Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευση27ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού στη Γαλλία με τη συμμετοχή του ΑΤΕΙΘ
Η διοργάνωση του 28ου συνεδρίου θα γίνει το 2013 από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

27ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού στη Γαλλία με τη συμμετοχή του ΑΤΕΙΘ

Με ομάδα πέντε φοιτητριών και ενός φοιτητή με συνοδούς δύο διδάσκοντες εκπροσωπήθηκε το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Chambery της Γαλλίας.

Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετείχε και φέτος στο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού (International Tourism Students Conference/ITSC) που πραγματοποιήθηκε στο Chambery της Γαλλίας, 24-28 Απριλίου, με κεντρικό θέμα, “Πώς να φτάσετε στην κορυφή: Επιτυχία δεν είναι απλώς  πώς πωλείς το σωστό προϊόν, αλλά  με ποιο τρόπο το προωθείς και το διαχειρίζεσαι”.

Στο συνέδριο, που συμπλήρωσε 27 χρόνια επιτυχών διοργανώσεων, έλαβαν μέρος δεκάδες φοιτητές τουρισμού, συνοδευόμενοι από καθηγητές, από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Τουρισμού που συμμετείχαν προέρχονται από Πανεπιστήμια της Αυστρίας (IMC Fachhochschule Krems), της Φινλανδίας (Haaga – Helia University of Applied Sciences – Porvoo), της Γερμανίας (Heilbronn University – Heilbronn), της Ολλανδίας (NHTV Breda University of Applied Sciences – Breda), της Ισπανίας (Universidad Rey Juan Carlos – Madrid), της Σουηδίας (Dalarna University – Borlänge), της Ελλάδας (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και της διοργανώτριας χώρας Γαλλίας (Institute de Management de l’Université de Savoie – Chambéry). Το ελληνικό ίδρυμαεκπροσωπήθηκε στο συνέδριο με ομάδα πέντε φοιτητριών και ενός φοιτητή με συνοδούς δύο διδάσκοντες.

Τη διοργάνωση του ITSC αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένα από τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στον θεσμό, ενώ, εκτός από την παρουσίαση εισηγήσεων πάνω σε ένα κεντρικό θέμα, κάθε αποστολή παρουσιάζει και τη χώρα από την οποία προέρχεται σε ειδική έκθεση όπου προβάλλονται τοπικά προϊόντα και τουριστικά θέλγητρα.

Τα θέματα των εννέα συνολικά παρουσιάσεων κάλυψαν ποικίλες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις πετυχημένων τουριστικών επιχειρήσεων.  Η εισήγηση της ελληνικής αποστολής αφορούσε τη μελέτη περίπτωσης του Ηλιότοπου (Heliotopos), μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης με έδρα τη Σαντορίνη που επέκτεινε τις δραστηριότητές της στη διοργάνωση γάμων και την παροχή σχετικών υπηρεσιών διευκόλυνσης των μελλονύμφων. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απένειμε στη μελέτη της ελληνικής αποστολής το τρίτο βραβείο.

Καλεσμένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Koert de Jager, πρώην επικεφαλής της Τουριστικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Breda Ολλανδίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Πώς να φτάσει μια τουριστική επιχείρηση στην κορυφή με τα εργαλεία της συν-δημιουργίας”. Η συν-δημιουργία (Co-creation) Το co-creation αναφέρεται στην από κοινού δημιουργία νέων προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες και κυρίως τις υποδείξεις των πελατών.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία  να συζητήσουν τα συμπεράσματα της κεντρικής ομιλίας και των μελετών τους σε workshops. Πλέον των ανωτέρω, οι φοιτητές συμμετείχαν σε επιχειρηματικό παιχνίδι (business game) κατά το οποίο με χρήση υπολογιστών επιλέχθηκαν διάφορες λύσεις διαχείρισης από τη λειτουργία μιας τουριστικής επιχείρησης φιλοξενίας στη Μαλαισία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε επίσκεψη στη γειτονική Λυών, όπου, πέραν της ξενάγησης, έγινε παρουσίαση της πόλης και του σχεδίου μάρκετινγκ και προβολής της από ειδικούς του οικείου Γραφείου Τουρισμού. Η μετασυνεδριακή εκδρομή στη Γενεύη περιλάμβανε και ξενάγηση  στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Η συμμετοχή του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙΘ στο συνέδριο, εδώ και 12 χρόνια, προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους σπουδαστές, συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και ταυτόχρονα προβάλλει τουριστικά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα φέτος, κατά τη διάρκεια της ειδικής έκθεσης με τίτλο “Χρώματα και γεύσεις της χώρας μας”, η ελληνική αποστολή διέθεσε από το stand της σε όλους τους συμμετέχοντες έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και παραδοσιακά προϊόντα που υπήρξαν ευγενική χορηγία των εταιρειών Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε., Τα Μυλέλια – Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων και Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η διοργάνωση του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Φοιτητών Τουρισμού θα γίνει το 2013 από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα: “Γαστρονομικός και Οινικός Τουρισμός στον 21ο Αιώνα”.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από το stand της ελληνικής αποστολής στην ειδική έκθεση “Χρώματα και γεύσεις της χώρας μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024