Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΤα γεγονότα της Ακρόπολης αφορμή προς συζήτηση για τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα
Οικολόγοι Πράσινοι

Τα γεγονότα της Ακρόπολης αφορμή προς συζήτηση για τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα

“Ο αποκλεισμός της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) τον περασμένο Οκτώβριο, η βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες με τελευταία την αναρρίχηση ομάδας συμβασιούχων […]

“Ο αποκλεισμός της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) τον περασμένο Οκτώβριο, η βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ και<...> οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες με τελευταία την αναρρίχηση ομάδας συμβασιούχων στα Προπύλαια της Ακρόπολης, αποτελούν ενέργειες οι οποίες έφεραν στο φώς της δημοσιότητας τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου υπουργείου”. Αυτά υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

“Όπως ήδη έχουν επισημάνει οι Οικολόγοι Πράσινοι, η πάγια τακτική χρησιμοποίησης συμβασιούχων από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. δημιουργεί προβλήματα που μπορούν να έχουν αρνητική αντανάκλαση στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ίδια την εικόνα της χώρας, όπως συνέβη με την διεθνή δυσφήμιση που επήλθε από τις σκηνές βίας και τη ρίψη χημικών στην Ακρόπολη, αλλά και με την διαπίστωση της αδυναμίας που επέδειξε το κράτος να διασφαλίσει ειρηνικά την προσέλευση των επισκεπτών στο παγκόσμιο σύμβολο της δημοκρατίας. Σύμβολο στο οποίο οι ακραίες πράξεις διαμαρτυρίας, ακόμη και όταν είναι αποτέλεσμα της απόγνωσης στην οποία ωθούνται οι εργαζόμενοι και ειδικά όταν εμποδίζουν την πρόσβαση ή ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια του μνημείου, αποτελούν πράξεις απευκταίες.

Η πρακτική της χρησιμοποίησης συμβασιούχων αντί για μόνιμους υπαλλήλους είναι πολύ διαδεδομένη στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. κυρίως στις διευθύνσεις που έχουν την ευθύνη για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας, και αναδεικνύει την ανικανότητα ή την απροθυμία του κράτους να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες του. Για πολλά χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπεύθυνοι για τις προσλήψεις των συμβασιούχων ήταν οι προϊστάμενοι εφορειών αρχαιοτήτων και άλλων περιφερειακών μονάδων του ΥΠ.ΠΟ., μέθοδος που μόνο περιπτωσιολογικά μπορούσε να λειτουργήσει, δεν αποτελούσε διαφανή διαδικασία και επιπλέον έθετε τις προϋποθέσεις για την δημιουργία προσωπικών “φέουδων” στην λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών. Με τροπολογία το 2006 επιχειρήθηκε η επιλογή του προσωπικού να γίνεται από κεντρική υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ., μετακινώντας έτσι την σχέση εξάρτησης από το υπηρεσιακό- κομματικό χώρο αποκλειστικά στον κομματικό χώρο. Επομένως δεν μπορούμε παρά να επιδοκιμάσουμε την διαδικασία επιλογής των συμβασιούχων μέσω Α.Σ.Ε.Π., αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το Α.Σ.Ε.Π.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠ.ΠΟ.Τ. πρέπει να είναι στελεχωμένο κυρίως με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και να μην δημιουργεί στρατιές συμβασιούχων. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. ως αποκλειστικός διαχειριστής της πολιτιστικής μας κληρονομίας και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού, οφείλει να μεριμνά και για την επάρκεια και την λειτουργική κατανομή εξειδικευμένου προσωπικού. Ο εργαζόμενος, και ειδικά ό ανασφαλής και εξαρτημένος εργαζόμενος, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπόλογος για την λειτουργική ανεπάρκεια ή την διαχειριστική ανικανότητα του κράτους.

Στην αρμοδιότητα του ΥΠ.ΠΟ.Τ., συμπεριλαμβάνονται επίσης οι αρχαιολόγοι και το εργατο-τεχνικό προσωπικό που απασχολείται σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Οι παραπάνω εργαζόμενοι αμείβονται από τον ανάδοχο του έργου, οι διαδικασίες πρόσληψης δεν διέπονται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ενώ υπάρχουν καταγγελίες από συνδικαλιστικούς φορείς ακόμη και για φαινόμενα μαύρης εργασίας. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης σχετικά με το “μνημόνιο συνεργασίας για τα Μεγάλα Έργα” που υπογράφτηκε μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων.

To ΥΠ.ΠΟ.Τ. επομένως οφείλει να λειτουργεί με σαφή πλαίσια λειτουργίας και κανόνες.
– Κανόνες που θα καθορίζουν σαφώς τις σχέσεις εργασίας, με προσλήψεις οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από αξιοκρατία και διαφάνεια.
– Κανόνες που θα καθορίζουν τις αρμοδιότητες στον χώρο εργασίας, θα αξιοποιούν και θα αναδεικνύουν τις ικανότητες του εξειδικευμένου προσωπικού.
– Κανόνες στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και των γενικών διευθυντών, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν αξιοκρατία και την ανάδειξη των ικανότερων.
– Κανόνες που θα καθορίζουν αξιοκρατικά, τα μέλη των γνωμοδοτικών συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Τ., χωρίς εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, όπως συμβαίνει σήμερα στα περισσότερα από τα συμβούλια όπου για παράδειγμα τα μέλη τους ορίζονται από τον υπουργό η ή προεδρία αναλαμβάνεται από τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου, δηλ. πρακτικές που δεν εφαρμόζουν την θεμελιώδη αρχή της διοικητικής επιστήμης η οποία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην επιστημονική εξειδίκευση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει να απαλλαγεί από τις νοοτροπίες των θολών τοπίων που οδηγούν τον εργαζόμενο σε αντιλήψεις και συμπεριφορές εξάρτησης, και τους υπηρεσιακούς ή πολιτικούς προϊστάμενους σε καθεστωτικές συμπεριφορές. Η έλλειψη σαφών διαδικασιών λειτουργίας και αδιαφάνειας οδηγεί σε συνθλίψεις προσωπικοτήτων, στην μη ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, σε πελατειακές σχέσεις και εν τέλει στην ελλιπή προστασία των μνημείων, του τοπίου αλλά και στην αδυναμία προώθησης μια πολιτικής που θα στηρίζει την παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024