Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΝέα μελέτη για τα έργα στο λιμάνι της Ζέας ζητά το ΚΑΣ
Ελλιπής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα στη μαρίνα Ζέας

Νέα μελέτη για τα έργα στο λιμάνι της Ζέας ζητά το ΚΑΣ

Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρεία Μαρίνα Ζέας ΑΕ, οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) […]

Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρεία Μαρίνα Ζέας ΑΕ,<...> οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΑΣ κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το 2011, έκριναν ελλιπή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σκαφών στη μαρίνα Ζέας, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά των έργων στη Ζέα, καθώς θεωρούν ότι οι επεκτάσεις που ζητούνται να γίνουν θα μεταμορφώσουν τον λιμένα σε μαρίνα θαλαμηγών. «Οι επεκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ήδη εντατική κατάσταση χρήσεων που έχει δημιουργηθεί με τα αναψυκτήρια, διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό και ιστορικό Πειραιά» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Η Μαρίνα Ζέας ΑΕ σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι πλωτές προβλήτες θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού περίπου κατά το 5%.

Στο λιμάνι της Ζέας (Πασαλιμάνι) βρισκόταν ο αρχαίος ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων του άστεως και του Πειραιά, καθώς και 192 νεώσοικοι (κατασκευές με υπόστεγα για τη φύλαξη των πλοίων), που είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε πολεμικό λιμένα της αρχαιότητας. Επίσης, η περιοχή φιλοξενούσε την περίφημη σκευοθήκη του Φίλωνα, ένα μνημειώδες για τις διαστάσεις του κτίριο, που προοριζόταν για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των πλοίων που ελλιμενίζονταν εκεί.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024