Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟικολογικό έγκλημα η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελης

Οικολογικό έγκλημα η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελης

Οικολογικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά. “Σύμμαχος” στις φλόγες που είχαν ζώσει το απείρου κάλλους δάσος από φοίνικες, […]

Οικολογικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την<...> πυρκαγιά. “Σύμμαχος” στις φλόγες που είχαν ζώσει το απείρου κάλλους δάσος από φοίνικες, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κρήτη, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο πυρόσβεσης.

Νωρίς προχθες το μεσημέρι, επισκέφθηκε την αποτεφρωμένη έκταση ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Έδωσε, μάλιστα, εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο υπουργείο οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Καρούτζος, έχει την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορφές από φοίνικες έχουν διασωθεί, ίσως μπορέσει και το δάσος να διασωθεί. “Είναι όμως πολύ σημαντικό να φυλαχτεί με κάποιο σύστημα το Φοινικόδασος από τη βοσκή των αιγοπροβάτων. Ειδικά μετά που θα ξεκινήσουν οι βροχές και η βλάστηση θα ξεκινήσει, θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε είδους δραστηριότητα εντός του Φοινικοδάσους”, ανέφερε ο περιφερειάρχης τονίζοντας παράλληλα την πεποίθηση του ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η περιοχή να μη χαθεί ούτε οικολογικά, ούτε τουριστικά. “Από την αρχή φοβόμουν ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, το Φοινικόδασος θα υποστεί την συγκεκριμένη καταστροφή… Θλίψη επικρατεί σε όλους μας, η οποία όμως θα μας οδηγήσει να πράξουμε όλα εκείνα για τα οποία αύριο θα είμαστε περήφανοι”, είπε ο κ. Καρούτζος.

Το Φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η Πρέβελη είναι μία περιοχή του Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ. μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

“Ήταν το καρτ ποστάλ της περιοχής μας, πενθούμε όλοι και μένουμε άφωνοι μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή”, δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο δήμαρχος Φοίνικα, κ. Μανόλης Μαστορογιαννάκης, επισημαίνοντας παράλληλα το τεράστιο πλήγμα που θα δεχτεί η περιοχή. “Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό δεδομένου ότι και τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν 3 με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης της κάθε μίας πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, πάνω από 10 μποφόρ που δεν επέτρεπαν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ελέγξουν την κατάσταση”, είπε ο δήμαρχος Φοίνικα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024