Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚρουαζιέρα πλαστικού στο Αιγαίο από την οικολογική καταστροφή στην Ανδρο
Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

Κρουαζιέρα πλαστικού στο Αιγαίο από την οικολογική καταστροφή στην Ανδρο

Δύο μήνες μετά την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο παράκτιο οικοσύστημα της Aνδρου από την αποκόλληση και κατολίσθηση παράνομης χωματερής, το ταξίδι τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται. Μεγάλοι όγκοι πλαστικών έχουν φτάσει μέχρι τα κεντρικά Δωδεκάνησα

Δύο μήνες μετά την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο παράκτιο οικοσύστημα της Aνδρου από την αποκόλληση και κατολίσθηση παράνομης χωματερής, το ταξίδι<...> τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται. Μεγάλοι όγκοι πλαστικών έχουν φτάσει μέχρι τα κεντρικά Δωδεκάνησα, προκαλώντας ήδη τεράστια ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με τους τελευταίους νοτιάδες τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου, ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης (παράνομες χωματερές, απορροές ποταμών κλπ), τονίζει σε ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος.

Δύο μήνες μετά, οι ιθύνοντες σιωπούν περιμένοντας ίσως τη θάλασσα να αναλάβει τη συγκομιδή και να απορροφήσει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών της χωματερής. Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος – και πρόσφατα – τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Potoċnik και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων κα Δαμανάκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Ωστόσο, η βραδυπορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο η συγκεκριμένη χωματερή (ο όγκος που αποκολλήθηκε εκτιμάται σε 200.000 κυβικά περίπου), όσο και πληθώρα άλλων που λειτουργούν παράνομα στις “πίσω αυλές” των νησιών συνιστούν τεράστια πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους, προσβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει αυτομάτως κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα, τονίζει τελειώνοντας η ανακοίνωση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024