Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΕντονες οι αντιδράσεις των πολιτών από την αύξηση της τιμής των διοδίων
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα μεγάλα αστικά κέντρα

Εντονες οι αντιδράσεις των πολιτών από την αύξηση της τιμής των διοδίων

Οι βουλευτές του ΣΥΝ, κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, σε ερώτησή τους προς τον κ. υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, τονίζουν: “Μεσούσης […]

Οι βουλευτές του ΣΥΝ, κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, σε ερώτησή τους<...> προς τον κ. υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, τονίζουν:

“Μεσούσης της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση της τιμής των διοδίων, καθώς και την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων και έρχεται αντιμέτωπη με τις διαρκώς κλιμακούμενες αντιδράσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν τα νέα αυξημένα διόδια χωρίς ωστόσο, συχνά, η πρόοδος των έργων να είναι η απαιτούμενη. Οι τιμές των διοδίων αυξάνονται άνευ ορίων από τις εκάστοτε ιδιωτικές εταιρείες με συμβάσεις, από τις οποίες το κράτος εισπράττει ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων, χωρίς να δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου οι οδηγοί προπληρώνουν για τη βελτίωση δρόμων που δεν έγιναν ακόμη.

Μέσα στο έτος 2011 αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για τους οδηγούς της τάξης του 30%, ενώ αναμένεται να τεθούν εντός του νομού Αττικής και νέα διόδια, ορισμένα εκ των οποίων θα λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρονική κάρτα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΒΑ Αττικής δρομολογείται η εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, γεγονός που αναστατώνει τους κατοίκους πολλών δήμων του λεκανοπεδίου και συνεπάγεται νέα οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της εταιρίας, που εκμεταλλεύεται τμήμα της εθνικής οδού στο ύψος της ΒΑ Αττικής, προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τέσσερις νέοι πλευρικοί σταθμοί διοδίων θα εγκατασταθούν στους κόμβους Λυκόβρυσης, Καλυφτάκη, Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου με ταυτόχρονο κλείσιμο της εισόδου και εξόδου της Κηφισιάς στο ύψος του `Λαϊνόπουλου`. Σύμφωνα δε με τον παραχωρησιούχο, στους νέους σταθμούς η μετακίνηση θα κοστολογείται με το χιλιόμετρο. Ενδεικτικά, στη Βαρυμπόμπη και τον Aγιο Στέφανο το κόστος θα ανέρχεται στα 0,45 και 0,65 ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, αναμένονται αυξήσεις και στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας, που περιλαμβάνει και το επικίνδυνο τμήμα των Τεμπών. Η κοινοπραξία ανακοίνωσε αυξήσεις στα περισσότερα τιμολόγια των 5 μετωπικών και των δύο πλευρικών σταθμών, που κυμαίνονται από 0,10-0,60 ευρώ. Συνυπολογιζομένων και των αυξήσεων που ισχύουν από το έτος 2011 στο τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια και στον σταθμό της Αγίας Τριάδας στο `πέταλο` του Μαλιακού, η απλή διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με Ι.Χ. θα κοστίζει 23,25 ευρώ, σχεδόν 8% περισσότερο από ό,τι στο τέλος του 2010. Σύμφωνα δε με την εταιρεία Αυτοκινητόδρομος ΑΕ η αύξηση από 0,03 ευρώ/χλμ. σε 0,04 ευρώ/χλμ. συνδέεται με την εκπλήρωση συγεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων -μεταξύ άλλων η αντικατάσταση σε όλο το τμήμα Κατερίνη – Κλειδί. Η ίδια κοινοπραξία κατασκευάζει το διάστημα αυτό πλευρικό σταθμό διοδίων στη Λεπτοκαρυά.

Επίσης, δικαίωμα νέας αύξησης σε όλους τους σταθμούς των διοδίων έχει και η Νέα Οδός ΑΕ, που εκμεταλλεύεται τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, καθώς έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ορίζει η 3η συμβατική προθεσμία της σύμβασής της. Στα μέσα δε του 2011 τα διόδια της εθνικής οδού Ελευσίνας – Κορίνθου – Πατρών (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο) πρόκειται να γίνουν αμφίπλευρα, δηλαδή οι οδηγοί θα πληρώνουν και στις δυο κατευθύνσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα, προτίθεται να επανεξετάσει και να τροποποιήσει τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με στόχο την άμεση ανάκληση των αυξήσεων στα διόδια;
2. Προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς είσπραξης των διοδίων ώστε αυτό να εξαρτάται από την πρόοδο των εργασιών στο πραγματικό οδικό δίκτυο και όχι σε αυτό που είναι υπό διαμόρφωση (Τέμπη, Πατρών – Κορίνθου);
3. Επιβεβαιώνεται η εγκατάσταση των τεσσάρων νέων σταθμών διοδίων στις ως ανωτέρω εξόδους-εισόδους της εθνικής οδού στο ύψος της ΒΑ Αττικής; Εάν ναι, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου, προκειμένου οι κάτοικοι να μετακινούνται εναλλακτικά χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά;
4. Θα ισχύσει η συγκεκριμένη συμβατική δέσμευση, από τα μέσα του 2011, για τα αμφίπλευρα διόδια στην εθνική οδό Ελευσίνας- Κορίνθου – Πατρών;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024