Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΝομοθετική πρωτοβουλία για αγροτουρισμό – τουριστικά λιμάνια / καταλύματα
Π. Γερουλάνος: Μικρές και μικρομεσαίες-οικογενειακές επιχειρήσεις θα είναι πηγή ανάπτυξης

Νομοθετική πρωτοβουλία για αγροτουρισμό – τουριστικά λιμάνια / καταλύματα

Στον Τουρισμό Υπαίθρου, την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και στη λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων, εστιάζεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

“Οι στόχοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι να αναπτυχθεί ένα νέο μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας και μια ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και στηρίζει την τοπική παραγωγή”. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου και η οποία αφορά σε αγροτουρισμό, τουριστικά λιμάνια και τουριστικά καταλύματα.

“Κοιτώντας πως μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, αναπτύξαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά είναι, θα έλεγε κανείς, σχεδόν τρία νομοσχέδια μαζί. Το νέο νομοσχέδιο προσπαθεί να πετύχει τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και αυτό το κάνει μέσα από το να οριοθετήσει τον τουρισμό υπαίθρου, την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού που είναι ένας χώρος τον οποίο ξέρουμε ότι θέλουμε να αναπτύξουμε δημιουργώντας τις σωστές συνθήκες για να λειτουργήσουν τα λιμάνια και οι μαρίνες και το τελευταίο κομμάτι αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας, διότι όπως γνωρίζετε πάρα πολλές από τις επενδύσεις οι οποίες σκέφτονται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες που έχει κανείς για να πάρει τις άδειες”.

Σκοπός της πολιτικής του υπουργείου είναι:
1. η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στους 12 μήνες του χρόνου
2. η προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο
3. η τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου της Ελληνικής επικράτειας.

Βασικές παράμετροι του νέου μοντέλου ανάπτυξης που απαιτείται είναι:
– Η προάσπιση και ανάδειξη των αξιών και του τρόπου ζωής των Ελλήνων
– Η δυναμική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας
– Ο σεβασμός και η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων
– Η προβολή αυθεντικών εμπειριών για τους επισκέπτες
– Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
– Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού μέσα από την παροχή υψηλών υπηρεσιών ποιότητας.

Αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις στον τουριστικό τομέα, τις προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρα μας, οι στρατηγικοί στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι το 2021 έχουν ως εξής:
– Η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μέσα στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο
– Η άμεση και έμμεση τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΕΠ – φόροι + επιχορηγήσεις) να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ (20 δισ. ευρώ παραπάνω από το 2009 και 13 δισ. ευρώ παραπάνω από την εκτιμώμενη βάση του 2021)
– Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού να ανέλθουν σε 1.000.000, ήτοι 220.000 περισσότερες από το 2009 και 120.000 περισσότερες από την βάση του 2021).

Οι στόχοι αυτοί είναι  απόλυτα επιτεύξιμοι αν η πολιτεία και οι αρμόδιοι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς του κλάδου συνταχθούν προς αυτούς, εστιάζοντας σε δύο βασικούς άξονες:
1. Την προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού
2. Την  ανάπτυξη αγορών, την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας στρατηγικής, μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, προχωρά σε ρυθμίσεις για:
α) τον Τουρισμό Υπαίθρου, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Συνεπώς συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων αγορών.
β) την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων, για την ορθολογικότερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού.
γ) τη λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων, με τις οποίες εξορθολογίζονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων. Συνεπώς δημιουργείται ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό πλαίσιο.
    
Αντιστοίχως το προωθούμενο νομοσχέδιο διαρθρώνεται στα ακόλουθα μέρη:

