Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με δημοσίευμα για την "τουριστική αξιοποίηση δασών"

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Καμία μεταβολή σε ζητήματα κυριότητας των δασών ή δασικών εκτάσεων

Βίκυ Καραντζαβέλου - 18 Νοέμβριος 2011, 12:32

Καμία μεταβολή σε ζητήματα κυριότητας των δασών ή δασικών εκτάσεων σε σχέση με το προγενέστερο νομικό πλαίσιο, από διάταξη στο άρθρο 55 (παρ. 13) του νέου νόμου για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ανακοίνωσή του σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδα “Καθημερινή” για “τουριστική αξιοποίηση δασών”, τονίζει:

“Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ περί ‘τουριστικής αξιοποίησης δασών’, όπου αναφέρεται στο πρόσφατα ψηφισθέν άρθρο 55 (παρ. 13) του νέου νόμου για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και κάνει λόγο για δήθεν “παραχώρηση (ακόμη και κατά κυριότητα), δασών και δασικών εκτάσεων, σε ιδιώτες, όπως και για την οικοδόμησή τους, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση”, για την αποκατάσταση της αλήθειας το ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζει τα εξής:

“Η διάταξη αυτή δεν επιφέρει καμία μεταβολή σε ζητήματα κυριότητας των δασών ή δασικών εκτάσεων σε σχέση με το προγενέστερο νομικό πλαίσιο. Μέχρι σήμερα, για τις περιπτώσεις αυτές, υπήρχε δυνατότητα δόμησης του 10% μίας δασικής έκτασης ή δάσους με συντελεστή δόμησης 1 (άρθρο 51 του ν. 998/1979). Με τη νέα διάταξη επαναφέρεται παλαιότερη ρύθμιση της δασικής νομοθεσίας η οποία ίσχυε μέχρι το 1987 (άρθρο 52 του ν.998/1979, το οποίο καταργήθηκε με την παρ.9 του άρθρου 18 του ν.1734/1987) και προέβλεπε την αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις για αθλητικές χρήσεις και τουριστικές χρήσεις κατά ένα επιπρόσθετο 10% του δάσους ή της δασικής έκτασης, χωρίς όμως πρόσθετη δόμηση (η οποία παραμένει στο 10%, όπως ίσχυε πάντα και εξακολουθεί να ισχύει).

Επομένως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική διάταξη ‘επαναφέρεται η δυνατότητα συνολικής επέμβαση σε δάσος ή δασική έκταση σε ποσοστό 20% επί του συνόλου της έκτασης, με σκοπό την κατασκευή συνοδών σε τουριστικές υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, ιππασία κ.λπ.), με δυνατότητα δόμησης 10%.

Επιπρόσθετα, τίθενται, για πρώτη φορά, δύο προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δε γίνεται κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος’ (απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση).

‘Συγκεκριμένα τίθεται ως προϋπόθεση ότι τα ανωτέρω δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου η πρόσθετη επέμβαση να περιορίζεται σε θαμνώδεις εκτάσεις και ότι η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων προκειμένου η δυνατότητα αυτή να αφορά μόνο πολύ μεγάλες εκτάσεις και επομένως μεγάλα επενδυτικά σχέδια με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία’ συνεχίζει η αιτιολογική έκθεση.

Το ΥΠΕΚΑ θα συνεχίσει σταθερά το έργο του για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής με σεβασμό στο περιβάλλον”.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top