Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΠράσινος, τουριστικός προορισμός στα Βαλκάνια
Ποδηλατικός τουρισμός

Πράσινος, τουριστικός προορισμός στα Βαλκάνια

Στην Σόφια της Βουλγαρίας και στο συνέδριο “Βαλκάνια – Προορισμός Πράσινου Τουρισμού” πήρε μέρος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο “Πράσινες Ημέρες”, από […]

Στην Σόφια της Βουλγαρίας και στο συνέδριο “Βαλκάνια – Προορισμός Πράσινου Τουρισμού” πήρε μέρος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε<...> στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο “Πράσινες Ημέρες”, από 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου που συνδιοργάνωσαν ανάμεσα σε άλλους το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και ο Σύνδεσμος Εναλλακτικού Τουρισμού Βουλγαρίας.

Την δεύτερη ημέρα (29 Απριλίου) στην αίθουσα Aula Magna του Πανεπιστημίου της Σόφιας παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη του ποδηλατικού τουρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς και οι προοπτικές των σιδηροδρόμων στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και η τραγική κατάσταση του ΟΣΕ.

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της Οικολογικής Κίνηση Θεσσαλονίκης στη συνδιοργάνωση τον Απρίλιο του 2009 της ποδηλατικής διαδρομής στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Β.Έβρου, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος το 2010 στο σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ποδηλατικό τουρισμό στην περιοχή και εργάστηκε για την ελληνική αίτηση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Δράση ENT/TOU/10/611: “Προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού”, που αφορούσε την διαδρομή Eurovelo13-Iron Curtain Trail και υποστήριξε η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Πολυτεχνείου Αθηνών, ο Ποδηλατικός και Αθλητικός Σύλλογος Ορεστιάδας “Ρήσος” και οι “Φίλοι του Ποδηλάτου”.

H διαδρομή “Iron Curtain Trail” καλεί τους πολίτες να καταγράψουν μια διαδρομή που κάποτε χώριζε την Ευρώπη και τώρα αποτελεί μια πράσινη ζώνη φυσικής ομορφιάς για 6.800 χλμ. κατά μήκος της τροχιάς των συνόρων του πρώην “Σιδηρού Παραπετάσματος”, δηλαδή τα σύνορα που χώριζαν την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, διασχίζοντας 20 χώρες και 14 μέλη της Ε.Ε., μια διαδρομή που συνδυάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και το βιώσιμο τουρισμό.

Ήδη κατά μήκος της διαδρομής αυτής έχει δημιουργηθεί το οικολογικό δίκτυο “European Green Belt”, μια Πράσινη Ζώνη με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η Πράσινη Ζώνη συνδέει εθνικά πάρκα, ανακηρυγμένες περιοχές αποθεμάτων βιόσφαιρας, διασυνοριακές προστατευόμενες περιοχές, καθώς και μη προστατευόμενες περιοχές κατά μήκος των συνόρων και υποστηρίζει πρωτοβουλίες περιφερειακής ανάπτυξης που θα βασίζονται στη διατήρηση της φύσης.

Μετά το τέλος του συνεδρίου, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος σε συνάντηση στα γραφεία του Συνδέσμου Εναλλακτικού Τουρισμού Βουλγαρίας μαζί τον ευρωβουλευτή M.Cramer (εμπνευστή της διαδρομής Iron Curtain Trail) και μέλη των οργανώσεων που πρόκειται να υλοποιήσουν σχετικές δράσεις για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και αποφασίστηκε η συνεργασία για τη διερεύνηση νέων ποδηλατικών διαδρομών του Eurovelo13 εκτός από την περιοχή του Έβρου, στις περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας μέσα στο ελληνικό έδαφος. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει ο Δήμος Θάσου.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις ανάλογου προγράμματος ποδηλατικού τουρισμού στα σύνορα Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Σύνδεσμος Δήμων της Νότιο Δυτικής Βουλγαρίας (Association of Southwestern Municipalities of Bulgaria, Blagoevgrad και συμμετέχει ο Δήμος Νευροκοπίου). Μετά το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν 4 περιφέρειες της περιοχής τον Απρίλιο του 2010, πρόκειται να δημιουργηθεί συνοριακή διάβαση για πεζούς και ποδηλάτες μεταξύ των χωριών Staro Konjarevo και Gabrene με σκοπό να βελτιωθεί η διαδρομή ανάμεσα στις πόλεις Strumica και Petric.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024