Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Navarino Environmental Observatory

Ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων του ΝΕΟ στη Μεσσηνία

Τατιάνα Ρόκου - 16 Φεβρουάριος 2011, 00:00

Με την πρώτη σειρά μαθημάτων με συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μεσσηνία, ξεκίνησε<...>

επίσημα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory). Το ΝΕΟ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

Το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES ΑΕ, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου σε αυτόν τον τομέα, ως αποτέλεσμα συνεργασίας δύο ακαδημαϊκών φορέων και μίας ιδιωτικής εταιρείας. Στο NEO, επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα εργαλεία και μεθόδους, ανταλλάσσοντας παράλληλα τεχνογνωσία και ιδέες.

Τα αποτελέσματα των μελετών του εκπαιδευτικού προγράμματος και των ερευνών του NEO θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης για την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στόχος είναι αυτή η πρώτη σειρά μαθημάτων να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με ελληνικά όσο και διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δημιουργία και οι δράσεις του ΝΕΟ στοχεύουν επίσης στην ενημέρωση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και ως υπενθύμιση προς την πολιτεία, τους φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο για την προστασία του.

Στο πλαίσιο του κύκλου των μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στην Costa Navarino, ο Ingmar Borgström, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το ΝΕΟ παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για μια σε βάθος μελέτη του Μεσογειακού κλίματος και τοπίου. Η έναρξη του κύκλου μαθημάτων με την επίσκεψη της πρώτης ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Μεσσηνία, έδωσε νέο ενδιαφέρον και περαιτέρω ώθηση στην επιστημονική τους έρευνα. Η Μεσσηνία, με τη μακραίωνη ιστορία της, τη γεωλογική ποικιλομορφία της και τη θέση της εντός μίας κλιματικά ευαίσθητης περιοχής της Μεσογείου, προσφέρει προς μελέτη μια πληθώρα επιστημονικών θεμάτων μεγάλου ενδιαφέροντος. Αυτή η σειρά των μαθημάτων βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο το μεσογειακό περιβάλλον αλλά και το αντικείμενο ερευνών τους συνολικά”.

Η Ακαδημία Αθηνών χαιρέτισε ενθέρμως την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΕΟ: “Η πρώτη αυτή εκπαιδευτική δράση σε συνδυασμό με την επερχόμενη έναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο Παρατηρητήριο, σηματοδοτούν την αρχή μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων. Η ταυτόχρονη συμμετοχή Ελλήνων και Σουηδών φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών στις δραστηριότητες του ΝΕΟ, αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για μια στενή αλληλεπίδραση και επικοινωνία, με ανεκτίμητα εκπαιδευτικά και επιστημονικά αποτελέσματα, καθώς και οφέλη για την τοπική κοινωνία» σημείωσε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.
O κ. Νίκος Κατσικερός, αντιπρόεδρος της TEMES A.E. ανέφερε: “Μας έδωσε μεγάλη χαρά η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΕΟ στη Μεσσηνία. Πιστεύουμε πως οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποτελέσουν αφορμή για διεύρυνση της συνεργασίας και συμμετοχή και άλλων φορέων σε ανάλογα προγράμματα. Επίσης, είμαστε βέβαιοι πως αυτό το πρώτο πρόγραμμα, θα διαδεχθούν πολλά ακόμη, καθιστώντας το NEO ένα σημαντικό πόλο στην έρευνα, εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως και τη Μεσσηνία σημείο προσέλκυσης διεθνούς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Τέλος, ελπίζουμε πως το ΝΕΟ θα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνεχούς υπενθύμισης προς όλους μας, για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος”.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΕΟ, που λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία, μία περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας για τη Μεσόγειο, διεξάγεται από επιστήμονες του Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top