Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αντιδράσεις από μηχανικούς και νομικούς που μιλούν για αντισυνταγματική διάταξη

Τροποίηση σε νομοσχέδιο επιτρέπει (πλέον) τουριστική αξιοποίηση των δασών

Θοδωρής Κουμέλης - 16 November 2011, 13:10

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση (ακόμη και κατά κυριότητα), δασών και δασικών εκτάσεων, σε ιδιώτες, όπως και για την οικοδόμησή τους, για τουριστική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο (πλέον), περί του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ως άρθρο 55, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος, μπορεί να αποδοθεί προς οικοδόμηση το 10% του δάσους ή της δασικής έκτασης που παραχωρείται, προς τουριστική αξιοποίηση, με οριζόμενο ανώτατο συντελεστή δόμησης: ένα. Το άρθρο συνεχίζει, αυξάνοντας το ποσοστό εκμετάλλευσης από 10 σε 20%, εάν η έκταση, πρόκειται, ταυτοχρόνως με τουριστικές χρήσεις, να εξυπηρετήσει και αθλητικές.

Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες έχουν παραχωρηθεί -είτε πρόκειται να παραχωρηθούν, στον ΕΟΤ, καθώς και για εκτάσεις, την εκμετάλλευση των οποίων ο ΕΟΤ, παραχώρησε, με πολυετείς συμβάσεις, σε ιδιώτες. Στην διάταξη, υπάγονται και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τουριστική εκμετάλλευση, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα οικιστική και τουριστική νομοθεσία.

Οι προϋποθέσεις
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις πρέπει να καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80%, ενώ η συνολική προς αξιοποίηση έκταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα κτίρια και οι όποιες άλλες εγκαταστάσεις δημιουργούνται, παραμένουν πάντοτε στην κυριότητα του δημοσίου, ωστόσο οι χώροι (τα δάση, δηλαδή και οι δασικές εκτάσεις), επιτρέπεται, κατ’εξαίρεση, να περιέλθουν, έναντι ανταλλάγματος, στην κυριότητα τρίτων, εφόσον αυτοί (οι χώροι) καταλαμβάνονται από ξενοδοχεία, ξενώνες ή βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, η νέα ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μηχανικών, που ζητούν την απόσυρσή της, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι αντισυνταγματική και εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Αντίθετος, αλλά και έκπληκτος, με τα όσα, πρωτοφανή -όπως δήλωσε στην ”Καθημερινή”- ορίζονται στην διάταξη, δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχες θέσεις, εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι, εντοπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου τους, κ. Γιώργο Ρούσκα, το σύνολο της διάταξης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα το Σύνταγμα ορίζει. Γι’αυτό και θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα προκαλέσει την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top