Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤροποίηση σε νομοσχέδιο επιτρέπει (πλέον) τουριστική αξιοποίηση των δασών
Αντιδράσεις από μηχανικούς και νομικούς που μιλούν για αντισυνταγματική διάταξη

Τροποίηση σε νομοσχέδιο επιτρέπει (πλέον) τουριστική αξιοποίηση των δασών

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση (ακόμη και κατά κυριότητα), δασών και δασικών εκτάσεων, σε ιδιώτες, όπως και για την οικοδόμησή τους, για τουριστική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο (πλέον), περί του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ως άρθρο 55, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος, μπορεί να αποδοθεί προς οικοδόμηση το 10% του δάσους ή της δασικής έκτασης που παραχωρείται, προς τουριστική αξιοποίηση, με οριζόμενο ανώτατο συντελεστή δόμησης: ένα. Το άρθρο συνεχίζει, αυξάνοντας το ποσοστό εκμετάλλευσης από 10 σε 20%, εάν η έκταση, πρόκειται, ταυτοχρόνως με τουριστικές χρήσεις, να εξυπηρετήσει και αθλητικές.

Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες έχουν παραχωρηθεί -είτε πρόκειται να παραχωρηθούν, στον ΕΟΤ, καθώς και για εκτάσεις, την εκμετάλλευση των οποίων ο ΕΟΤ, παραχώρησε, με πολυετείς συμβάσεις, σε ιδιώτες. Στην διάταξη, υπάγονται και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τουριστική εκμετάλλευση, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα οικιστική και τουριστική νομοθεσία.

Οι προϋποθέσεις
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις πρέπει να καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80%, ενώ η συνολική προς αξιοποίηση έκταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα κτίρια και οι όποιες άλλες εγκαταστάσεις δημιουργούνται, παραμένουν πάντοτε στην κυριότητα του δημοσίου, ωστόσο οι χώροι (τα δάση, δηλαδή και οι δασικές εκτάσεις), επιτρέπεται, κατ’εξαίρεση, να περιέλθουν, έναντι ανταλλάγματος, στην κυριότητα τρίτων, εφόσον αυτοί (οι χώροι) καταλαμβάνονται από ξενοδοχεία, ξενώνες ή βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, η νέα ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μηχανικών, που ζητούν την απόσυρσή της, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι αντισυνταγματική και εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Αντίθετος, αλλά και έκπληκτος, με τα όσα, πρωτοφανή -όπως δήλωσε στην “Καθημερινή”– ορίζονται στην διάταξη, δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχες θέσεις, εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι, εντοπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου τους, κ. Γιώργο Ρούσκα, το σύνολο της διάταξης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα το Σύνταγμα ορίζει. Γι’αυτό και θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα προκαλέσει την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024