Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΒιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες
Συνέδριο στις 25 Νοεμβρίου

Βιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες

Η Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρυχίου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του οργανώνει στην Αθήνα την 25 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο με θέμα “Βιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες”. […]

Η Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρυχίου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του οργανώνει στην Αθήνα την 25 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο<...> με θέμα “Βιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες”.

Το συνέδριο έχει προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη και θα αναφερθεί στη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και προβολή ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα στον καταδυτικό τουρισμό. Επίσης έχει προσκληθεί και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης.

Tο συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, και την υποστήριξη του Ιδρύματος “Protect the Sharks Foundation”.

Ως στόχο να επισημάνει τον υποβρύχιο πλούτο της Ελλάδος και τις δυνατότητες και προοπτικές για την προσέλκυση της διεθνούς καταδυτικής αγοράς, και να αναδείξει τις καταδύσεις αναψυχής ως πρόσθετο τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα.

Στις ενότητες του συνεδρίου Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναφερθούν στην πλούσια βιοποικιλότητα των Ελληνικών θαλασσών (8500 ζωικοί οργανισμοί και περισσότερα από 1500 φυτά) και στη σημασία τους, καθώς και στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας ως “περιοχής καταδυτικού προορισμού”. Οι προσκεκλημένοι ξένοι ομιλητές θα εξηγήσουν πως αναπτύσσεται ο καταδυτικός τουρισμός, με αναφορές στη ΝΑ Μεσόγειο και τις ανταγωνίστριες χώρες, ενώ είναι προσκεκλημένοι ξένοι επαγγελματίες του τουρισμού για να περιγράψουν την δική τους εμπειρία και μεθοδολογία για την προώθηση της κατάδυσης αναψυχής στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές. Επίσης θα παρουσιαστούν προτάσεις από την στρατηγική παρουσίασης της Ελλάδας ως καταδυτικού προορισμού, που υλοποιεί ο Καταδυτικός Οδηγός Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών – καταδυτικών πάρκων, για το νομοθετικό πλαίσιο και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των οποίων θα μιλήσουν επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες.

Το συνέδριο συνδυάζεται με την ανακήρυξη από τα Ηνωμένα Έθνη του 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, και με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου 2010), που εφέτος είχε ως θέμα “Τουρισμός και Βιοποικιλότητα”, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και της κατάδυσης, και συνιστάται ιδιαίτερα σε ξενοδόχους, καθώς και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, που θα έχουν την ευκαιρία στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, μετά τις εισηγήσεις, να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να αναπτύξουν και να προβάλλουν το τουριστικό καταδυτικό προϊόν στις περιοχές τους.

Στο πλαίσιό του προβλέπεται να υπάρχουν μικρά περίπτερα όπου επαγγελματίες θα μπορούν να παρουσιάσουν δραστηριότητες τους και προϊόντα σχετικά με την κατάδυση και την ανάπτυξή της. Επίσης, με την ευκαιρία του Έτους Βιοποικιλότητας, θα εκτίθενται και φωτογραφίες από αναγνωρισμένους φωτογράφους για το υποβρύχιο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΒιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες
Αλλαγή ημερομηνίας για το συνέδριο Καταδυτικού Τουρισμού

Βιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες

Λόγω εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης (ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων μέχρι την Κυριακή 17/10/2010) και δυσκολίας προσβασιμότητας στην Ζάκυνθο, που πολλοί ενδιαφερόμενοι σύνεδροι εξέφρασαν έντονα, αποφασίσθηκε η μετάθεσή και πραγματοποίησή του Συνεδρίου στην […]

Λόγω εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης (ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων μέχρι την Κυριακή 17/10/2010) και δυσκολίας προσβασιμότητας στην Ζάκυνθο, που πολλοί ενδιαφερόμενοι<...> σύνεδροι εξέφρασαν έντονα, αποφασίσθηκε η μετάθεσή και πραγματοποίησή του Συνεδρίου στην Αθήνα, στις 25 Νοεμβρίου 2010, ημερομηνία που προσφέρεται και λόγω άλλων παράλληλων εκδηλώσεων σχετικών με τον τουρισμό κατά τις μέρες αυτές, προκειμένου κυρίως να διευκολυνθούν οι συμμετοχές από την περιφέρεια.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να επισημάνει τον υποβρύχιο πλούτο της Ελλάδος και τις δυνατότητες και προοπτικές για την προσέλκυση της διεθνούς καταδυτικής αγοράς, και να αναδείξει τις καταδύσεις αναψυχής ως πρόσθετο τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα.

Στις ενότητες του συνεδρίου Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναφερθούν στην πλούσια βιοποικιλότητα των Ελληνικών θαλασσών (8.500 ζωικοί οργανισμοί και περισσότερα από 1500 φυτά) και στη σημασία τους, καθώς και στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας ως “περιοχής καταδυτικού προορισμού”.

