Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο Ευρωκοινοβούλιο το ξήλωμα του σιδηροδρομικού δικτύου
Οικολόγοι Πράσινοι

Στο Ευρωκοινοβούλιο το ξήλωμα του σιδηροδρομικού δικτύου

Απαντήσεις και εξηγήσεις για το ζοφερό μέλλον του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ζητούν εκ νέου από την Κομισιόν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ευρωβουλευτής κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, με δύο ερωτήσεις του στο […]

Απαντήσεις και εξηγήσεις για το ζοφερό μέλλον του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ζητούν εκ νέου από την Κομισιόν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ευρωβουλευτής<...> κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, με δύο ερωτήσεις του στο ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί να αποσαφηνίσει το τοπίο, τόσο στο θέμα των υποδομών όσο και στα ζητήματα των δρομολογίων.

Η πρώτη επικαλείται τη θετική απάντηση του προηγούμενου επιτρόπου Μεταφορών (και σημερινού αντιπροέδρου της Κομισιόν) κ. Tajani σε παλιότερη ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για τον ΟΣΕ, όπου η Κομισιόν δεσμευόταν ότι οι ανησυχίες για το κλίμα και για το ρόλο του σιδηροδρόμου στις ελληνικές μεταφορές θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη. Ο Μ. Τρεμόπουλος επισημαίνει την αντίφαση ανάμεσα στη δέσμευση αυτή και στον όρο του Μνημονίου για κλείσιμο γραμμών και ρωτά αν η σχετική εισήγηση προερχόταν από την ελληνική κυβέρνηση ή από την Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ.

Στη δεύτερη ερώτηση αναφέρεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Ο.Σ.Ε., εστιάζοντας στην πρόβλεψη για αλλαγή χρήσης των σιδηροδρομικών υποδομών που παραμένουν εκτός λειτουργίας για 12 μήνες. Η αποξήλωση γραμμών που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και η κατάληψη του διαδρόμου τους από άλλες χρήσεις, ώστε να είναι αδύνατη η επαναλειτουργία τους, παραβιάζει τις υποχρεώσεις των χωρών μελών για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

“Με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στο σιδηρόδρομο, προσπαθώντας να επιβάλει ένα μονοπώλιο οδικών μεταφορών με ακριβά καύσιμα και υψηλά διόδια”, δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. “Όπως αποκαλύφτηκε, κάτι τέτοιο αποτελεί εντολή της `Τρόικας`. Όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιλογές αυτές αντιστρατεύονται τις κοινές πολιτικές για τις μεταφορές, το κλίμα και τα τροχαία, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς και τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της Κομισιόν. Η Κομισιόν οφείλει να πάψει να καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση σε ένα τέτοιο δρόμο και να πάρει καθαρή θέση αν το Μνημόνιο μπορεί να ανατρέπει την ευρωπαϊκή νομιμότητα ή να επιτρέπει ερμηνείες που την παραβιάζουν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024