Μέρος Α: Τουρισμός Υπαίθρου
Οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης της ελληνικής υπαίθρου, με ανάδειξη, προβολή και προώθηση της  φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν από καιρό διαγνωστεί και επισημανθεί. Στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η κατηγοριοποίηση, σε ένα διακριτό πλαίσιο, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων του Τουρισμού Υπαίθρου. Το πλαίσιο αυτό εισαγάγει γενικούς κανόνες, ορισμούς και κατευθυντήριες αρχές, που θα διέπουν τον Τουρισμό Υπαίθρου στο σύνολό του, εκτός και αν σε ειδικότερες περιπτώσεις, που αναφέρονται (Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Αλιευτικός τουρισμός) υπάρχουν ειδικότερες ή αποκλίνουσες ρυθμίσεις. Προωθεί τη χρήση Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου, μέσα από το οποίο, τόσο η πολιτεία όσο και οι ίδιοι επιχειρηματίες θα μπορούν να προβάλουν και να προωθούν συντονισμένα τις ειδικές δράσεις και υπηρεσίες τους. Τέλος, μέσω της ρυθμιστικής πλαισίωσης των μορφών Τουρισμού Υπαίθρου, υποστηρίζονται και αναδεικνύονται η τοπική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα (Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας), στηρίζοντας την τοπική οικονομία, και -στις ειδικές μορφές του- συμπληρώνοντας το ίδιο το αγροτικό –αλιευτικό εισόδημα.

Με τις διατάξεις του προωθούμενου Νόμου, αποσαφηνίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ο Τουρισμός Υπαίθρου και ορίζεται ως η κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη-τουρίστα με το  φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Υπαίθρου.  

Αντίστοιχα ορίζονται ο Αγροτουρισμός, ο Οινοτουρισμός και ο Αλιευτικός Τουρισμός, που αποτελούν, ή μπορούν να αποτελέσουν, μερικές από τις δυναμικότερες μορφές του Τουρισμού Υπαίθρου, στη χώρα μας.

Μέρος Β: Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων
Στο Β’ Μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου προωθούνται ρυθμίσεις για την ορθολογικότερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας.
Ειδικότερα, μέσα από τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
– Αποσαφηνίζονται -μέσω των ορισμών- οι υφιστάμενες κατηγορίες λιμένων
– Ρυθμίζεται η λειτουργία και η διαχείριση του συνόλου των τουριστικών λιμένων ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους
– Εισάγεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πληροφοριών για τους τουριστικούς λιμένες
– Αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, αντιμετώπιση αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων
– Απλοποιείται και επισπεύδεται η διαδικασία χωροθέτησης
– Υιοθετούνται ρυθμίσεις σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο
– Ορίζεται το πλαίσιο επίλυσης των διαφορών από τα Ελληνικά Δικαστήρια
– Δίνεται η δυνατότητα ορθής αξιοποίησης των μαρίνων από τους Ο.Τ.Α. και τα λιμενικά ταμεία
– Αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση από τη λειτουργία τουριστικών λιμένων εκτός του κεντρικού κρατικού ελέγχου.

Μέρος Γ’: Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων
Το ΥΠΠΟΤ, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο Γ΄ Μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προχωράει στον εξορθολογισμό και την απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση  του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα:
– Ενοποιούνται σε ένα ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας η άδεια λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών εντός του ίδιου τουριστικού καταλύματος.
– Μέσω της διαδικασίας χορήγησης  προέγκρισης, που εισάγεται επιτρέπεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης με την υποβολή πλήρους φακέλου, ενώ επίσης τίθενται αυστηρά χρονικά όρια στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.
– Εξομοιώνεται το καθεστώς λειτουργικής αδειοδότησης νέων κολυμβητικών δεξαμενών με το καθεστώς των ήδη υφισταμένων κολυμβητικών δεξαμενών.
– Εξορθολογίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για τους Διευθυντές τουριστικών καταλυμάτων.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης που πρόσφατα θεσπίστηκαν, συντομεύουν τον μέσο χρόνο αδειοδότησης και λειτουργίας ενός νέου τουριστικού καταλύματος από σχεδόν 4 χρόνια σε περίπου 1 ½ έτος, και τη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά περίπου 40%. Παράλληλα με τις τελικές ενέργειες για τη σύσταση εντός του ΕΟΤ α) της Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων ως “υπηρεσία μιας στάσεως” και β) του Πολεοδομικού Γραφείου, δημιουργείται πλέον ένα σημαντικά απλούστερο και φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον τουρισμό.

Νομοσχέδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Παρουσίαση


Νομοσχέδιο Τουρισμού

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024