Προσκεκλημένοι ξένοι ομιλητές θα εξηγήσουν πως αναπτύσσεται ο καταδυτικός τουρισμός, με αναφορές στην Νότιο Ανατολική Μεσόγειο και τις ανταγωνίστριες χώρες, ενώ είναι προσκεκλημένοι ξένοι επαγγελματίες του τουρισμού για να περιγράψουν την δική τους εμπειρία και μεθοδολογία για την προώθηση της κατάδυσης αναψυχής στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές. Επίσης θα παρουσιαστούν προτάσεις από την στρατηγική παρουσίασης της Ελλάδας ως καταδυτικού προορισμού, που υλοποιεί ο Καταδυτικός Οδηγός Ελλάδος.

Το συνέδριο συνδυάζεται με την ανακήρυξη από τα Ηνωμένα Έθνη του 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, είναι ανοικτό σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και της κατάδυσης, και συνιστάται ιδιαίτερα σε ξενοδόχους και γενικότερα, καθώς και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, που θα έχουν την ευκαιρία στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, μετά τις εισηγήσεις, να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να αναπτύξουν και να προβάλλουν το τουριστικό καταδυτικό προϊόν στις περιοχές τους.

Οι ενότητες του προγράμματος θα είναι οι ακόλουθες:
1. Θαλάσσιο περιβάλλον και βιοποικιλότητα
2. Το θαλάσσιο περιβάλλον και η κατάδυση ως τουριστικό προϊόν – αξιοποίηση και στρατηγικές κατευθύνσεις
3. Η ανάπτυξη θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και καταδυτικών πάρκων
4. Ανάπτυξη καταδυτικών προορισμών και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση
5. Προσέγγιση διεθνών καταδυτικών αγορών εμπειρίες και πρακτικές.

Η Ευρώπη μόνο (των 15 χωρών) έχει 3.500.000 πιστοποιημένους αυτοδύτες, από τους οποίους εκτιμάται ότι 800.000 ταξιδεύουν εκτός χώρας τους κάθε χρόνο για καταδυτικό ταξίδι. Συγχρόνως ο διεθνής Οργανισμός PADI που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών, δηλώνει ότι έχει εκδώσει περισσότερα από 20.000.000 πτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Από όλους αυτούς στην Ελλάδα δεν έρχεται σχεδόν κανείς ακόμα. Όμως η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από πολυήμερες διακοπές, είναι οικονομικά “ποιοτικοί” επισκέπτες και συνήθως συνοδεύονται από την οικογένεια ή τους φίλους τους, με άλλα λόγια μία πολύ επιθυμητή πελατεία.
Μιλάμε για μια μεγάλη διεθνή αγορά που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσεγγίσει, μια και σήμερα περισσότεροι από το 90% των πελατών των Κέντρων Καταδύσεων είναι περιστασιακοί πελάτες που τυχαία επιλέγουν να κάνουν αυτή την δραστηριότητα, είτε επειδή την βρίσκουν μπροστά τους, είτε επειδή την “πουλάνε” οι group leaders, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ουσιαστικά καμία ενέργεια για διαμόρφωση και προώθηση «πακέτων καταδυτικού τουρισμού». Όμως η χώρα μας και οι περιοχές της έχουν τα χαρακτηριστικά για να ανταγωνιστούν δυναμικά στην αγορά αυτή.

Ενδεικτικά οφέλη για την Ελλάδα:

  • Προσεγγίζεται μία ουσιαστικά νέα αγορά, γιατί συνδυάζεται με ένα καινούργιο για την Ελλάδα τουριστικό προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομο προϊόν και ως συμπληρωματικό – εμπλουτισμού του ήδη υπάρχοντος παράκτιου – παραθεριστικού.
  • Η δραστηριότητα της κατάδυσης γίνεται όλο τον χρόνο, άρα υποβοηθείται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Το «νέο» αυτό προϊόν παρουσιάζεται διεθνώς και σε εξειδικευμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ εμφανισθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.
  • Η δραστηριότητα της κατάδυσης είναι πολυήμερης διαμονής, και ο αυτοδύτης συνήθως συνοδεύεται από φίλους ή την οικογένειά του.
  • Στο πλαίσιο της προσπάθειας «ανάδειξης της Ελλάδος ως διεθνούς καταδυτικού προορισμού» προβάλλονται και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη – χερσαία – περιοχή της κατάδυσης.
  • Υποστηρίζεται ειδικότερα η συμμετοχή των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, δεδομένου ότι το «κατάλυμα» και οι υπηρεσίες του, είναι απαραίτητα στοιχεία για την προσφορά ολοκληρωμένου προϊόντος καταδυτικού ταξιδίου.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024