Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι παγκόσμιες τάσεις στη συνεδριακή αγορά το 2012
Μελέτη της EIBTM 2011

Οι παγκόσμιες τάσεις στη συνεδριακή αγορά το 2012

Η εταιρική ζήτηση για συνέδρια και επιχειρηματικές συναντήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο -πλησιάζοντας τα κορυφαία επίπεδα του 2008- κατά το τέλος του 2012, σύμφωνα με έκθεση της EIBTM.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – ΕΙΒΤΜ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Τα πλήρη αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης “Παγκόσμιες Τάσεις Βιομηχανίας και Αγοράς” της διεθνούς έκθεσης EIBTM δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκρια της έκθεσης, που αποτελεί παγκόσμιο γεγονός για τη συνεδριακή αγορά.

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από τον Rob Davidson, αναλυτή της EIBTM και ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο, προσδιορίζει τις βασικές τάσεις στη αγορά MICE, δίνοντας μια εικόνα για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και πως ανταποκρίνεται σε αυτήν η διεθνής αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Ο Rob Davidson σχολίασε τις προοπτικές για το 2012: “Χωρίς αμφιβολία, η οικονομία και το πως θα αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας αυτήν τη στιγμή. Μόνο η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθενημένη παγκόσμια ανάκαμψη και ως αγορά, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να καταδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι κόστος για τις επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα σε ασταθείς αγορές με τη χρήση καινοτόμων λύσεων και μέσω της συνεργασίας με τους μετόχους μας, αλλά μεταξύ μας, με νέους, ευφάνταστους τρόπους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έρχονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας που έχουμε ήδη δημιουργήσει, ισχυροποιεί τις σχέσεις εντός του κλάδου και θα διαρκέσει και τα επόμενα χρόνια”.

Κύρια ευρήματα

Ο Rob Davidson αναφέρει στη μελέτη: “Όσον αφορά στα μακρο-οικονομικά μεγέθη, η πρόβλεψη (από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα, αύξηση έως 4% μέχρι το 2012, από άνω του 5% το 2010. Αλλά το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να αυξηθεί με σχετικά αδύναμο ρυθμό, μόλις 2% το 2012. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η σχετικά μετριοπαθής πρόβλεψη υποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συνυπολογίζουν την κρίση στη ζώνη του ευρώ και ότι η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δε θα κλιμακωθεί.

Ωστόσο, στον κλάδο των συνεδρίων υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός αισιοδοξίας σε σχέση με την οικονομία στο σύνολό της. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η εταιρική ζήτηση για συνέδρια και επιχειρηματικές συναντήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο -πλησιάζοντας τα κορυφαία επίπεδα του 2008- κατά το τέλος του 2012 και ότι τα ποσοστά για συνεδριακούς χώρους θα αυξηθούν ταχύτερα το 2012 από ό,τι το 2011″.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο Rob Davidson ανέφερε ότι η τιμολογιακή διαφορά μεταξύ “δεύτερης και τρίτης κατηγορίας” πόλεων σε σύγκριση με τους κορυφαίους συνεδριακούς προορισμούς (πρωτεύουσες συνήθως) αναμένεται επίσης να διευρυνθεί, και αν αυτό συμβεί, θα σήμαινε περισσότερες ευκαιρίες για πόλεις που βρίσκονται χαμηλότερα στην κλίμακα συνεδριακών προορισμών, τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη κλάδων που συνδέονται με τη συνεδριακή αγορά γενικά είναι πάρα πολύ δυναμικές, καθώς τα νέα, εξειδικευμένα επαγγέλματα πολλαπλασιάζονται και νέες οργανισμοί και σύνδεσμοι εξακολουθούν να δημιουργούνται. Ένα βασικό στοιχείο της μελέτης αναφέρει ότι τα έσοδα των οργανισμών, από τις εκθέσεις που συνοδεύουν τα συνέδριά τους, έχουν παραμείνει σταθερά και ότι τα επίπεδα των χορηγιών αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος.

Οι οικονομίες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα)

Οι χώρες BRIC συνεχίζουν να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάκαμψης. Οι περισσότερες απολαμβάνουν σήμερα τόσο ισχυρή εγχώρια ζήτηση όσο και μια υγιή εκροή εξαγωγών, ακόμη και αν οι ρυθμοί ανάπτυξής τους μετριάστηκαν το 2011 – μια τάση που προβλέπεται να υπερισχύσει ευρέως, καθώς πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Κίνα, έχουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ως απάντηση στην αύξηση του πληθωρισμού. Η χώρα η οποία θα έχει στραμμένη πάνω της την προσοχή των αγορών είναι Βραζιλία. Το πολυπληθές αυτό έθνος αναμένεται να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο και θα γίνει η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυτό το έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU).

Ο Rob Davidson προβλέπει ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση του όγκου των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και των επιχειρήσεων σε περιοχές όπως η Αφρική και η Βραζιλία, οι οποίες προμηθεύουν την ασιατική χώρα με προϊόντα που χρειάζεται.

Τεχνολογία

Οι επαγγελματίες της συνεδριακής αγοράς έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να επεκτείνουν τον αντίκτυπο ενός γεγονότος πέρα από τους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας συνεδριάσεων και ότι τα “υβριδικά” γεγονότα μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον αντίκτυπο μιας εκδήλωσης και να προσελκύσουν ακόμα και νέα άτομα για μελλοντικά γεγονότα.

Διαβάστε την πλήρη μελέτη: “ΕΙΒΤΜ 2011 Industry Trends & Market Share Report”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024