Η έλλειψη χρημάτων θα καθηλώσει σημαντικό ποσοστό Ελλήνων στα σπίτια τους μακριά από τα παραθεριστικά θέρετρα σύμφωνα με μελέτη του<...> Ινστιτούτου Καταναλωτών (
). Τα πορίσματα της μελέτης 'Τουρισμός 2001' του ΙΝΚΑ έδειξαν ότι το 38,7% δεν θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι, ενώ όσοι τελικά το αποφασίσουν θα προτιμήσουν τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, από το 38,7% αυτών που δεν θα κάνουν διακοπές, το 68% επικαλούνται οικονομικούς λόγους, το 14% επαγγελματικές υποχρεώσεις, το 12% οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ διάφορους άλλους λόγους επικαλείται το 6%.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 81% επιλέγει για τις διακοπές του ένα παραθαλάσσιο μέρος, ενώ το βουνό συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μόλις του 15% και οι εκτός Ελλάδος τουριστικοί προορισμοί το 4%.
Το 65% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι, ενώ τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα σπίτια/δωμάτια επιλέγονται σε ποσοστό 34%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή και διατροφή 15 ημερών, μιας τετραμελούς οικογένειας ξεπερνά τις 700.000 δρχ.
Η διάρκεια των διακοπών φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο, κάτι που αποδίδεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες (οικονομική δυσπραγία, σε συνδυασμό με πρόσθετη εργασία), αλλά και σε κοινωνικούς παράγοντες όπως χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε ένα ποσοστό και σε διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (3ήμερα, Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ).
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η έρευνα, οι διαφορές τιμών, για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές -συχνά εξοργιστικές- σε σχέση με τον μέσο όρο, της υπόλοιπης χώρας.