις σάρκες μας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, πρωτίστως, αναφερόμαστε στον εξαγώγιμο τουρισμό, που αποτελεί περίπου το 80% του τουρισμού της χώρας. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που τα αποτελέσματά τους θα εμφανίζουν κάποια οριακή κερδοφορία στο τέλος του 2010.

4. Μια, περαιτέρω, επιβάρυνση 12% λοιπόν, με προφανή την αδυναμία των επιχειρήσεων να την μετακυλήσουν έστω και κατ`ελάχιστο στον καταναλωτή ή στους συνεργάτες τους tour operators, θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική απαξίωση των επιχειρήσεων, τη διακοπή λειτουργίας πολλών εξ αυτών, την αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων και υποχρεώσεων, την αδυναμία διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων τους και τελικώς την σωρευτική απώλεια πολύτιμων εσόδων, που είναι αναγκαία  για την κλυδωνιζόμενη οικονομία μας. Παράλληλα δεν μπορεί να παραβλέπεται από τους οικονομικούς ιθύνοντες ότι αυτή η απώλεια εσόδων θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες για το κράτος και την εθνική οικονομία, που σε καμία περίπτωση, η πιθανολογούμενη και σε κάθε περίπτωση πρόσκαιρη αύξηση των όποιων εσόδων του ΦΠΑ, δε θα είναι αρκετή για να τις αντισταθμίσει. Εάν μιλήσουμε, με όρους “ορθολογικής διαχείρισης”, αναφερόμαστε στην απόλυτα λανθασμένη ενέργεια, που θα δημιουργήσει δυσανάλογη ζημιά στη χώρα σε σχέση με τα προσδοκώμενα  δημοσιονομικά οφέλη.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ξενοδοχειακού κλάδου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στους εκπροσώπους της κυβέρνησης μας, που φέρουν το βάρος των αποφάσεων για την έξοδο μας από την κρίση, ότι η χώρα, παρά τα υπέρογκα δημοσιονομικά προβλήματα, θα πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ως οικονομία και την “επόμενη ημέρα”. Και επειδή η τουριστική δραστηριότητα, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί τη βασική αναπτυξιακή διέξοδο για την απασχόληση και την έξοδο  από την κρίση, είναι απόλυτα αναγκαίο να μην δεχτεί άλλο οικονομικό πλήγμα εκ των έσω. Επιβάλλεται επιτέλους να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι ότι οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει τη βιωσιμότητα και προοπτική του τουρισμού μας, με δυσανάλογα χαμηλά προσδοκώμενα οφέλη, συνιστά οικονομική αυτοκτονία και όχι δημοσιονομική πολιτική.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top