Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαι τα οργανωμένα camping θα κατατάσσονται πλέον σε κατηγορίες αστέρων
Τα camping θα λαμβάνουν και "ειδικό σήμα λειτουργίας" από τον ΕΟΤ

Και τα οργανωμένα camping θα κατατάσσονται πλέον σε κατηγορίες αστέρων

Τα camping θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων. Για την κατάταξη θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ.

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει ότι και τα οργανωμένα camping θα κατατάσσονται πλέον σε κατηγορίες αστέρων, ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της κάθε μονάδας, όπως δηλαδή, γίνεται ήδη με τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, τα camping θα λαμβάνουν, πλέον, και “ειδικό σήμα λειτουργίας” από τον ΕΟΤ, ανάλογο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδικότερα, τα camping θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων. Δηλαδή, θα είναι πέντε αστέρων, τεσσάρων, τριών, δύο και ενός αστέρα, βάσει ενός συστήματος υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογικών κριτηρίων. Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα είναι μηχανικός.

Για τη δημιουργία camping απαιτείται υποχρεωτικά έκταση τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία camping απαιτούν την έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου και την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης.

Με άλλα λόγια, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί camping πρέπει να βρίσκεται πλησίον οδικών αρτηριών, από τις οποίες η προσπέλαση θα είναι εύκολη σε δρόμους βατούς, πλάτους τουλάχιστον 5,5 μέτρων. Επίσης, το οικόπεδο δεν πρέπει να γειτνιάζει με νεκροταφεία, έλη, οχλούσες βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία, βουστάσια, λατομεία, ελαιουργεία και ακάλυπτους αποχετευτικούς αγωγούς.

Τα camping που ήδη λειτουργούν πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων και παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’αριθμ. 155/2011 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμες τις διατάξεις του επίμαχου διατάγματος.
Αντίθετα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη εκείνη του διατάγματος, που προβλέπει την ύπαρξη κοινών κατοικιών εντός των camping, καθώς αυτές δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το διάταγμα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι κινητές μονάδες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (μέχρι 25 τ.μ.), οι οποίες θα είναι τοποθετημένες πάνω σε ειδικό πλαίσιο με τροχούς και κοτσαδόρους, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνησή τους. Στο κάθε camping θα επιτρέπονται μέχρι 10 κινητές κατοικίες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024