Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Για εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή κάνει λόγο το Αρχιπέλαγος

Καταστροφή στη θαλάσσια ζώνη ΒΔ Χίου από στρατιωτικές ασκήσεις

Τατιάνα Ρόκου - 18 Απρίλιος 2011, 00:00

Ύστερα από κινητοποίηση κατοίκων της Σιδηρούντας και του Λιθίου, αντίδραση του Αρχιπελάγους και ευρείας δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, η στρατιωτική άσκηση<...>

στη ΒΔ Χίο ανεστάλη και οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, “η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη - χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι - προκάλεσε εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 40 αλιευτικά σκάφη.

Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το πεζικό και το πυροβολικό, θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του -μέχρι πρόσφατα- παραγωγικού αλιευτικού πεδίου.

Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης. Κυρίως, για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή ενός χώρου με σημαντική περιβαλλοντική, αρχαιολογική και οικονομική σημασία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους (όπως όφειλε να πράξει η 96 ΑΔΤΕ).
Απορία γεννάται ακόμα για το αν, πότε και πώς θα γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία δημιουργούν δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, εντοπίζονται ακόμα από τους κατοίκους μη απενεργοποιημένα βλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε αν η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα προς αποφυγή για τις ένοπλες δυνάμεις ή αν θα πρέπει οι νησιωτικές κοινωνίες να ζουν στο εξής σε καθεστώς ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουν τέτοιες αναίτιες επιθέσεις στον ζωτικό τους χώρο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top