Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Σύνοδος του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό διεξάγεται φέτος στο Ισραήλ
Διαμαρτυρίες Παλαιστινίων και Αράβων για την επιλογή της πόλης

Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό διεξάγεται φέτος στο Ισραήλ

Η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον Τουρισμό άρχισε χθες στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή 28 χωρών σε σύνολο 33, εν μέσω διαμαρτυριών των Παλαιστινίων και […]

Η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον Τουρισμό άρχισε χθες στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή 28 χωρών σε σύνολο 33, εν μέσω<...> διαμαρτυριών των Παλαιστινίων και των αραβικών χωρών που χαρακτηρίζουν “πρόκληση” την επιλογή της συγκεκριμένης πόλης για τη διεξαγωγή της διεθνούς συνάντησης. Είναι η πρώτη σύνοδος του ΟΟΣΑ που διοργανώνεται στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη ένταξή του στο διεθνή οργανισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η τριήμερη σύνοδος του ΟΟΣΑ συνέρχεται στο Μέγαρο του Έθνους στη δυτική Ιερουσαλήμ. Οι χθεσινές εργασίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η Τουρκία είναι απούσα, καθώς οι σχέσεις της με το Ισραήλ παραμένουν τεταμένες μετά το θάνατο εννέα Τούρκων κατά την αιματηρή έφοδο σε τουρκικό πλοίο του στολίσκου που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στις 31 Μαΐου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις για μποϋκοτάζ της συνόδου, εκτιμώντας ότι η διεξαγωγή της στην αγία πόλη επικυρώνει την προσάρτηση στο Ισραήλ του ανατολικού τομέα της πόλης, μετά την κατάκτησή του στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Στας Μισέζνικοβ ήταν αυτός που είχε δηλώσει αρχικά ότι η επιλογή της Ιερουσαλήμ αποτελεί εκ μέρους του ΟΟΣΑ μια μορφή αναγνώρισης της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ύστερα από έντονη διαμαρτυρία του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ `Ανχελ Γκουρία, ο υπουργός του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου έκανε λόγο για «λυπηρή παρεξήγηση». Διευκρίνισε ότι «ουδέποτε είπε ότι η σύνοδος αυτή σημαίνει αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αλλά ότι η διεξαγωγή της στο Ισραήλ δείχνει πως ο ΟΟΣΑ βλέπει στο Ισραήλ μια σημαντική σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο χώρα».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας Χάσαν Αμπού Λίμπνεχ δήλωσε την Τρίτη ότι η διεξαγωγή της συνόδου είναι «πρόκληση απέναντι στο εθνικό συναίσθημα των Παλαιστινίων».

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς ορισμένες χώρες μπορούν να εξετάζουν τη συμμετοχή τους σε μια σύνοδο στην Ιερουσαλήμ, ενώ το Ισραήλ εντείνει τα μονομερή μέτρα για να αλλάξει το καθεστώς της», τόνισε.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε τις χώρες που έχουν προσκληθεί να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους και να απορρίψουν τις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει «πολύ μεγάλη ανησυχία».

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το 1950 το εβραϊκό κράτος ανακήρυξε τη δυτική πλευρά της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, κατά παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ του 1947 που προέβλεπε τη δημιουργία κράτους του Ισραήλ και κράτους της Παλαιστίνης και μια ενιαία εδαφική οντότητα Ιερουσαλήμ – Βηθλεέμ, υπό διεθνή διοίκηση.

Η άρνηση αυτή να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επαναδιατυπώθηκε μετά την προσάρτηση του ανατολικού τομέα της πόλης το 1967. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Το Ισραήλ είναι μέλος επίσημα του ΟΟΣΑ από τον περασμένο Μάιο ύστερα από 16 χρόνια προσπαθειών για την ένταξή του και πέρασε από το καθεστώς της αναδυόμενης οικονομίας σε αυτό της ανεπτυγμένης οικονομίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024