Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣημαντικά τουριστικά αναπτυξιακά έργα στο ΕΣΠΑ για την Κρήτη
Επίσκεψη του Παύλου Γερουλάνου στην Κρήτη

Σημαντικά τουριστικά αναπτυξιακά έργα στο ΕΣΠΑ για την Κρήτη

Την ένταξη σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο ΕΣΠΑ για την Κρήτη που αποσκοπούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στο σεβασμό και στην ανάδειξη της κληρονομιάς και του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Κρήτης μέσω του…

Την ένταξη σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο ΕΣΠΑ για την Κρήτη που αποσκοπούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στο σεβασμό και στην ανάδειξη της<...> κληρονομιάς και του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Κρήτης μέσω του τουρισμού ανακοίνωσε στο Ηράκλειο o υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, σε σύσκεψη φορέων της Κρήτης. Παράλληλα, τόνισε ότι θέτει σε διαβούλευση το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τη μεταφορά μιας σειράς υποδομών προς την τοπική αυτοδιοίκηση, υπό τον συντονισμό της περιφέρειας.

Ο υπουργός βρέθηκε στην Κρήτη για τριήμερη επίσκεψη, προκειμένου να θέσει σε διαβούλευση μια σειρά υποδομών που το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να μεταβιβάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση με συντονιστή την περιφέρεια, καθώς και μια σειρά αναπτυξιακών εργαλείων που αφορούν τόσο στον τουρισμό όσο και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Ο υπουργός συνοδευόταν από τους γενικούς γραμματείς Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής και Αθλητισμού κ.κ. Γιάννη Πυργιώτη και Πάνο Μπιτσαξή αντίστοιχα, και τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, κα Μαρία Βλαζάκη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θέτει σε διαβούλευση την παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση από την ΕΤΑ των εξής ακινήτων στο νομό Ηρακλείου:
– Ενετικά Νεώρια (δύο ακίνητα εντός της πόλης του Ηρακλείου, στη περιοχή των Ενετικών Νεωρίων συνολικού εμβαδού 859,7 τ.μ.)
– Τουριστικό Περίπτερο Αγ. Δέκα Γόρτυνας
– Κτήμα Μαλίων- Τουριστικό Περίπτερο Φαιστού (εδαφική έκταση μετά Τουριστικού Περιπτέρου, συνολικού εμβαδού 66.825 τ.μ.)
Σε ό,τι αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι η μουσειολογική μελέτη του, όπως και αυτές των μουσείων Μεσαράς και Ρεθύμνου είναι σε εξέλιξη και θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ κατά την ωρίμανσή τους. “Τα κονδύλια για τα μουσεία αυτά έχουν δεσμευτεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο νομό Λασιθίου θέτει σε διαβούλευση τα παρακάτω:
– Καλό Χωριό (εδαφική έκταση 53.139 τ.μ. μετά αιγιαλού στην περιοχή Καλό Χωριό Λασιθίου).
– Ακτή Aμμου Αγ. Νικολάου (εδαφική έκταση και αιγιαλός, συνολικού εμβαδού 19.665 τ.μ. μετά λουτρικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Ακτή Aμμου Λασιθίου).
– Τουριστικό Περίπτερο Ψυχρό Λασιθίου.

Στα Χανιά, ο υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη, την παραχώρηση των Τάφων των Βενιζέλων στην αιρετή περιφέρεια Κρήτης, καθώς και την παραχώρηση σειράς ακινήτων της ΕΤΑ και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια. Ο κ. Γερουλάνος επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, καθώς και το σπίτι του, στη Χαλέπα, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και πληροφορήθηκε για τις δράσεις και το έργο του ιδρύματος. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο των Χανίων με το δήμαρχο κ. Μανώλη Σκουλάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, τους βουλευτές του νομού Χανίων, κ.κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Λίτσα Κουρουπάκη, τους αντιδημάρχους Χανίων, το γενικό γραμματέα, κ. Γαβριήλ Κουρή και την αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού, κα Μαρία Κοκκινάκη.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε πως το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί και πως δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας. “Ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός αποτελούν από τις πλέον ισχυρές μηχανές ανάπτυξης της χώρας τα αποτελέσματα των οποίων αποδίδουν καρπούς με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρόκληση είναι να δουλέψουμε με τέτοια μεθοδικότητα ώστε και οι τρεις αυτοί τομείς να συνεργαστούν με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο”, ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Στη συζήτηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το δήμο Χανίων, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε πως ο κεντρικός συντονισμός από το κράτος έχει ως προαπαιτούμενο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο τοπικό επίπεδο και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή κατεύθυνση που οι Δήμοι θα επιλέξουν για τις περιοχές τους. “Έχουμε έρθει για να σας παρέχουμε την τεχνογνωσία, τις εναλλακτικές, τη γνώση που έχουμε αποκομίσει, μια σειρά από εργαλεία που καλείστε να διαλέξετε πως και αν θα χρησιμοποιήσετε προς όφελος της κοινωνίας σας”, ανέφερε.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε σημαντικές εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, το οποίο ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ και ανακοίνωσε την απόφαση να παραχωρηθούν από την ΕΤΑ στο Δήμο Χανίων, η έκταση του Ξενία, η Ακτή της πόλεως, οι Aγιοι Απόστολοι και το τουριστικό περίπτερο Ομαλού. Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης ότι θα παραχωρηθούν στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης οι Τάφοι των Βενιζέλων, οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. σε Χανιά και Ρέθυμνο και το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο. Επίσης ανέφερε πως απομένουν τυπικές διαδικασίες για το θέμα της κατεδάφισης του Παλιού Λιμενικού Περιπτέρου και της ανάδειξης του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί) στο Ενετικό Λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Όσον αφορά το πλαίσιο στον τουρισμό, ο κ. Γερουλάνος παρότρυνε να αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς τι είδους τουρισμό θέλουν, τι είδους Χανιά, τί είδους Κρήτη και κατόπιν να υπηρετήσουν με συνέπεια αυτήν την απόφαση. >“Τα λάθη του παρελθόντος, έχουν διδάξει πολλά την πολιτεία. Πριν βιαστείτε να ξοδέψετε, ελάτε να μας ρωτήσετε για να σας πούμε τί δούλεψε και τι δεν δούλεψε παλαιότερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός, μετά τη συζήτηση δήλωσε: “Η ουσία της επίσκεψης είναι να δούμε πώς ο τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν να γίνουν πηγή ανάπτυξης για το νησί. Οι πολιτικές μας πρέπει να είναι συντονισμένες και τα εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσουμε την πολιτική αυτή θα πρέπει να αποκεντρώνονται μέσα από τη φιλοσοφία που έχει ο `Καλλικράτης`. Θα ακολουθήσει ουσιαστική διαβούλευση για το μοντέλο ανάπτυξης, που θέλει το νησί και στη συνέχεια θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Τα βήματα μας θα πρέπει να είναι συστηματικά και αναπτυξιακά, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί όπως της αξίζει”.

