Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΗ `ξενοδοχειακή` Μεσόγειος κατά Thomas Cook
Καταδίκη της ενέργειας και από την HOTREC

Η `ξενοδοχειακή` Μεσόγειος κατά Thomas Cook

Η Thomas Cook αντιμετωπίζει πίεση με νομικά μέσα, ώστε να αναθεωρήσει τη μονομερή της απόφαση να μειώσει κατά 5% τις πληρωμές της σε ήδη πιεσμένους επιχειρηματίες ξενοδοχείων στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών…

Η Thomas Cook αντιμετωπίζει πίεση με νομικά μέσα, ώστε να αναθεωρήσει τη μονομερή της απόφαση να μειώσει κατά 5% τις πληρωμές της σε ήδη πιεσμένους επιχειρηματίες<...> ξενοδοχείων στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

Όπως έγραψε χθες η βρετανική “Guardian”, η εταιρεία αιτιολογεί για την κίνηση-σοκ από την πλευρά της τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουν `χτυπήσει` τους Βρετανούς tour operator αυτή τη χρονιά, όπως τις επιπτώσεις της ηφαιστειακής τέφρας, τις εκλογές και τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, το ενδιαφέρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες στο Ην. Βασίλιο. Τον περασμένο Αύγουστο η Thomas Cook δήλωσε στους επενδυτές της ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την αναστολή των πτήσεων λόγω της ισλανδικής ηφαιστειακής τέφρας θα έφταναν σε κόστος τα 82 εκατ. λίρες.

Αλλά και η HOTREC, η ευρωπαϊκή ένωση ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων εστίασης, κατηγόρησε την Thomas Cook για τη συγκεκριμένη μείωση, χαρακτηρίζοντάς την “άδικη, αδικαιολόγητη και κατά παράβαση των συμφωνιών”.

Η HOTREC κατηγόρησε ακόμη την Thomas Cook ότι η τελευταία απείλησε ακόμη και με απόσυρσή της από μελλοντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, προκειμένου να πιέσει τους ξενοδόχους να αποδεχτούν τη μείωση του 5%. Η HOTREC δήλωσε ότι εξετάζει πιθανές νομικές ενέργειες, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η Thomas Cook έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Yπενθυμίζεται ότι το 2007 δύο συγχωνεύσεις –αυτή της Thomas Cook με τη MyTravel, και αυτή της TUI με τη First Choice– ελαχιστοποίησαν άμεσα τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών T.O. Οι αντιρρήσεις που εγέρθησαν από ανταγωνιστές, όπως η XL Leisure, παραμερίστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού. Η XL, τρίτος σε μέγεθος tour operator της Βρετανίας, χρεωκόπησε ένα χρόνο αργότερα, μειώνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό και επιτρέποντας στους δύο άλλους κολοσσούς (πλέον) -Thomas Cook και TUI- να αυξήσουν ακόμη πιο γρήγορα την κερδοφορία τους.

Η Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουρισμού της Ισπανίας (Cehat) αναζητά και αυτή δικαστική λύση έναντι των ενεργειών της Thomas Cook, ενώ έχει ήδη καταθέσει σειρά καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. “Οι ενέργειες της Thomas Cook έσπασαν μονομερώς τους όρους των συμβάσεων το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ισπανική ξενοδοχειακή βιομηχανία”, δήλωσε η Cehat. “Εμείς θα παράξουμε νομικές συμβουλές προς όλες τις πληγείσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών και άνευ αμοιβής”.

Παρά την αυξανόμενη οργή εναντίον του, ο ταξιδιωτικός οργανισμός επιμένει στην ενέργειά του να πληρώνει ανεπαρκώς τους ξενοδόχους. Σε άλλες χώρες πάντως δεν υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά στους όρους πληρωμής.

Τόσο η Thomas Cook όσο και η TUI περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμικότητά τους σε ξενοδοχεία και πτήσεις τα τελευταία χρόνια, προσαρμοζόμενες στις τάσεις σχετικά με τις κρατήσεις των διακοπών και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η Thomas Cook αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Thomas Cook είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη δύναμή της και να συνεχίσει να προσφέρει σε όσο περισσότερους παραθεριστές μπορεί τα δημοφιλή θέρετρά μας. Είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουμε, καθώς φέραμε πάνω από 1 εκατομμύριο Βρετανούς τουρίστες στην Ισπανία μόνο μέσα σε αυτόν το χρόνο. Για να επιτευχθεί αυτό, αλλά και να μη μειώσουμε τη δυναμικότητα των κλινών, ώστε να να προστατευθεί ο τουρισμός, έπρεπε να μειώσουμε το κόστους των διακοπών. Ως εκ τούτου επικοινωνήσαμε με τους εταίρους μας, ξενοδοχους, σε ατομική βάση, ώστε να λάβουμε την υποστήριξή τους”.

Ο καθηγητής του Bournemouth University Δημήτρης Μπούχαλης σχολιάζοντας τη συσπείρωση των μεσογειακών ξενεδοχειακών εταιρειών έναντι της Thomas Cook, τονίζει: “Χαίρομαι που ξενοδόχοι σε όλη τη Μεσόγειο συνεργάζονται για να αναλάβουν νομική δράση κατά της Thomas Cook για τη μείωση των τιμών κατά 5% επί της προσφοράς των υπηρεσιών τους και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να αντιταχθούν σε αυτό. Στην πραγματικότητα, μόνο αυτοί που έχουν αξιοποιήσει την τεχνολογία για την ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διανομής θα είναι σε θέση να πράξουν διαφορετικά”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024