Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας – Ρουμανίας για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού
Τα έργα έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013 της Ρουμανίας

Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας – Ρουμανίας για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού

Εκπαιδευτική επίσκεψη εκπροσώπων φορέων της Ρουμανίας στη Χίο, στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στη βαλκανική χώρα.

Για την υλοποίηση δύο έργων, 3ετούς διάρκειας καθένα, με τίτλο “Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας” και “Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας”, έχει συσταθεί διακρατικό εταιρικό σχήμα αποτελούμενο από εκπροσώπους φορέων της Ρουμανίας και δύο εταίρους από την Ελλάδα: τον ΕΟΤ και την ΜΚΟ ANCE (Athens Network of Collaborating Experts).
 
Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013 της Ρουμανίας και συγχρηματοδοτούνται από  πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ρουμανίας.

Οι Έλληνες εταίροι του δεύτερου προγράμματος, και ειδικότερα στελέχη του ΕΟΤ, που καλούνται να μεταφέρουν την ελληνική εμπειρία και τη γνώση στον τομέα, μαζί με την Μ.Κ.Ο. ANCE (Athens Network of Collaborating Experts), οργάνωσαν επίσκεψη μελέτης και εργασίας στη Χίο για το διάστημα από 8 έως 13 Μαΐου, προκειμένου να παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές επιχειρήσεων και φορέων, που με τη δραστηριότητά τους (στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα) υποστηρίζουν τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη γενικότερα.

Η επίσκεψη μελέτης εντάσσεται σε ένα σύνολο προγραμματισμένων δράσεων που αναπτύσσονται σε συνέργεια, εντάσσονται στο πρόγραμμα “Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας” και στοχεύουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή μπορεί να απασχοληθεί στον τουρισμό σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές σε τέσσερεις Περιφέρειες της νότιας και ανατολικής Ρουμανίας.

Η αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία εκπροσωπεί τους έξι εταίρους, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στον Αγροτουρισμό (ANTREC National and its Regional Structure, Kέντρα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης, Συμβούλους Υποστήριξης της Ανάπτυξης του Τουρισμού της Υπαίθρου) και τον συντονιστή του προγράμματος ADA-Bucharest.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν:

  • Επισκέψεις σε επιχειρήσεις και καταλύματα στον Κάμπο της Χίου, που μέσα από την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας, είτε ως ξενοδοχειακά και παραδοσιακά καταλύματα και εστιατόρια, είτε ως βιοτεχνίες επεξεργασίας και προώθησης τοπικών προϊόντων αναδεικνύουν τους πόρους της περιοχής (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς).
  • Επισκέψεις στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων και σε επιχειρήσεις που αποτελούν υπόδειγμα σωστής ανάπτυξης του τουρισμού για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και του πολιτιστικού αποθέματος.
  • Ημερίδα, την 11η Μαΐου, στην πόλη της Χίου για την παρουσίαση του προγράμματος και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τοπικών φορέων της Χίου, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού και του αγροτουρισμού στο νησί, και των εταίρων του προγράμματος από τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
  • Επισκέψεις στη δυτική Χίο και ειδικότερα στους μεσαιωνικούς οικισμούς Ανάβατος και Αυγώνυμα και στη Νέα Μονή, ως περιοχών με μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο και με υλικό και άϋλο κεφάλαιο που χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης και ολοκληρωμένης προσέγγισης.
  • Επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού και σε αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις, που άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Μέσω των έως σήμερα ενεργειών, που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Ρουμάνοι εταίροι αποκτούν εμπειρία από επιτυχημένες εφαρμογές πρακτικών και μηχανισμών σε εξωαστικές και μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, που τους είναι χρήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη σε περιοχές της Ρουμανίας με παρόμοια χαρακτηριστικά και προοπτικές.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από έκθεση αγροτουρισμού στη Χίο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024