Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα αποφασίσει αν το Opodo αποτελεί Cartel

Θοδωρής Κουμέλης - 05 Ιούλιος 2001, 00:00

Ο νέος ηλεκτρονικός κόμβος Opodo<.> για κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, ξενοδοχείων κ.ά., που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από εννέα αεροπορικές εταιρίες θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης<...>

της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και εκδηλώθηκαν υπόνοιες ότι ουσιαστικά αποτελεί Cartel και υπόκεινται στους νόμους περί ανταγωνισμού.

Το Φθινόπωρο η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσει τη νομιμότητα του κόμβου, και θα 'δώσει το πράσινο φως' ή θα απαγορεύσει την έναρξη του. Το βασικό θέμα είναι ότι οι εννέα αεροπορικές εταιρίες που το δημιουργούν, συγκεντρώνουν το 80% των αεροπορικών μετακινήσεων στην αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το Opodo να αποτελεί Cartel. Ο αντίστοιχος κόμβος των ΗΠΑ, ο Orbitz βρίσκεται και αυτός υπό εξέταση, μιας και οι δημιουργοί του είναι πέντε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, με αρκετή δύναμη.

Ο διευθυντής της επιτροπής κ. Ludolf van Hasselt ανακοίνωσε ότι "αναλύουμε και συζητούμε τις ενέργειες του κόμβου, αλλά ακόμα δεν έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα. Ελπίζουμε, το Φθινόπωρο να έχουμε αποφασίσει". Μέχρι όμως το Φθινόπωρο, οι ιδρυτές του κόμβου θα έχουν ξοδέψει περισσότερα από 80 εκατ. λίρες για ανάπτυξη του κόμβου και 30 εκατ. λίρες για προώθηση, μιας και ελπίζουν να προωθούν στους χρήστες 480 αεροπορικές εταιρίες, 55.000 ξενοδοχεία, και 23.500 καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η διευθύντρια της αεροπορικής επιτροπής της ABTA, Association of British Travel Agents, κ. Sandy MacPherson από το Voyager Travel δήλωσε ότι 'αν οι αεροπορικές εταιρίες διαθέσουν στο κοινό αεροπορικά εισιτήρια σε τιμές που δεν θα είναι οι ίδιες και μέσω των τουριστικών πρακτόρων, τότε οι υποψίες μας για τα θέματα ανταγωνισμού θα είναι βάσιμες και θα προβούμε στις κατάλληλες κινήσεις κυνηγώντας τους!'

Ο νέος κόμβος έχει ανταγωνιστές τους ηλεκτρονικούς πράκτορες Expedia, ebookers, και Travelocity. Ο διευθυντής ανάπτυξης του Expedia Tim Hughes ανακοίνωσε ότι 'αν το Opodo δυσκολεύσει τους χρήστες στην εξεύρεση της καλύτερης τιμής, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το ανακοινώσουμε ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταφύγουμε σε νομικούς φορείς'.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top