Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσκεψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων προληπτικής ασφάλειας των πρανών της Καλντέρας- Σαντορίνη
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων προληπτικής ασφάλειας των πρανών της Καλντέρας- Σαντορίνη

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην προληπτική ασφάλεια των πρανών της Καλντέρας στη Σαντορίνη και η επίσπευση των αναγκαίων έργων, συζητήθηκαν σε ειδική σύσκεψη την περασμένη Τρίτη στο […]

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην προληπτική ασφάλεια των πρανών της Καλντέρας στη Σαντορίνη και η επίσπευση των αναγκαίων έργων, συζητήθηκαν<...> σε ειδική σύσκεψη την περασμένη Τρίτη στο Υπουργείο ΠΕΚΑ, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Σηφουνάκη.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ενδελεχώς για προληπτικούς λόγους η επέκταση της περιοχής προστασίας, η επέκταση του αντικειμένου της υφιστάμενης μελέτης συνολικού μήκους 3,5 χλμ. και μεταβαλλόμενου ύψους 100 μ. και άνω, ώστε να συμπεριλάβει τα πρανή με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, Θήρας και Θηρασιάς.

Οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να εκτελεστούν τα έργα στήριξης των πρανών είναι της Οίας πάνω από το Αμμούδι και την Αρμένη, τα Φηρά και το λιμάνι στον Αθηνιό.

Για προληπτικούς λόγους, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφάλειας για τη συνολική εγκατάσταση και λειτουργία του τελεφερίκ. Η Εγνατία ΑΕ θα προβεί στην ανάθεσή εκπόνησης της μελέτης ευστάθειας και πιστοποίησης του τελεφερίκ σε ειδικό γραφείο και θα συντάξει το τεχνικό δελτίο και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου στις περιοχές των Φηρών και Οίας-Αρμένης.

Η διεύρυνση της μελέτης στο σύνολο των πρανών της Καλντέρας, με επικαιροποίηση των παλαιών μελετών από την Εγνατία ΑΕ, η οποία και θα υποβάλλει την πρότασή της με το συνολικό προϋπολογισμό.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως αρμόδιος φορέας έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου της στήριξης των πρανών της περιοχής του Αθηνιού με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ όπου υπάρχει ωριμότητα της μελέτης και είναι δυνατόν να προχωρήσει στην διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Θα προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να χωροθετηθούν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, επεξεργασίας νερού αφαλάτωσης, διαχείρισης αστικών λυμάτων των οικισμών και στερεών αποβλήτων, ΧΥΤΥ και πιθανή θέση χωροθέτησης νέου τελεφερίκ.

Με πρόταση του ο Δήμος Θήρας προς το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας θα ζητήσει την οριοθέτηση των οικισμών Αμμούδι και Αρμένη, τα λιμάνια της Οίας τα οποία συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.

Στη σημερινή σύσκεψη εκτός του κ. Σηφουνάκη μετείχαν η κα Καλτσά, γενική γραμμετέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζημιχάλης, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο κ. Πουσσαίος, αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο κ. Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας, ο κ. Μάϊνας, περιφερειακός σύμβουλος Θήρας, ο κ. Χάλαρης τ. πρόεδρος Κοινότητας Οίας, ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ε. Λέκκας, ο διευθυντής ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ και στελέχη του Υπουργείου και της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024