Τελευταία νέα
Προσυνεδριακή συνάντηση κατά την 7η Γιορτή Αγροτουρισμού

Αγροτουρισμός στη Χίο

Προσυνεδριακή συνάντηση, στα πλαίσια της προετοιμασίας του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, πραγματοποιήθηκε κατά την 7η Γιορτή Αγροτουρισμού.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει στα Μεστά της Χίου, 9-11 Σεπτεμβρίου 2011 και με θέμα “Πολυαπασχόληση & Αγροτικός Τομέας”, πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή συνάντηση στον Δημοτικό Κήπο Χίου, κατά την 7η Γιορτή Αγροτουρισμού, με κύριο ομιλητή τον πρ. Ευρωβουλευτή και αγρότη κ. Γ. Γκλαβάκη.

Ο κ. Γκλαβάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο “άρωμα μνήμης CITRUS”, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Χίου κ. Ν. Ρικανιάδη και τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη, από τον κ. Βαγγέλη Ξύδα, στο μουσείο Citrus memories, όπου προβάλλεται επιτυχώς η ιστορία και η αξία των εσπεριδοειδών του Κάμπου της Χίου, στο κατάστημα, που είναι χώρος συνάντησης και ξεκούρασης, επισκέφθηκε το περιβόλι και ενημερώθηκε για τον τρόπο ζωής των Χιωτών, είδε την ανοικτή στο κοινό διαδικασία παραγωγής στην οικοτεχνία της οικογένειας, που τα περισσότερα φρούτα μαζεύονται από τα περιβόλια της εκμετάλλευσης και ενημερώθηκε για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και για το “φέγγος του citrus”, που αναπτύσσεται από 1/7/2011 έως 15/9/2011, ενώ γνώρισε τις γεύσεις των προϊόντων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πορτοκαλόπιτας και λεμονόπιτας, των αμυγδαλωτών μανταρινιού, των λουκουμιών με γεύση πορτοκαλιού κ.λπ.

Το απόγευμα στον Δημοτικό Κήπο, λίγο πριν την εισήγησή του με θέμα τον αγροτουρισμό, ο κ. Γκλαβάκης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο μαστιχοπαραγωγών κ. Κ. Γκανιάρη, την αντιπεριπεριφερειάρχη τουρισμού κα Λ. Λύκου, με την κα Ε. Λυπαρή (υπεύθυνη Τουρισμού) και πολλούς φίλους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκλαβάκης δήλωσε: “Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές από αγρότες, σε μη τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όπου οι Φιλοξενούμενοι μοιράζονται εμπειρίες και είναι αποκλειστικά παράλληλη δραστηριότητα αγροτών. Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και διότι η ρύπανση των θαλασσών απωθεί, και διότι ο ήλιος άρχισε να γίνεται επικινδυνότερος και διότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρώπινων σχέσεων.

Στον Αγροτουρισμό ο τουρίστας είναι επισκέπτης, φίλος, θαυμαστής, φιλοξενούμενος, αναζητά την αυθεντικότητα, την παράδοση, την ήσυχη ζωή, την πολιτιστική κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά του τόπου.

Τα παλαιότερα 3S (Sun-ήλιος, Sea-θάλασσα, Sand-άμμος) που πέτυχαν να σηκώσουν αρκετά την τότε Ελλάδα, σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα 3Φ (Φύση, Φιλία, Φιλοξενία) που αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης μιας περιοχής.

Ο Αγροτουρισμός είναι τόσο τα παραδοσιακά καταλύματα, όσο και τα παραδοσιακά εστιατόρια-καφενεία, τα μουσεία, οι δραστηριότητες των συλλόγων και συνεταιρισμών αγροτών, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, η αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα εργαστήρια μεταποίησης, καθώς και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών φημισμένων τοπικών προϊόντων των αγροτών.

Ο Οινοτουρισμός και ο Αλιευτικός τουρισμός είναι κομμάτια του Αγροτουρισμού όταν ασκούνται από επαγγελματίες αγρότες (αμπελουργούς ή ψαράδες), και η Χίος έχει περιθώρια να αναπτύξει και τις δύο αυτές ειδικές μορφές Αγροτουρισμού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και η αυστηρή επιτήρηση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους ίδιους τους αγρότες και τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, διότι ο Αγροτουρισμός είναι ότι καλύτερο για την αγροτική ύπαιθρο, για την Χίο και για την Ελλάδα, σήμερα”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024