Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Μείωση 24% του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων το α΄ τρίμηνο 2012

Τατιάνα Ρόκου - 12 Ιούνιος 2012, 14:06

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του α΄ τριμήνου 2012, παρουσίασε μείωση 24%, σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του α΄ τριμήνου 2011.

Μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με το 2011 εμφάνισε το α΄ τρίμηνο του 2012 ο τζίρος στα ξενοδοχειακά και γενικότερα στα τουριστικά καταλύματα, καθώς και στον, συνδεδεμένο με τον τουρισμό, τομέα της εστίασης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προοιωνίζεται πτώση των τουριστικών εισπράξεων για το σύνολο του τρέχοντος έτους, με τις ανάλογες παρενέργειες στα έσοδα του κράτους και την απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοίνωσε τα εξής:

  • Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του α΄ τριμήνου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2011, παρουσίασε μείωση 24%, έναντι μείωσης 20,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2011 προς το 2010.
  • Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης του α΄ τριμήνου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ΄ τριμήνου 2011, παρουσίασε μείωση 28,6 % έναντι μείωσης 23,1 % που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2011.

Διευκρινίζεται ότι οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες είναι δείκτες του οικονομικού κύκλου της επιχείρησης και παρουσιάζουν την εξέλιξη της αγοράς υπηρεσιών. Στόχος των δεικτών αυτών είναι η μέτρηση της δραστηριότητας των ερευνώμενων κλάδων υπηρεσιών στην αγορά, σε όρους αξίας. Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που τιμολογήθηκαν από την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους. Συνυπολογίζονται πρόσθετα τυχόν επιδοτήσεις προϊόντων/υπηρεσιών.

Δεν περιλαμβάνει το ΦΠΑ και άλλους συναφείς εκπτώσιμους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών, καθώς και όλα τα τέλη και τους φόρους επί των αγαθών ή των υπηρεσιών που τιμολογήθηκαν από την επιχείρηση. Επίσης, δεν περιλαμβάνει τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, τα χρηματοοικονομικά έσοδα και τα έκτακτα έσοδα της επιχείρησης.

Στην έρευνα για την κατάρτιση του ανωτέρω δείκτη περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, με ετήσιο κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο των 250.000 ευρώ, από τις οποίες επελέγη αντιπροσωπευτικό δείγμα μεγέθους 158 επιχειρήσεων, από όλη τη χώρα.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΜΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Α΄ τρίµηνο 2012

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top