Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή

Οικοπεδοποίηση για κατασκευή παραθεριστικού οικισμού σε υγρότοπο NATURA 2000

Τατιάνα Ρόκου - 25 Οκτώβριος 2011, 12:33

Παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας.

Την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους και προστατεύεται πολλαπλά:
- Ανήκει στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση.
- Πάνω από 50% της έκτασης περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 (Αλυκή Κίτρους - ευρύτερη περιοχή).
- Το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000, (Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα -ευρύτερη περιοχή- Αξιούπολη).
- Σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνεται στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους και σύμφωνα με το Ν. 2637/98, απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση 9625/1-3-2004 (ΦΕΚ 192/τ.Δ’/4-3-2004) της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κας Ρ. Ζήση για την “Έγκριση πολεοδομικής μελέτης της περιοχής δεύτερης κατοικίας του Δήμου Κορινού”, ο οικισμός θα έχει έκταση 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 κατοίκους.

“Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα”, δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος. “Ο σχεδιασμός για οικισμό στην παραλία Κορινού Πιερίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τύπου ανάπτυξης που έφερε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για εφήμερα εργολαβικά κέρδη: είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο από πρωτοβουλίες που σέβονται και προστατεύουν την ελληνική φύση και όχι από την μανία καταστροφής που έχει καταλάβει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εγχώρια κακέκτυπά του. Φέρνουμε λοιπόν το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς η οικοπεδοποίηση παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top