Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΑνεκμετάλλευτη η αξία του συνεδριακού τουρισμού για την εθνική οικονομία
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του HAPCO

Ανεκμετάλλευτη η αξία του συνεδριακού τουρισμού για την εθνική οικονομία

Τον κώδωνα κινδύνου για την “επικίνδυνα” πτωτική πορεία του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού – με ότι αυτό συνεπάγεται για την “ταλανίζουσα” ελληνική οικονομία – έκρουσε τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στους εκπροσώπους της τουριστικής ηγεσίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών…

Τον κώδωνα κινδύνου για την “επικίνδυνα” πτωτική πορεία του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού – με ότι αυτό συνεπάγεται για την “ταλανίζουσα” ελληνική οικονομία – έκρουσε<...> τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στους εκπροσώπους της τουριστικής ηγεσίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μελών του για το έτος 2011. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, η Βουλευτής Ρεθύμνου & Υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), κ. Αλέξης Γαληνός, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τον HAPCO εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Δ.Σ. του HAPCO, κ. Ντίνου Αστρά, η πορεία του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού για το 2011 παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα και όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, η πτώση των εθνικών συνεδρίων για το 2011 εκτιμάται στο 20%, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2010, ενώ για τα διεθνή συνέδρια η πτώση αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 40%! Για το 2012, εκτιμάται πως θα υπάρξει απώλεια, της τάξης του 15%, στα διεθνή συνέδρια, ενώ τα εθνικά συνέδρια αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2011 με κάποια ενδεχομένως περαιτέρω συρρίκνωση. Ελπίδα σωτηρίας για τους επαγγελματίες του χώρου παραμένουν οι μικρές επιστημονικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται τελευταία στιγμή (last minute) και οι οποίες εκτιμώνται να είναι αρκετές για τα έτη 2011 και 2012.

Όσον αφορά δε στο μερίδιο του συνεδριακού τουρισμού επί του συνολικού τουριστικού τζίρου της Ελλάδας, επίσημα στατιστικά στοιχεία δυστυχώς δεν υπάρχουν. Ωστόσο, πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, κ.ά. έχουν καταφέρει να ενισχύσουν σημαντικά τα εθνικά τουριστικά έσοδα τους από συνέδρια / εκδηλώσεις, έχοντας προηγουμένως επενδύσει πολύ μεγαλύτερα κρατικά κονδύλια από ότι η Ελλάδα στην ανάπτυξη των συνεδριακών υποδομών τους.

Για την ανάκαμψη της αγοράς και την άμεση αξιοποίηση των συνεδριακών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος της τουριστικής μας οικονομίας, όπως επεσήμαναν για ακόμη μια φορά τα μέλη του Δ.Σ. του HAPCO, απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις:
Α) η πιστοποίηση του επαγγέλματος του διοργανωτή Συνεδρίων (PCO)
Β) η δημιουργία ενός Μητρώου Συνεδρίων
Γ) η χάραξη στοχευμένης προβολής και ενεργειών marketing
Δ) η αναβάθμιση της τουριστικής / συνεδριακής εκπαίδευσης
Ε) η δημιουργία και λειτουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου

Οι παραπάνω δράσεις έχουν ήδη κατατεθεί από τον HAPCO στην αρμόδια Επιτροπή Συνεδριακού Τουρισμού και με τη στήριξη όλων – Κυβέρνησης, τουριστικών φορέων και επαγγελματιών του χώρου – ελπίδα όλων είναι σύντομα να υλοποιηθούν, ώστε η Ελλάδα επιτέλους να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί στο διεθνές συνεδριακό σκηνικό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024