Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Νέοι όροι δόμησης για τους αιγιαλούς

Βίκυ Καραντζαβέλου - 29 Μάιος 2001, 00:00

Προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα όλοι οι πολίτες, η κυβέρνηση θα καταθέσει σε λίγες μέρες νέο νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία<...>

που επικρατεί όσον αφορά τον αιγιαλό της Ελλάδας, προβλέποντας απαλλοτριώσεις στις καταπατημένες εκτάσεις, κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων και απελευθερώσεις ακτών.

Μεταξύ των αλλαγών συμπεριλαμβάνεται και ο ορισμός του αιγιαλού, αφού ορίζεται ως ζώνη της ξηράς που περιβάλει τη θάλασσα και βρέχεται από τις μεγαλύτερες αναβάσεις των κυμάτων της. Η παραλία θα εκτείνεται, πέρα από το όριο του αιγιαλού, σε βάθος 50 - 100 μέτρων και το μήκος της θα εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους.

Όσοι δε, ανεγείρουν με άδεια ή χωρίς, κτίσματα στις παραλίες ή αλλοιώνουν τον αιγιαλό και τον πυθμένα των θαλασσών θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα. Ποινές θα αντιμετωπίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκδίδουν παράνομα άδειες, ή οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιεί τις παράνομες εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νέους όρους δόμησης:

Kαταργούνται οι παράνομες κατατμήσεις γης και των μικρότερων αρτιοτήτων των οικοπέδων. Έως τώρα ίσχυαν παρεκκλίσεις στις νόμιμες κατατμήσεις γης υπό προϋποθέσεις (ένα οικόπεδο 750τ.μ. που ήταν σε επαφή με επαρχιακή οδό θεωρείτο άρτιο, ενώ σε ζώνη οικισμού η αρτιότητα ανέβαινε στα 2.000τ.μ. και για το εκτός σχεδίου οικόπεδο στα 4.000τ.μ.). Οι νέες ΖΟΕ, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, προβλέπουν κατατμήσεις από 4.000τ.μ. έως 10.000τ.μ. για όλες τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ για τις περισσότερες ισχύουν μικροί συντελεστές δόμησης.
Αλλάζει η απόσταση των κτισμάτων από τον αιγιαλό. Έως τώρα κατασκευάζονταν οικοδομές σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις η απόσταση αυξάνεται στα 50 έως 100 μέτρα, ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου.
Θεσπίζονται αποστάσεις από τα ρέματα. Κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει δίπλα σε ρέμα, καθώς θα απαιτείται απόσταση 10 έως 20 μέτρων από τις όχθες του.
Απαγορεύεται η κατασκευή μεγάλων κτιρίων, όταν το έδαφος έχει κλίση 35%. Στις περιπτώσεις αυτές καθιερώνονται ειδικοί όροι δόμησης. Καθώς αυτή η ρύθμιση θίγει αρκετούς ιδιοκτήτες γης, το

ΥΠΕΧΩΔΕ<.>

αναζητεί τρόπους αποζημίωσής τους, όπως τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που όμως δεν προβλέπεται για το νησιωτικό χώρο.
Οι νέες ΖΟΕ αφορούν στη βόρεια και δυτική Αττική, τον Ασπρόπυργο, τα Λιόσια, τη Φυλής, το Μενίδι, τον Πόρο, την Τροιζηνία, τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική. Επίσης, τις νησιωτικές περιοχές Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Ίος, Μήλος, Κίμωλος, Λήμνος, Ικαρία, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Γυαλί, Κάλυμνος, Κως, Σύμη, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κορινθιακός, ακτές Χαλκιδικής, ακτές Ηρακλείου, ακτές Ρεθύμνης, Νάξος, Λέσβος, Χίος, Σύρος, Πάτμος, Θίσβη - Δόμβραινα, Οινόφυτα, Πήλιο - Σποράδες, Μεσσηνιακή Μάνη, Ταυρωπός και Ρόδος.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top