Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΔημ. Συμμαχία: Η ασφάλιση των τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση
Οι ασφαλιστικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται οριζόντια

Δημ. Συμμαχία: Η ασφάλιση των τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση

Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη για το ασφαλιστικό καθεστώς των τουριστικών καταλυμάτων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, ζητά να λάβει υπόψη του, έστω και την ύστατη στιγμή, τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Αν. Κρήτης “Η Κνωσσός”, όπως αυτά εκφράζονται και από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρει: “Με το σχέδιο νόμου ‘Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις’ που συζητάται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται η ασφάλιση στον ΟΓΑ για τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων έως και 10 δωματίων και στο εξής επιχειρηματίες με καταλύματα από 6 δωμάτια και άνω θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Με την εν λόγω ρύθμιση όμως δημιουργούνται πλείστα προβλήματα στους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς δε θα μπορούν να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται μόνο εποχιακά και όχι 12 μήνες το χρόνο.

Οι ασφαλιστικές αλλαγές οφείλουν να γίνονται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και υποχρεώσεις των πολιτών και όχι οριζόντια. Η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ μπορεί να ισχύσει μόνο για επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων με καταλύματα από 11 δωμάτια και άνω, που ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/2011. Η ασφάλιση αυτή θα πρέπει να γίνει στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση 30%. Στις περιπτώσεις καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια, η ασφάλιση μπορεί να γίνεται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, με την απαραίτητη έκπτωση όμως 50%.

Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή εισοδημάτων, οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε αναγκαστική μετάταξη κατηγορίας μετά την πάροδο τριετίας.

Στις περιπτώσεις όμως καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 5 δωματίων, η ασφάλιση θα πρέπει να παραμείνει στον ΟΓΑ. Με τις παραπάνω προτάσεις δε θίγονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε το πνεύμα του νόμου, το οποίο συζητείται. Εντούτοις όμως, αποκαθίσταται το αίσθημα δικαίου στους επιχειρηματίες που στηρίζουν τον τουρισμό μας και πλήττονται όπως όλοι από την οικονομική κρίση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024