Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΜείωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης των Ελλήνων την εορταστική περίοδο
Κύρια αιτία της πτώσης η οικονομική κρίση

Μείωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης των Ελλήνων την εορταστική περίοδο

Εκπρόσωποι αθηναϊκών τουριστικών γραφείων αναφέρουν μεγάλη μείωση στην τουριστική κίνηση των Ελλήνων -τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό- την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα…

Εκπρόσωποι αθηναϊκών τουριστικών γραφείων αναφέρουν μεγάλη μείωση στην τουριστική κίνηση των Ελλήνων -τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς στο εξωτερικό, όσο και στο<...> εσωτερικό- την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, που αποτελούν και τη βασική πελατεία των εν λόγω γραφείων και θεωρούν ως κύρια αιτία της πτώσης, την οικονομική κρίση.

Ο Χριστόφορος Μουζάκης, υπεύθυνος οργανωμένων εκδρομών στην Ευρώπη, του ταξιδιωτικού πρακτορείου Joy Tours, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: “Ιδιαίτερα τα οργανωμένα ταξίδια σε ευρωπαικές χώρες, σημείωσαν φέτος μείωση της τάξης του 45-50% και αντίστοιχα 25% για το εσωτερικό της χώρας. `Χτυπήθηκαν` κυρίως οι εκδρομείς των 400, 500, 700 ευρώ, που ταξίδευαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Συγχρόνως, επηρεάστηκαν αρνητικά τα νεαρά ζευγάρια, αλλά και οι οικογένειες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αιτία ήταν η οικονομική κρίση”. Δεν επηρεάστηκαν οι πιο ακριβοί προορισμοί, όπως οι ΗΠΑ, που όμως εκ των πραγμάτων έχουν μειωμένο αριθμό αποδεκτών, καθώς αφορούν υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Χαρακτηριστικό θεωρεί ο κ. Μουζάκης το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος προγραμμάτισε τα ταξίδια του την τελευταία στιγμή, περιμένοντας τις προσφορές των ταξιδιωτικών γραφείων. “Σχεδόν εξαφανίστηκαν από την τουριστική αγορά οι οργανωμένες εκδρομές συλλόγων του ευρύτερου δημόσιου τομέα”, ενώ έχει πέσει στο εξωτερικό η αξιοπιστία των ελληνικών τουριστικών γραφείων και οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες αρνούνται να κάνουν κρατήσεις με πίστωση, ζητώντας μετρητά.

Η κα Ρούλα Κρεζία του τουριστικού γραφείου Kritsia Travel, τονίζει, όσον αφορά στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων για τις χώρες της Ευρώπης, κατά την περίοδο των γιορτών, ότι η μείωση αφορούσε και προορισμούς, όπως η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη, παρόλο που είναι φθηνοί προορισμοί και παρόλο που τα ξενοδοχεία προσέφεραν μειωμένες τιμές. “Φέτος παρατηρήθηκε μια γενικότερη αποφυγή του κόσμου για τα οργανωμένα ταξίδια και μια στροφή προς τα μεμονωμένα, μέσα από αναζήτηση φθηνών λύσεων διαμονής με χρήση του Internet. Στις φετινές γιορτές ταξίδεψε, ως επί το πλείστον, ένας κόσμος ηλικιακού επιπέδου 30-45 ετών -όχι οικογενειάρχες- κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν γνώση και του διαδικτύου και ξένων γλωσσών και αναφορικά με την Ευρώπη δεν έχουν λόγο να προτιμήσουν τα οργανωμένα ταξίδια”.

Αναφέρει ακόμη ότι αυτή κατά την εοραστική περίοδο δεν είχαν ζητηση ούτε οι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί (Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Καρπενήσι), ενώ καλύτερα κινήθκαν οι κοντινοί προορισμοί, όπως Ναύπλιο, Λουτράκι κ.ά. Σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια καλή ανταπόκριση είχαν προορισμοί όπως η Κωνσταντινούπολη, η Συρία, η Ιορδανία και η Ιερουσαλήμ, που θεωρούνται φθηνοί προορισμοί, όπου κανείς μπορεί να συνδυάσει το ταξίδι με φθηνές αγορές, καθώς και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024