Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Σκοπός ο καθημερινός καθαρισμός των νερών

Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης με το ΕΛΚΕΘΕ για καθαρό Θερμαϊκό

Θοδωρής Κουμέλης - 21 Φεβρουάριος 2012, 12:13

Το ειδικό σκάφος “Ποσειδών” θα αποτελέσει το πρώτο Μόνιμο Κέντρο Εποπτείας και Παρακολούθησης του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει το πραγματικό μέγεθος της ρύπανσης και των προβλημάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, o Δήμος Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ απευθύνθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επιχειρώντας να επαναφέρει το ενδιαφέρον για την εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής της συμπρωτεύουσας και κατόπιν ολόκληρου του Θερμαϊκού, τα προβλήματα στον οποίο παραμένουν σε χρόνια εκκρεμότητα.

Με σκοπό τον καθημερινό καθαρισμό των νερών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος της παραθαλάσσιας ρύπανσης, η Hellenic Post Bank ανέλαβε την υποστήριξη του πρωτοποριακού προγράμματος. Το σκάφος θα συγκεντρώνει σε συνεχή βάση δεδομένα από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θα τα αξιολογεί και στη συνέχεια θα κινητοποιεί τους φορείς για πιθανές δυσμενείς εξελίξεις ώστε να λαμβάνονται μέτρα. Έμφαση θα δοθεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού που σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει αισθητή την παρουσία του την τελευταία πενταετία.

Ήδη έχει καταστρωθεί πλάνο παρακολούθησης των νερών από τις παλιές εκβολές του Αξιού (Παλιομάνα) έως και το Μικρό Καραμπουρνάκι, ενώ έχουν προσδιοριστεί πέντε σταθμοί μέτρησης. Σε αυτούς θα μελετώνται θερμοκρασία, αλατότητα και οξυγόνο, θρεπτικά άλατα, χλωροφύλλη και μετεωρολογικά δεδομένα. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί από μετρήσεις πληθυσμών φυτοπλαγκτού, ποσοτικού και ποιοτικού προσδιορισμού του σωματιδιακού υλικού και άλλες εξειδικευμένες μετρήσεις που θα γίνονται στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: “Η κοινωνική ευαισθησία και η πολύτιμη συμβολή του Προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κυρίου Κλέωνα Παπαδόπουλου, για την αναβάθμιση και διαμόρφωση του ειδικού σκάφους “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” και την παροχή εξοπλισμού εργαστηρίου με σκοπό τη δημιουργία του Μόνιμου Κέντρου Εποπτείας και Παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, συμβάλλει ουσιαστικά στον καθημερινό καθαρισμό του όρμου της πόλης, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου”.

“Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων δημιούργησε για πρώτη φορά σε επίπεδο Φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόγραμμα μόνιμης παρακολούθησης του Όρμου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που σε συνδυασμό με τη συντήρηση του σκάφους «Ποσειδών», συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού του Θερμαϊκού Κόλπου. Σε αυτά τα πρώτα βήματα η συμβολή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Hellenic Post Bank, υπήρξε καθοριστική. Το όραμά μας βρήκε την υποστήριξη και την πίστη που του άξιζε και έτσι σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργαστηρίου και ενός αναβαθμισμένου σκάφους, αλλά και γιατί αποδείξαμε ότι το έργο για το περιβάλλον είναι υπόθεση συλλογική και μόνο έτσι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα”, είπε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top