Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕμπορία εκπομπών: Οι εκπομπές μειώθηκαν το 2011
Μείωση 2% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Εμπορία εκπομπών: Οι εκπομπές μειώθηκαν το 2011

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες με σημαντική δραστηριότητα προς ή από αεροδρόμια της ΕΕ δήλωσαν έγκαιρα τις εκπομπές τους για το 2011, εκτός από 10 εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τα τα μητρώα των κρατών-μελών, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ της ΕΕ) μειώθηκαν πέρυσι κατά περισσότερο από 2%.

Η Επίτροπος Connie Hedegaard, αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα, δήλωσε τα εξής: “Το 2011, παρά την εκτεταμένη ανάκαμψη της οικονομίας, οι εκπομπές που υπάγονται στο ΣΕΔΕ μειώθηκαν κατά περισσότερο από 2%. Το εν λόγω θετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι το ΣΕΔΕ αποδίδει μειώσεις των εκπομπών που είναι αποτελεσματικές από πλευράς κόστους. Υπογραμμίζει επίσης γιατί το ΣΕΕ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα αυξανόμενο απόθεμα αχρησιμοποίητων δικαιωμάτων εκπομπών. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών της 3ης φάσης, με προοπτική τη μείωση του αριθμού δικαιωμάτων που θα εκπλειστηριαστούν στα πρώτα χρόνια της εν λόγω 3η φάσης”.

Δεδομένα για τις εκπομπές του 2011
Το ΣΕΔΕ της ΕΕ καλύπτει πάνω από 12.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν, επιπλέον δε, από φέτος, τις εκπομπές των αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν πτήσεις προς και από τα αεροδρόμια των συγκεκριμένων χωρών. Παρά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επαληθευμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις αυτές σημείωσαν πέρυσι πτώση φτάνοντας τα 1,889 δισ. τόνους ισοδυνάμου CO2, επίπεδο χαμηλότερο κατά περισσότερο από 2% σε σχέση με εκείνο του 2010.

Όπως και το 2010, σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες με σημαντική δραστηριότητα προς ή από αεροδρόμια της ΕΕ δήλωσαν έγκαιρα τις εκπομπές τους για το έτος 2011, παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές αυτές δεν ενεργοποιούν υποχρεώσεις παράδοσης δικαιωμάτων φέτος και δεν απαιτούνται για συγκεκριμένους ρυθμιστικούς σκοπούς. Οι εκθέσεις εκπομπών για το 2011 που υποβλήθηκαν στα κράτη-μέλη από αεροπορικές εταιρείες υπερβαίνουν τις 1.200.

Δε δηλώθηκαν συστηματικά οι εκπομπές του 2011, που οφείλονται σε πτήσεις προς ή από αεροδρόμια της ΕΕ από αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα και την Ινδία. Πρόκειται για 10 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν σήμερα πτήσεις προς ή από την ΕΕ και αντιπροσωπεύουν ποσοστά μικρότερα από το 1% των εκθέσεων για τις εκπομπές και από το 3% των εκπομπών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024