Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ακύρωση οικοδομικής άδειας στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής

Στοπ του ΣτΕ σε δημιουργία κάμπινγκ στο Αγιο Ορος

Θοδωρής Κουμέλης - 04 Οκτώβριος 2010, 00:00

Το Ε`  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ`αριθμ. 3077/2010 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, όπως και<...>

ακύρωσε και οικοδομική άδεια που επέτρεπε την κατασκευή σε έκταση 23.300 τ.μ. camping και άλλων τουριστικών εγκατστάσεων με πισίνα στα σύνορα του Αγίου Όρους και ειδικότερα στην περιοχή Τζάφα - Κομίτσα των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής. Η περιοχή στην οποία ήταν να ανεγερθεί από ιδιώτη τουριστική εγκατάσταση - όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση - έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, γιατί “συνδέεται ιστορικά με την διώρυγα του Ξέρξη και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα οποία προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο”.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στην περιοχή του Aθου δηλαδή από την διώρυγα του Ξέρξη μέχρι των ακρωτηρίων Πίννες και Ακροθώου, με υπουργική απόφαση έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα όλα τα μνημεία, οι Μονές, ναοί, τα εξωκλήσια, μετόχια, κελιά κ.λπ. που υπάρχουν ακόμη και εάν είναι σε κατάσταση ερείπωσης. Παράλληλα, με άλλη υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Αγίου Όρους μέχρι το Δήμο Ιερισσού και την νήσο Αμμολιανή.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, μετά τις υπουργικές αυτές αποφάσεις, αλλά και από όλο το νομοθετικό πλέγμα για την προστασία των νεότερων μνημείων, αλλά και των προστατευομένων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η επίμαχη περιοχή που ήταν να ανεγερθεί το τουριστικό συγκρότημα των camping κ.λπ. υπάγεται σε διπλό προστατευτικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, για την οικοδόμηση της εν λόγω περιοχής και ειδικά με τουριστικά συγκροτήματα πρέπει, πριν την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας, να προηγηθεί έγκριση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Οι υπουργικές αυτές αποφάσεις - σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ - πρέπει να αποφαίνονται για τις επιπτώσεις του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί, αλλά και για το αν οι δραστηριότητες του έχουν επιπτώσεις στην προστατευόμενη χερσόνησο του Aθου.

Τελικά, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι τόσο η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, όσο και του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, που προηγήθηκαν της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του 2001 του Πολεοδομικού Γραφείου Αρναίας Χαλκιδικής, είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένες και εξ` αυτού του λόγου πρέπει να ακυρωθούν.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top