Η παρουσία του κ. Γερουλάνου στην Κρήτη συμπεριέλαβε και την
επίσκεψη στη Φορτέτζα του Ρεθύμνου, στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, καθώς και στο νέο, υπό ανέγερση, αρχαιολογικό Μουσείο. “Η ανάπτυξη του Ρεθύμνου περνάει μέσα από την αναβάθμιση της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Η αναβάθμιση των αρχαιολογικών του χώρων και των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες είναι το ζητούμενο. Οι άνθρωποι του Ρεθύμνου πρέπει να είναι προσανατολισμένοι σε μορφές τουρισμού που σέβονται τον πολιτισμό της Κρήτης”,δήλωσε.

Ο υπουργός συνοδευόταν από το δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Μαρινάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή και τους γενικούς γραματείς Αθλητισμού και Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής κ.κ. Πάνο Μπιτσαξή και Γιάννη Πυργιώτη αντίστοιχα και τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς κα Μαρία Βλαζάκη.

Στη Φορτέτζα ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, διευθυντή της 28ης ΕΒΑ. Παρακολούθησε το σημαντικό έργο των συντηρητών του Yπουργείου Πολιτισμού στο εργαστήριο που στεγάζεται μέσα στο φρούριο και συνομίλησε με τους εργαζομένους. Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Ρεθύμνου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε στενή συνεργασία με το δήμο, ο οποίος καλείται να οργανώσει σαφή χρονοδιαγράμματα.

Το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφτηκε τη Σπιναλόγκα όπου ξεναγήθηκε σε όλο το ιστορικό νησί. Ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρέδωσε στον κ. Γερουλάνο, τον φάκελο που συνέταξαν τα μέλη της, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατόπιν ο κ. Γερουλάνος είχε συζήτηση με τους ξενοδόχους και φορείς της περιοχής, στην Πλάκα, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τον τουρισμό ο καθένας τον έβλεπε πάντα από την πλευρά του. Ο χώρος αυτός έχει έρθει στο επίκεντρο και αν πάρει ο καθένας πάλι το δρόμο του, τότε θα χάσουμε αντί να κερδίσουμε. Ας δούμε τη Σπιναλόγκα γιΆαυτό που είναι για όλους μαζί. Η ομάδα που μου παρέδωσε το φάκελο για την υποψηφιότητα στην UNESCO με συγκίνησε διότι ο λόγος που θέλουν να εντάξουν τη Σπιναλόγκα δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική της αλλά και οι αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει ως χώρος μνήμης. Εδώ μπορείτε να τη μετατρέψετε σε σύμβολο της Ελλάδας που σε περίοδο κρίσης ανακαλύπτει νέες αξίες και νέες δυνατότητες τις οποίες μέσα από συντονισμένες ενέργειες μετρατρέπει σε αναπτυξιακή δυναμική”.

Κατόπιν, ο υπουργός μετέβη στο Ηράκλειο όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την πολιτική του υπουργείου, να ακούσει τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Κρήτης και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε: “Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα μπορέσουν οι ξενοδόχοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια ώστε να μπει η Κρήτη σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Να γίνουν σωστά οι υποδομές και οι επενδύσεις διότι τόσα χρόνια γίνονταν λάθος επιλογές”.

Η Κρήτη αποτελεί τη δεύτερη Περιφέρεια της χώρας στην οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θέτει σε εφαρμογή τη διαβούλευση με τις νέες καλλικρατικές διοικήσεις, με σκοπό το συντονισμό και την εκπόνηση πολιτικών, οι οποίες μέσα στο πλαίσιο του ΥΠΠΟΤ θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για τις περιφέρειες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024