Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΠ. Γερουλάνος: Υπάρχουν επενδυτές συνεδριακού τουρισμού για την Ελλάδα
7ο Συνέδριο του HAPCO για τον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό

Π. Γερουλάνος: Υπάρχουν επενδυτές συνεδριακού τουρισμού για την Ελλάδα

Αναμένεται κείμενο της Επιτροπής Συνεδριακού Τουρισμού, σχετικά με τη στρατηγική συνεδριακού τουρισμού που θα ακολουθήσουν Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς, δήλωσε ο Γ. Νικητιάδης στο 7ο Συνέδριο του HAPCO.

“Είναι μεγάλη ευκαιρία το άνοιγμα νέων αγορών. Η Ελλάδα δεν κοιτάει πια μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά που προμηνύεται δύσκολη. Είχαμε την καλύτερη χρονιά από αφίξεις και έσοδα. Ήταν καλύτερη διότι δεν ήταν απλά μια από τα ίδια. Έγινε συνείδηση και η ευκαιρία και η ανάγκη νέων αγορών”, τόνισε μεταξύ άλλων στον σημερινό χαιρετισμό του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

“Τριπλασιάστηκαν  οι αφίξεις από Ρωσία, τετραπλασιάστηκαν από το Ισραήλ, την Κίνα, την Σερβία και πενταπλασιάστηκαν από την Τουρκία. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Δεν είναι έργο μόνο ενός υπουργού. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Δουλέψαμε μαζί. Δε θα κουραστώ να το λέω, γιατί η πατρίδα μας το ψάχνει αυτό και εδώ μπορεί να το βρει.

Τώρα είναι η ώρα της μεταφοράς αυτών των αυξήσεων σε επενδύσεις και σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να συνδεθεί ο κόσμος του τουρισμού με τη μέση ελληνική οικογένεια. Προσλαμβάνοντας τους νέους που σήμερα σκέφτονται να φύγουν”.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στον συνεδριακό τουρισμό, δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα υποδομές για συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό. Υπάρχει υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία και εμπειρία για την προσέλκυση, την οργάνωση και την υποστήριξη σχετικών εκδηλώσεων. Όμως δεν υπάρχει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, που θα βάλει την Ελλάδα δυναμικά στο χάρτη του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού.

“Η ιστορία του TAE KWON DO είναι παράδειγμα των ευκαιριών και των προβλημάτων που έχει η χώρα μας στις επενδύσεις. Ενώ υπήρχε εξαιρετική υποδομή την ώρα που την χρειαζόμασταν αλλά και προβολή, το θέμα κόλλησε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις“, είπε χαρακτηριστικά. “Είναι ένα ακόμη δείγμα της λάθος αντίληψης στην προσέγγιση των ιδιωτικοποιήσεων από την τρόικα. Δεν πρέπει να πουλήσεις κάτι σε όποιο περιβάλλον, με όποια τιμή και για οποιαδήποτε χρήση. Πρέπει να κάνεις το δύσκολο έργο της προετοιμασίας ώστε να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, τη σωστή στιγμή και από τον κατάλληλο επενδυτή. Είναι γεγονός ότι κατατέθηκε ένας σοβαρός φάκελος που εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του TAE KWON DO ως συνεδριακού κέντρου. Είναι ο πρώτος μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που προκάλεσε ενδιαφέρον σε μια δύσκολη περίοδο. Γιατί; Διότι έγινε μεγάλη δουλειά στην προετοιμασία, δουλειά μυρμηγκιού. Δεν ξέρουμε αν θα έχει αίσιο τέλος αλλά στη φάση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές για τους οποίους η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα την προστατέψουμε από όλες τις αγκυλώσεις που ξέρουμε ότι εμφανίζονται στην σκηνή, μόλις κάποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον”.

Στη δική του ομιλία, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας. Ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι η Πολιτεία στηρίζει τους επαγγελματίες σε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στο να βελτιωθούν οι υποδομές και να γίνουν ελκυστικότερες οι ελληνικές πόλεις στη “φιλοξενία” συνεδρίων και εκδηλώσεων. Μάλιστα ανάφερε ως παράδειγμα τις ενέργειες που έγιναν από το υπουργείο -γεγονός που επισήμαναν και οι διοργανωτές του συνεδρίου- προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση των τριών μεγάλων καρδιολογικών συνεδρίων για τα οποία ετέθη θέμα ακύρωσης όπου θα είχε ως επίπτωση, να υπάρξουν σύμφωνα με εκτιμήσεις, οικονομικές απώλειες περίπου 30-35 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην Επιτροπή Συνεδριακού Τουρισμού, λέγοντας ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιευθεί κείμενο με τα αποτελέσματα των εργασιών της, σχετικά με τη στρατηγική συνεδριακού τουρισμού την οποία θα ακολουθήσουν Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς, ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας. Ακόμα επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας μητρώου καταγραφής συνεδρίων καθώς και την αύξηση του αριθμού των conventions bureaus τονίζοντας ότι είναι απαραίτητα τόσο για την υποστήριξη της προσπάθειας ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού όσο και για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, τόνισε ότι το μερίδιο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά συνεδριακού τουρισμού υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που θα μπορούσε να είναι με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά σε όλο τον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, απαντώντας  σε ερωτήσεις, ο κ. Νικητιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος παραβρέθηκα στις μεγάλες παγκόσμιες εκθέσεις για το συνεδριακό τουρισμό που πραγματοποιήθηκαν στη Φραγκφούρτη και στη Βαρκελώνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά έδωσε το παρών στις συγκεκριμένες εκθέσεις  μέλος της κυβέρνησης, τόνισε ο υφυπουργός.

Στη φωτογραφία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με τον πρόεδρο του HAPCO, κ. Ντίνο Αστρά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024