Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε ο δήμαρχος Έδεσσας

Πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Άγρα

Θοδωρής Κουμέλης - 04 Μάιος 2012, 13:27

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εσωτερικές νησίδες του υγροβιοτόπου Άγρα - Βρυττών - Νησίου, που ανήκει στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί οικοσύστημα διεθνούς σημασίας.

Μήνυση κατά αγνώστων δραστών θα καταθέσει ο δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον υγροβιότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις εσωτερικές νησίδες του υγροβιοτόπου και επεκτάθηκε στους καλαμιώνες, τέθηκε αργά το βράδυ υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, οι φλόγες εξαιτίας του ισχυρού ανέμου απείλησαν το τουριστικό περίπτερο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

“Η οικολογική καταστροφή που οφείλεται σε εμπρησμό των καλαμιώνων είναι ανυπολόγιστη. Όσοι ήταν παρόντες έβλεπαν τα σπάνια πουλιά του υγροτόπου να πετούν καψαλισμένα και να εγκαταλείπουν τις φωλιές και τις αποικίες τους”, δήλωσε ο κ. Γιάννου, προσθέτοντας πως η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά έχει και οικονομική διάσταση για τον τόπο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, τόνισε: “Στους καλαμιώνες φωλιάζουν και διατρέφονται πολλά σημαντικά είδη πουλιών και μικρά θηλαστικά τα οποία κινδύνεψαν άμεσα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεοσσοί και αυγά πουλιών τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των σπάνιων και απειλούμενων”.

Ο υγροβιότοπος Άγρα - Βρυττών - Νησίου ανήκει στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Επιπλέον, αποτελεί πόλο του τουριστικού συμπλέγματος υγροβιότοπος Άγρα - Λίμνη Βεγορίτιδα - Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας - Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου - Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top