Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜέχρι και τέσσερις ώρες καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια
ΓΕΠΟΕΤ: Τραγική η φετινή κατάσταση στον τουριστικό χώρο

Μέχρι και τέσσερις ώρες καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 146 πτήσεις απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με καθυστέρηση από 15 λεπτά έως και τέσσερις ώρες, ενώ άλλες τρεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας της αυστηρής τήρησης από του ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των κανονισμών εναέριας…

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 146 πτήσεις απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με καθυστέρηση από 15 λεπτά έως και τέσσερις ώρες, ενώ<...> άλλες τρεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας της αυστηρής τήρησης από του ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των κανονισμών εναέριας χωρητικότητας, δηλαδή πόσα ακριβώς αεροπλάνα μπορούν να εξυπηρετήσουν οι ελεγκτές μέσα σε μια ώρα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση αναστολής της απεργίας τους που είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Υπενθυμίζεται ότι η απεργία είχε κριθεί παράνομη από το διοικητικό δικαστήριο.

Επίσης, προβλήματα σημειώθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Ως αποτέλεσμα ήταν η ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες και τουρίστες που περίμεναν ατελείωτες ώρες για να πετάξουν. Εν τω μεταξύ οι ελεγκτές κρατούν στάση αναμονής ενόψει και της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας. Στη συνέχεια, αναμένεται να συγκληθεί ΔΣ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους.
Οι ελεγκτές αντιδρούν στο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μετά και την περικοπή επιδομάτων τους. Παράλληλα, ζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι το κόστος υπερπτήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ της ΕΕΕΚΕ δηλώνει ότι “η ατολμία του υπουργείου να λύσει το θεσμικό και οργανωτικό πρόβλημα της ΥΠΑ σήμερα, αναπαράγει τις αδυναμίες του συστήματος και συντηρεί την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Εναέριας Κυκλοφορίας, που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από πλευράς ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης”. Και προσθέτει: “Επιδείξαμε θέληση συνεργασίας και υπευθυνότητα, σεβόμενοι την αεροπορική κοινότητα και το επιβατικό κοινό, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση της αύξησης της κυκλοφορίας και το ίδιο θα προσπαθήσουμε να πράξουμε εφεξής, προασπίζοντας ταυτόχρονα το μέλλον της εναέριας κυκλοφορίας και την ασφάλεια των πτήσεων και λαμβάνοντας προς τούτο όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα”.

Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) χαρακτηρίζει τραγική τη φετινή κατάσταση στον τουριστικό χώρο και επισημαίνει ότι οι όποιες κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με την μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιών γίνουν, αποτελούν τη χαριστική βολή για τον τουρισμό στη χώρα μας. “Η εξαγγελία της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με την μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιών είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ποτέ άλλοτε δεν συμπεριφέρθηκαν τόσο ακραία όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και σε όλα τα άλλα τουριστικά επαγγέλματα που περιμένουν να ζήσουν έστω από αυτούς τους λίγους τουρίστες που απέμειναν. Η ευθύνη όμως δεν είναι μόνο της διοίκησης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, η οποία έχει φυσικά ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης. Είναι και επειδή οι ελεγκτές είναι κρατικοί υπάλληλοι και η ευθύνη βαραίνει και την κυβέρνηση που είναι ο εργοδότης αυτής της Ένωσης, με τον κακό χειρισμό του θέματος”.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας απευθύνει την ερώτηση στην κυβέρνηση: “Γνωρίζετε κύριοι ότι την 26η Απριλίου φέτος η Ομοσπονδία ΟΣΜΕ όπου υπάγονται οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων είχε εξαγγείλει οκταήμερη απεργία η οποία δεν έγινε διότι εμείς οι εργοδότες τους υπογράψαμε συλλογική σύμβαση εργασίας; Με σωστούς χειρισμούς, με αλληλοκατανόηση τα βρήκαμε και όχι με ακραίες θέσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας επιβάλλει κάποιους περιορισμούς τους οποίους δεν μπορούμε να αποφύγουμε και οι οποίοι προκαλούν αντιδράσεις.

Η Ομοσπονδία καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Ο τουρισμός ήδη έχει μεγάλα τραύματα φέτος, μην του δίνετε την χαριστική βολή. Εμείς οι άνθρωποι που οι επιχειρήσεις μας θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, πολλές από τις οποίες θα κλείσουν, σας καλούμε να βάλετε την λογική, την Ελλάδα πάνω από όλα με αμοιβαίες υποχωρήσεις`”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024