Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚαταργείται η βίζα για βραχεία διαμονή ευρωπαίων πολιτών στη Βραζιλία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καταργείται η βίζα για βραχεία διαμονή ευρωπαίων πολιτών στη Βραζιλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προσχέδια αποφάσεων σχετικά με την υπογραφή και τη σύναψη συμφωνιών με τη Βραζιλία όσον αφορά την απαλλαγή κατόχων κανονικών διαβατηρίων και κατόχων διπλωματικών, υπηρεσιακών και επίσημων διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή. Οι ισχύουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προσχέδια αποφάσεων σχετικά με την υπογραφή και τη σύναψη συμφωνιών με τη Βραζιλία όσον αφορά την απαλλαγή<...> κατόχων κανονικών διαβατηρίων και κατόχων διπλωματικών, υπηρεσιακών και επίσημων διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή. Οι ισχύουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ.

«Η θέση σε ισχύ αυτών των συμφωνιών θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών μας, ιδίως των πολιτών της Μάλτας, της Εσθονίας, της Κύπρου και της Λετονίας από τους οποίους σήμερα απαιτείται θεώρηση εισόδου για να ταξιδέψουν στη Βραζιλία», είπε η Cecilia Malmstrom, αρμόδια Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υπογραφή και επικύρωση αυτών των συμφωνιών.»

Με τις συμφωνίες ΕΕ-Βραζιλίας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα χορηγείται αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια, σε όλους τους πολίτες της Βραζιλίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των τεσσάρων κρατών μελών (Μάλτα, Εσθονία, Κύπρος και Λετονία) οι οποίοι δεν μπορούν, προς το παρόν, να ταξιδέψουν στη Βραζιλία χωρίς θεώρηση.

Η συμφωνία που αφορά τους κατόχους κανονικών διαβατηρίων καλύπτει τα ταξίδια τουριστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ταυτοχρόνως, προβλέπει ότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Βραζιλίας και των κρατών μελών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βραζιλίας. Κατ` αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες της ΕΕ, που επιθυμούν να ταξιδέψουν για λόγους διαφορετικούς από τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης στο πλαίσιο αυτών των διμερών συμφωνιών.

Η έγκριση των σημερινών προτάσεων αποτελεί περαιτέρω σημαντικό βήμα προς τη σύναψη αυτών των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και Βραζιλίας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή. Με τη σύναψη των συμφωνιών, όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν στη Βραζιλία χωρίς υποχρέωση θεώρησης, θέτοντας τέλος στο μακροχρόνιο πρόβλημα της έλλειψης αμοιβαιότητας μεταξύ της Βραζιλίας και των 4 κρατών-μελών της Ε.Ε..

Για τις αποφάσεις περί υπογραφής των συμφωνιών απαιτείται έγκριση από το Συμβούλιο με την οποία θα καταστεί δυνατή η υπογραφή των δύο συμφωνιών από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Ιστορικό

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου, οι βραζιλιάνοι υπήκοοι μπορούν να ταξιδέψουν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται θεώρηση για βραχεία διαμονή. Η ίδια ρύθμιση θα έπρεπε να ισχύει στη βάση της αμοιβαιότητας και από την πλευρά της Βραζιλίας, πλην όμως η χώρα αυτή εξακολουθεί να απαιτεί θεώρηση από τους υπηκόους τεσσάρων κρατών μελών: της Εσθονίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Λετονίας.

Για συνταγματικούς λόγους, η Βραζιλία αδυνατεί να χορηγήσει μονομερώς απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε σχέση με τα προαναφερθέντα κράτη μέλη και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνίας για τη χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης προς κύρωση από το εθνικό της κοινοβούλιο.

Η Βραζιλία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες για τη χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με τα κράτη μέλη, εξαιρουμένων των τεσσάρων προαναφερθέντων. Οι εν λόγω διμερείς συμφωνίες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους από την άποψη των προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής τους (δηλαδή όσον αφορά τις κατηγορίες προσώπων που τυγχάνουν απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης).

Ως εκ της φύσεως της κοινής πολιτικής στον τομέα των θεωρήσεων και λόγω της αποκλειστικής εξωτερικής αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον συγκεκριμένο τομέα, μόνον η Ένωση δύναται να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ενώ η δυνατότητα αυτή δεν αναγνωρίζεται στα επιμέρους κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, στις 18 Απριλίου 2008, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για βραχεία διαμονή μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βραζιλίας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Ιουλίου 2008.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συνάψουν δύο χωριστές συμφωνίες: μία για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων και μία για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων (η τελευταία δεν είναι απαραίτητο να κυρωθεί από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, πράγμα που σημαίνει ότι η κύρωσή της θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα και αυτοτελώς σε σχέση με τη συμφωνία για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων).

Κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στη Μπραζίλια μεταξύ 29ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου 2009, το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Βραζιλίας σχετικά με την απαλλαγή των κατόχων κοινών διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις περατώθηκαν. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με την απαλλαγή των κατόχων διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2009.

Οι δύο συμφωνίες μονογραφήθηκαν στις 28 Απριλίου 2010.

Η συμφωνία σχετικά με την απαλλαγή κατόχων κανονικών διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης διατηρεί τις διμερείς συμφωνίες, στο μέτρο που αυτές καθορίζουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για κατηγορίες προσώπων που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Ε.Ε.-Βραζιλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αναστείλει τη συμφωνία εάν η Βραζιλία αρχίσει να καταγγέλλει τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες.

Διάρκεια διαμονής

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ακόμη πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν. Εφόσον δεν αποτελούν μέρος του απαλλαγμένου από εσωτερικά σύνορα χώρου Σένγκεν, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης παρέχει στους υπηκόους της Βραζιλίας το δικαίωμα τρίμηνης διαμονής στο έδαφος καθενός από αυτά τα κράτη μέλη (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία), ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν.

Βάσει της συμφωνίας, η διάρκεια διαμονής περιορίζεται σε τρεις μήνες κατά τη διάρκεια εξάμηνης περιόδου στον χώρο Σένγκεν. Με τον τρόπο αυτό, η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει τέλος στη δυνατότητα των υπηκόων της Βραζιλίας να πραγματοποιούν διαδοχικές τρίμηνες διαμονές σε διάφορα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, την οποία παρέχουν οι διμερείς συμφωνίες .

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την απαλλαγή κατόχων διπλωματικών, υπηρεσιακών ή επίσημων διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης είναι παρόμοιο, με εξαίρεση το γεγονός ότι ισχύει για οιονδήποτε σκοπό ταξιδίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024