Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "SpreadART"

Δημιουργία ενός Παγκρήτιου Δικτύου Μουσείων

Τατιάνα Ρόκου - 19 Ιούνιος 2012, 10:38

Ημερίδα με θέμα 'Τα μουσεία σ'έναν κόσμο που αλλάζει: Προς ένα Παγκρήτιο Δίκτυο Μουσείων;', πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου στο Λιμάνι της Χερσονήσου Κρήτης.

Η δημιουργία ενός Παγκρήτιου Δικτύου Μουσείων και η δυναμική που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος φορέας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα “Τα μουσεία σ‘έναν κόσμο που αλλάζει: Προς ένα Παγκρήτιο Δίκτυο Μουσείων;”, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής “Λυχνοστάτης” στο Λιμάνι της Χερσονήσου Κρήτης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “SpreadART”, το οποίο στοχεύει στη διάχυση καινοτόμων εκπαιδευτικών μοντέλων στον τομέα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαρτίου).

Στη διάρκεια της ημερίδας διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από την Κρήτη όσο και από την Κεντρική Ελλάδα ανέπτυξαν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους στην ανάπτυξη των πολιτιστικών δικτύων με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία και λειτουργία δικτύων που αφορούν τα Μουσεία. Παρουσιάστηκαν θέσεις και απόψεις για τη δημιουργία, τους στόχους, τον συντονισμό, την οικονομική υποστήριξη, το νομοθετικό πλαίσιο, τη νομική υπόσταση, τις δράσεις και τον ρόλο ενός Παγκρήτιου Δικτύου Μουσείων. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν δύο δίκτυα μουσείων που ήδη βρίσκονται σε δυναμική δράση:
- Από τον κ. Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Καλλιτεχνικό Επιμελητή στο “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον”, δόθηκε η διάλεξη “Το Δίκτυο ‘Ο Δρόμος των Μουσείων’: Δημιουργία και Ανάπτυξη” και
- από την κα Ειρήνη Γαβριλάκη, τμηματάρχη Μουσείων ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, παρουσιάστηκε “Το Δίκτυο Μουσείων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας ‘Εν Πλω’”.

Στα αποτελέσματα των συζητήσεων της στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε μετά την παρουσίαση των διαλέξεων αποφασίστηκε να διερευνηθούν έμπρακτα όλες οι δυνατότητες για την οργάνωση ενός Παγκρήτιου Δικτύου Μουσείων. Για πρώτο βήμα ορίστηκε η καταγραφή των μουσείων, των συλλογών, των αρχείων και των πινακοθηκών και η ενημέρωση των υπευθύνων και των συμβουλίων τους για τα αποτελέσματα της Παγκρήτιας ημερίδας.

Για την παραγωγή άμεσων αποτελεσμάτων ορίστηκε σε κάθε νομό της Κρήτης σε ρόλο συντονιστή, ένας σύνεδρος. Για το νομό Λασιθίου ορίστηκε η κα Γεωργία Παγκάλου, επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, για το νομό Ηρακλείου ο κ. Γιάννης Μαρκάκης, διευθυντής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης “Λυχνοστάτης”, για το νομό Ρεθύμνου η κα Ειρήνη Γαβριλάκη τμηματάρχης Μουσείων ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και για το νομό Χανίων ο κ. Ιωάννης Αρχοντάκης, Καλλιτεχνικός Επιμελητής του “Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον”.Πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “SpreadART”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top