Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο

Ελεγχος από Ευρωβουλευτές των νέων σαρωτών σώματος στην Ολλανδία

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Νοέμβριος 2010, 00:00

Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Schiphol του Aμστερνταμ,<...>

όπου και ήλεγξαν τα συστήματα ασφαλείας και συγκεκριμένα τους νέους σαρωτές σώματος, αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και διαχείρισης κρίσεων.

Στο πλαίσιο της επίδειξης, οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν σχετικά με την τεχνολογία στην οποία βασίζονται οι σαρωτές σώματος. Ακολούθησε προσομοίωση του συστήματος κατάσβεσης φωτιάς σε πραγματικό αεροσκάφος και παρουσίαση του συστήματος διαχείρισης κρίσεων του αεροδρομίου.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπύρος Δανέλλης, δήλωσε: “Είναι βέβαιο πως πρέπει να υπάρξει ενιαία εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στις αερομεταφορές για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τους πολυσυζητημένους σαρωτές σώματος (body scanners), μπορεί να είναι ανοιχτή η συζήτηση για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ του αγαθού της ασφάλειας και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και προσωπικής αξιοπρέπειας των πολιτών. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα της διασφάλισης της υγείας επιβατών και εργαζομένων. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πως ομάδες πολιτών θα γίνουν πειραματόζωα. Βέβαια, κάθε συζήτηση για την γενίκευση της χρήσης των σαρωτών σώματος προϋποθέτει την αποτελεσματικότητα του μέτρου, πράγμα που με τα σημερινά δεδομένα κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται. Όσον αφορά τον έλεγχο των αποσκευών και εμπορευμάτων, όπως και τα πρόσφατα περιστατικά με τα δέματα-βόμβες, υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των μέτρων ελέγχου καθώς και χρήσης πιο αποτελεσματικής τεχνολογίας”.

Η εγκατάσταση σαρωτών σώματος σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων στους κύκλους της Ε.Ε., αφού εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, φόβους για την υγεία των επιβατών και εργαζομένων, αλλά και για την ίδια την αποτελεσματικότητά τους. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κληθεί σύντομα να νομοθετήσει ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση των σαρωτών.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top