Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

Απορρόφηση από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού κονδυλίων ύψους 72 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ το 2010

Τατιάνα Ρόκου - 21 Δεκέμβριος 2010, 00:00

Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, καθ`όλη τη διάρκεια του 2010, απορρόφησε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, ενώ η προετοιμασία που έχει γίνει οδηγεί μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα στην πλήρη απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων. Έμφαση δόθηκε...

Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, καθ`όλη τη διάρκεια του 2010, απορρόφησε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, ενώ η προετοιμασία<...>

που έχει γίνει οδηγεί μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα στην πλήρη απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων. Έμφαση δόθηκε κατά το δυνατόν στη ζεύξη έργων πολιτισμού και τουρισμού. Η διαδικασία διαβούλευσης με τις Περιφέρειες και αξιολόγησης των έργων έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η προετοιμασία για την ωριμότητά τους.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που αφορούν σε υποδομές στον τομέα του τουρισμού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση σημαντικού αριθμού έργων τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

Υποδομές
Ο προγραμματισμός των έργων υποδομών αγγίζουν μέχρι σήμερα τα 72 εκατ. ευρώ και αποτυπώνουν τη σημασία που δίνει η σημερινή ηγεσία στην ανάδειξη της συνέργιας μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού.
Α. Ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” για 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 18.531.730 ευρώ:
1. “Υποδομές προσέλκυσης, διαχείρισης, πληροφόρησης επισκεπτών περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας”
2. “Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη”
3. “Ανάδειξη – ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου”
4. “Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Αστράκας (Όρος Τύμφη) – Εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας”
5. “Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ν. Ιωαννίνων”
6.“Οικοτουριστικές διαδρομές Σκοπέλου”
7. “Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Βιτύνας”
8. “Οικοτουριστικές διαδρομές Ιθάκης”
9. “Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιμένα Μαραθόκαμπου Σάμου”
10. “Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Χίου”
11. “Ηλεκτροφωτισμός Φρουρίου Σπιναλόγκας”

Β. Έχει ήδη προχωρήσει και η προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ.  Τα έργα αυτά είναι:
- “Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού”
- “Ανάδειξη - ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου” και
- “Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ιωαννίνων”.

Γ. Παράλληλα, εντός των επομένων δύο μηνών άλλα 10 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν και να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Τέλος, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προτάσεων, έχει δημιουργηθεί ένα «αποθεματικό» τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) ακόμη έργων που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας προς υποβολή ή επεξεργασίας από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες.

Πράξεις Κρατικών Ενισχύσεων
Οι Πράξεις Κρατικών Ενισχύσεων στον τομέα του τουρισμού, αναμένεται να αγγίξουν τα 107 εκατ. ευρώ. Ήδη το ΕΠΑΕ έχει εκχωρήσει τα 58 εκατ. ευρώ στον Τομέα Τουρισμού για το ΕΣΠΑ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των πράξεων “Πράσινος Τουρισμός” και “Εναλλακτικός Τουρισμός”. Η Πράξη “Πράσινος Τουρισμός” (30 εκατ. ευρώ) και στοχεύει:
α) στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων,
β) στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και
γ) στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
Η Πράξη “Εναλλακτικός Τουρισμός” (28 εκατ. ευρώ) απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρήσεις και αναμένεται άμεσα η προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής. Έχουν προγραμματιστεί επίσης για το 2011 οι πράξεις “Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και “Συνεργάζομαι – Καινοτομώ στον Τουρισμό”, ο προϋπολογισμός των οποίων προβλέπεται στα 49 εκατ. ευρώ. Και τα τέσσερα προαναφερθέντα προγράμματα έχουν εθνική εμβέλεια.

Οριζόντιες δράσεις
Εκτός των προαναφερομένων έργων υπάρχουν και οι οριζόντιες  δράσεις του Τομέα Τουρισμού που αφορούν στην υποβολή έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα “Ψηφιακή Σύγκλιση” και “Διοικητική Μεταρρύθμιση”, καθώς και στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του Τουρισμού που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” και “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”.

Για την “Ψηφιακή Σύγκλιση” έχουν υποβληθεί 7 έργα, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για τη “Διοικητική Μεταρρύθμιση” έχει υποβληθεί ήδη ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμη έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για υποβολή. Επίσης σε διαδικασία σχεδιασμού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” και “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” βρίσκονται πέντε προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8.650.000 ευρώ, που αφορούν σε δράσεις που ενισχύουν την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top