Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντισυνταγματικός ο νόμος που καταργούσε πρόστιμα σε ξενοδοχεία

Τατιάνα Ρόκου - 12 Νοέμβριος 2010, 00:00

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ` αριθμ. 3631/2010 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 1 του Ν. 3766/2009 με τον οποίο καταργούνται τα πρόστιμα και οι άλλες διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει το προβλεπόμενο από τον ΕΟΤ Ειδικό Σήμα...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ` αριθμ. 3631/2010 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 1 του Ν. 3766/2009 με τον οποίο καταργούνται<...>

τα πρόστιμα και οι άλλες διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει το προβλεπόμενο από τον ΕΟΤ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ).

Ειδικότερα, ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι οι διοικητικές πράξεις που έχουν επιβληθεί σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.λπ. καταργούνται με τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επίσης, καταργούνται και οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 3766/2009 είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας.

Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση αναφέρει: “Η ίδια διάταξη, η οποία αίρει αδιακρίτως τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ., ανεξάρτητα από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.), αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της ισότητας διότι θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του νόμου σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των καταλυμάτων τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας”.

Τελικώς, το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της αντισυνταγματικότητας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ΣτΕ απασχόλησε περίπτωση ξενοδοχείου στο Λασίθι της Κρήτης, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 102.714 ευρώ, καθώς λειτουργούσε χωρίς Ε.Δ.Λ. και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top